Saturday, September 14, 2013

20weeks

Ă€ssalamualaikum..

salam sabtu..selamat berhujung minggu. as for me hari ape pun sama since 2weeks ago. husband mc dah masuk mggu ke 3. ada lagi seminggu mc. lepas ni dah kena kerja. pasal ape? injured masa main bola punya pasal. ligamen lutut koyak. ape tah istilahnya aku lupa. hehe..dah bukak simen kaki tapi masih belum baik sepenuhnya.


hari ni genap 20weeks my twins pregnancy. 5bulan dah. Erm..berat dah naik 5kg. okayla kan..hehe..time aisy dulu naik sampai 25kg. hihi..hope naik tak banyak sangat. aku agak rajin buat kerja lately ni..cuma kudrat je tak berapa ada. buat kerja sikit dah nak patah riuk pinggang. tapi mood nak kerja tu memang ada aje. hihi hope anak perempuan la ye.. ;)

but seriously aku tak leh bayangkan macamana nak handle twins bila diorang lahir nanti. harap2 dipermudahkan..ameenn insyaallah..


kena fikir baik2..buat baik2..insyaallah yang baik2 akan datang..ameenn


Thursday, August 22, 2013

Cerita Raya

Assalamualaikum..

Lambat bebeno nak update blog ni.hehe..raya punya syok.hihi..

Actually raya first sampai ke tiga husband keje so kami beraya di perlis dulu. Kerja-kerja pun masih lagi sempat beraya sampai ke penang. Lama tak jenjalan kat penang. Tak puas rasanya. Next time nak ajak husband kesana lagik.

Raya ke tiga malam baru gerak balik selangor. Itupun kul 12 malam. Huaaa!! Bayangkan lah betapa stressnya aku tunggu si suami balik dari main bola. sempat lagi kaann nak main bola raya-raya ni.huhu..sampai kampung aku waktu subuh dah.around 630 kot. Tak ingat dah. Huu..aku tolong drive dari perak. Sian plak kat cik abang tu tersengguk sengguk..

Lepas subuh kami bantai tido anak beranak. Aku mula-mula perasan aisy dok main tetiba sedar dia dah ada kt sebelah ngorok sama. Hehe..lepas zohor my family ajak balik johor terus so berdesup la kami dua kereta ke selatan pula. Bayangkanlah drive dari perlis sampai ke ayer itam johor tuuu..nasib tak ke jaybee. Hehe..tu pun jalan jam boleh tahan gaklah. Ramai masih beraya lagi..


Kami beraya di johor dalam 3hari baru gerak balik selangor balik. Phew! Aku memang suka balik johor sebab mak abah memang sangat ramai sedara mara kat sana. Tu pun pergi mana yang sempat je.kalau nak ziarah semua rasanya sebulan baru cukup. Haha


Dah balik selangor memang tak kemana sangat. Jalan beraya uma kawan dan juga ke Ikea. Hehe..ngidam meatballs ye. Hehe..tapi tak puas gak makan. Next time nak bodek husband kesana lagi..seronok cuti raya kali ni sebab husband cuti 8hari.7hari dok kat kampung aku memang syoklaaa..selalu duduk husband xde sama. Ni dia ada lainla sikit..nak kemana-mana senang.hihi..

Bila dah balik perlis balik ni terasa keboringan semula..huhu. Dok jela terperap dalam umah diam-diam ye..

Itu jela cerita raya ku.. ;)




Ps: Geram tengok aisy pakai baju melayu pink nih!

Tuesday, August 6, 2013

Check up @ 14weeks

Assalamualaikum..

Sekarang ni once tau preggy dah boleh terus buat buku pink tu tak perlu tunggu sampai 2bulan ke atas mcm dulu..aku terus buat masa dlm 6weeks aritu..lgpun klinik desa ni sangatla dekat dengan rumah.jalan kaki pon boleyy tapi aku idaklaaa jalan kaki. Haha

Seronok check up kat klinik desa ni sebab tak ramai orang dan sangat selesa. Tak perlu tggu berejam nak check up. Tapi kalau ada problem kena pulak pegi klinik kesihatan kat arau. Yang ni memang tak best sebab kena jalan jauh untuk hantar urine sample kt lab.klinik ibu mengandung kat hujung pulak tu.plus kat KK memang sentiasa ramai orang. Huhu


Dulu masa aisy aku pernah la buat check up kat klinik kangar. Lagi best sebab besar dan sangat selesa. Plus tak perlu jalan jauh nak hantar urine sample tu..pastu nurse2 pun okaylah takla mulut laser macam kat kk tg krg. Huhu


Tapi aku sebulan kena dua kali check up. Sekali di klinik desa dan sekali dengan pakar OnG kat spital kangar. Sebab pregnant twins. Doktor takut ada problem sebab babies kongsi satu uri saja.

Tadi nurse bebel sebab berat aku naik 2kg sebulan ni. As for me aku lega sikit sebab timbang kat rumah naik 5kg. Hehe..dia kata awal2 ni boleh naik 0.5kg saja. Dulu nurse tak pnah bising kalau berat naik lebih sikit asalkan aku sihat walafiat.. Tapi aku diam jela..dah dia nak bebel malas nak layan. Haha


So next check up dengan pakar. Hope dah boleh nampak gender suma.. Hihi.. Bleh mula shopping sikit2. Twins you! Semua kena double. Hehe..


Oklah bye!

Monday, August 5, 2013

Choc chip cookies dan anyam ketupat

Assalamualaikum..


Dari minggu lepas nak buat 2nd batch cookies ni tapi mood asyik tak kena je. Hari ni last boleh buat sebab esok lusa konon nak cuba anyam ketupat.

Well orang utara tak berapa buat ketupat anyam ni. Biasa mereka buat yang instant. Aku cakap ni based on family dan sedara mara husband la. Setiap kali raya aku memang suka makan ketupat anyam ni. Suka yang lembut or lembik pun takpe asalkan jangan keras. Hehe.. Beberapa tahun dok belajar buat anyam ketupat tu tapi masih tak expert. Jadi tu jadi la tapi lambat la nak siapkan satu tu. Hihi


Tengokla jadi ke tak dengan misi ni. Kebetulan ada sorang pakcik husband ni orang nogori so dia tau anyam.aku dah mintak dia tlg so tggula nnt jadi ke tak. Hehe..


Ni dah siap buata adunan cookies. Ala yg simple dan sedap je..almond choc chip cookies. Yang aku buat aritu dah tinggal sikit husband makan. Ni igt nak bagi mil and makcik husband sikit. Insyaallah..


Ok tu je nak storyy..

Saturday, August 3, 2013

Ikan bakar berempah

Assalamualaikum..


Dah macam blog masakan pulak asyik update pasal makanan. Nak update pasal diri sendiri tgh mood tak best.

Hari ni teringin nak buat sendiri ikan bakar berempah. Bila beli macam tak puas hati. Dah la mahal pastu kalau tak sedap memang tak best lah. Rasanya ramai dah tau buat kan.. Just blend je bawang cili suma..campur serai halia..aku tambah ketumbar n jintan. Blend semua dan tumis. Dah tumis sampai masak leh la perap kat ikan atau ayam yang nak dibakar tu.. Aku perap lama la jugak. Then bakar!

Walaupun duduk umah taman tidak menghalang untuk bakar guna arang ye.. Habis berasap satu rumah. Hehe..


Ok tu je babai!

Thursday, August 1, 2013

Cekodok nasi

Assalamualaikum..

Ini antara menu yang paling simple dan mengenyangkan utk aisy n juga utk aku.hehe..

Dalam bahasa lain menu malas nak masak beria2laahh..

Aku dapat idea ni bila teringat masa sekolah dulu kawan baik ada bawak cekodok nasi mak dia buat as bekal. Memang sedap. So aku tokok tambah la jadi lg marveles. Hehe

Blend nasi dengan ape2 sayur yang disukai spt carrot brokoli etc. Bleh blend kasar or halus xde hal. Pastu campur tepung..air.. Dan telur. Telur ni xletak pun ok lagi. Kecairan tu agak2 sendiri. Last sekali letak cheese yg disagat kasar. Bagi kasar2 sbb nnt gigit rasa cheese tu.. Hehe.. Sedap! Kalau buat utk baby or toddler xyah letak garam.aku buat biasa tak letak garam pun sedap aku balun sama. Yela kita kan leh cicah dengan sos.


So selamat mencuba!

Wednesday, July 31, 2013

Hujung ramadhan



Ă€ssalamualaikum..

Kejap je dah masuk penghujung ramadhan. Bila dah hujung-hujung ni semua sibuk fikir nak beraya..

As for me takde la beria sangat. First sebab aku tak dapat nak puasa. Takde rasa seronok sangat nak raya bila tak puasa ni. Walaupun dah agak ok sikit tp masih lg mabuk2. Second sebab hubby kerja sampai raya ke 3.jadi aku kena raya kat sini dulu. :( raya ke 4 baru balik tg krg seminggu. Raya kat sini bagi aku tak semeriah di kampung aku. Biasa2 saja. Nanti cerita entry lain.

Erm..baju raya pun aku tak berminat nak beli.plus aku tak leh pakai baju kurung skrg ni. Jubah je la sentiasa. Perot dah besau. Kebetulan bulan lepas my mom ada belanja belikan sepasang jubah.so okaylah jadi baju raya. The best part is aku berjaya paksa hubby beli baju melayu warna shocking pink. Wahaha..dari first year kawen paksa xmenjadi. Itu pun sebab dia la yang gatal tangan ambik baju melayu shocking pink untuk aisy. Aku paksa dia beli sekali. Hihi..puas hati.

Kuih raya plak mak dah belikan 4jenis untuk aku. Huhu..aku baru dapat buat sejenis je..almond choc chip cookies. Tu je yg mudah dan laris.


Puasa ni sebenarnya seronok kalau duduk kampung ramai2 dengan family. Rasa meriah.. Malam2 lepas terawih kat surau bleh main bunga api or pasang pelita. Hehe.. Best2. Dah tua2 cenggini pon masih layan lagi main bunga api mercun bagai. Hehe..


Apa pun harap2 tahun depan dapat jumpa ramadhan lagi.. Ameenn..

Saturday, July 20, 2013

Malam tadi punya cerita

Assalamualaikum..

Seminggu lepas badan rasa macam dah mula kuat sedikit.dah boleh masak sikit-sikit. Tapi selepas beberapa hari jadi tak ok balik. Mula muntah loya mabuk balik. Bila dah macam tu jadi lesu jela..

Malam tadi sakit kepala sangat. Angin banyak dah naik kepala. Picit sendiri sambil duduk tepi katil. Tiba-tiba rasa nak muntah sangat dan terus bangun menuju ke bilik air. aku tak sedar ape yang jadi lepas tu. Sedar- sedar husband tarik tangan dan badan bangun. Aku pengsan tak sedar diri langsung!


Pagi tadi baru perasan sinki bilik air macam dah nak tercabut mungkin malam tadi aku jatuh dan tahan badan dan tangan pada sinki. Seriously memang tak sedar! Muntah pun tak jadi keluar. Lama aku fikir macamana boleh pengsan. Mungkin sbb low blood pressure kot.last time check up memang sedikit rendah banding kebiasaannya. Nasib baik husband ada kalau tak entah bila aku akan sedar. Dan alhamdulillah aku dan baby takde pape. Huhuu..

Kena lebih berhati- hati lepas ni..

Tuesday, July 16, 2013

Puasa puasa!!

Assalamualaikum,


lama betul tak update. berapa bulan ek? hehe

lama tak on lappy. nak update kat handphone macam takde mood. plus rasa macam tetiba boring nak berblogging kottt..

update ni pun tetiba dapat komen kawan suh update. haha..terasa semangat pulaaakkss.

kebetulan hari ini aku sihat sikit nak on lappy.

oh lupa nak bagitahu, im pregnant almost 12weeks. dah nak masuk 3 bulan. alhamdulillah. jadi boleh bayangkan tak macamana teruk aku mabuk sebelum ni?kalau yang tahu kes masa aku preggy anak first dulu,fuhh memang menguji kesabaran. alhamdulillah tak masuk wad. Doktor kat klinik dah offer dah tapi tak sanggup lak nak berpisah dengan aisy walaupun asyik bergaduh je dengan dia sekarang nih. hehe

hari ni dah berapa hari ye puasa? huu..seminggu dah kan? aku memang tak penah kira betul bab hari ni. tau2 dah habis. erm, sadly masih tak dapat nak berpuasa sebab tak mampu. walaupun ibu hamil memang tidak digalakkan berpuasa especially trimester awal ni, aku cuba juga nak puasa hari first tapi tahan sampai jam 10 pagi saja. lepas tu dah muntah-muntah lembik sampai ke esokkan harinya. aku ni walaupun muntah hanya sekali tapi badan jadi lembik selembik lembiknya! huaaa!! nak baring je. nak tidur payah sangat-sangat. tak leh bayangkan macamana bila dah sarat nanti. aku kena makan setiap sejam sekurang-kurangnya. tak leh bagi perut berbunyi lapar. angin penuh satu badan. tak makan muntah tapi bila makan jadi sebu je. macamana tu? makan sikit je boleh. kalau  makan banyak nanti pun keluar balik.


ape-ape pun semoga dipermudahkan sepanjang kehamilan ini.. dan sangat-sangat berharap baby girl! hee..

Friday, May 10, 2013

frust

Assalamualaikum,


first entry untuk bulan may. ish..kejap je dah masuk bulan 5.

lately ni malas sikit nak update blog. last week busy betul..balik kampung untuk pilihanraya dengan anak berdua saja.. sempat lepak kat taiping jumpa BFF. kalau balik dengan hubby payah la sikit nak singgah lelama. hehe..


nothing much to story. sebab mood masih tak berapa okay after pilihanraya nih. frust macam putus cinta gituu..huu..

takpelah, Allah maha mengetahui. Semoga pejuang-pejuang Islam diluar sana diberi kekuatan dan kesihatan yang baik untuk terus memperjuangkan Islam.


p/s: title entry melambangkan mood diriku. huu~

Tuesday, April 30, 2013

cake and me


Assalamualaikum,


beberapa hari lepas, tiba-tiba datang aura rajin nak try new recipe yang aku jumpa. macam menarik..alhamdulillah hasilnya memang tidak mengecewakan. 

moist red velvet cake.


lama dah tak try buat sebiji cake macam ni. sebab selalu risau nak habiskan. dalam usaha nak kuruskan diri ni. masih tak berjaya..huaaa!! hubby cuma gemar cheesecake. kalau kek lain memang dia tak berapa sangat. makanya tak leh harap dia nak habiskan kek ku ini. tapi takpe, aku tau mana tempat nak habiskan cake nih. hehe..


rasanya perlu edit lagi sikit je recipe red velvet ni.. nak cari yang betul-betul kena dengan selera. 


actually aku teringin nak join kursus buat cake. dah lama teringin! dulu dapat pergi kelas buat homemade chocolate. tu jelah yang dapat. masa tu belum pregnant lagi pun. sekarang ni memang takde peluang lagi nak join kelas. huuuu.. banyak faktor mempengaruhi. kadang-kadang sentap juga ada kawan sindir nape aku tak pegi kelas baking untuk mahirkan lagi teknik dan skill buat cake. yelah, nampak sangat amatur nya aku ni. tapi aku senyap jela. sebab explain pun tak guna. people will never ever understand ur situation..

tapi aku percaya, walaupun tak pergi kursus/kelas aku masih boleh buat yang terbaik. kena rajin cuba dan cuba sampai berjaya. wahhh gitu kaann! hehe.. jauhkan jela aura-aura negative ni. :)




owh seriously cantik cake ni. nak cuba buat cake fondant n bunga macamni. masa first try buat cake fondant time aisy's first birthday memang banyak sangat kelemahan. kena cuba lagi..insyaallah



ingat nak cuba buat cake untuk wedding cousin macam atas nih. cun kan? hehehe tatau la mampu ke tak. kena cuba..



macam ni pun cantik!

it's kinda fun to do the impossible. hehe..yelah macam macaron tu. tak sangka aku dapat buat akhirnya. rasa macam nak give up juga kan. habis duit tu jangan cakaplah. tapi semangat nak buat sampai jadi tu tetap ada. dan kepuasannya tak terkata. hehe..apa pun dengan izin Allah. insyaallah! wish me luck!

Friday, April 26, 2013

Kalau tak suka..

Assalamualaikum,


tadi ternampak status seseorang kat FB yang membuat aku termenung panjang..


Ku cari status kat page Mufti Ismail Menk yang menarik untuk dikongsi bersama..






"The first step to educating those who use the most vulgar and hurtful words or make damaging false accusations is to show them how sensible your reaction is. 

If they have a heart and mind they will come to realise their mistake, learn much goodness & regret their words & accusations. 



Courtesy, kindness, sincerity and love coupled with a genuine concern for the betterment of humanity at large are prime teachings of all heavenly faiths. 




Be careful not to become bad because others are being bad to you.."







kalau tak suka apa yang orang lain buat, tak yah la kita pun meroyan sama kat FB. walaupun itu FB kita. sebab apa yang kita cakap tu melambangkan diri kita. takut nanti kena kat muka sendiri ibarat meludah ke langit. hari ini kita kata orang, esok-esok kita buat macamtu. 



kadang-kadang kita tak sedar apa yang kita tulis kat FB tu boleh menyakitkan hati orang lain secara tidak sengaja. 



contohnya macam, 


"buat ape makan collagen-collagen ni baik duit tu buat beli makanan yang lagi elok.." 


"buat ape makan rumpai laut tu??murah pon tapi takde collagen.."



habis sentap kawan-kawan yang dok makan atau jual benda tu. (macam aku lah kan..huaa)



contoh jelah.. maksudnya hati-hati dengan apa yang kita nak cakap dan buat walaupun itu FB kita sendiri tapi bukan kita saja yang lihat kan?




Thursday, April 25, 2013

Throwback Thursday (v.1)

Assalamualaikum,

ini pic masa first year kat main campus UIA Gombak. tahun 2004 kalau tak silap aku lah. lama jugak dah berlalu..hehe



my bff gituu


saja teringat nak godek gambar lama. tak banyak aku jumpa. rasanya pic banyak dalam hard copy. tu pun entah mana letak album pic lama ni. dulu masa masuk 2nd year aku hilang satu album besar gambar zaman matrik dan 1st year dgn kawan-kawan. sedih betul. takde soft copy pun. ;( 

ini jelah yang ada. 


godek-godek gambar lama ni nak tengok beza betapa kurusnya aku banding sekarang nih. huaaa!!! siap letak gambar kurus kat laptop ni nak bagi naikkan semangat. bila laaaa nak kurus cenggini balik. ;(



 agak-agak nak melantak macam naga kebuluq bleh la tengok gambar dulu-dulu, sure tak lalu nak makan. hahaha


ps: kan best kalau dok dekat-dekat dgn kawan. leh buat aktiviti mcm dulu2. heee ;)

ni berchatting jelaaa mcm couple bercinta. haha rindu wehh!

lelong! lelong! lelong!

Assalamualaikum,

hari ni ada sale sikit. sape-sape yang berminat boleh la contact saya ya. just for today! 



SALE FOR TODAY!! 

MAIXARA C-SENTIAL: RM85 (NP: RM99.90)

Milky G: RM90/1kotak, RM230/3kotak (NP: 1 BOX RM100,2 BOX RM190, 3 BOX RM260) 

FerWhite: RM90 (NP:RM95)

BEDAK ARAB 50G : RM46 (NP: RM60)

BEDAK ARAB : 25G : RM39 (NP: RM45)

FELINNA LOTION : RM67 (NP: RM75)

FELINNA PMCVC : RM70 (NP: RM85)

X-LOSS PURE TEABERRY JUICE: RM105 (NP:RM110)

all include postage (except sabah sarawah pls add RM4 only)

PM me now! or sms/whatsapp 0196760886


check out our page!


walaupun ini blog personal, tapi takpelah..iklan kan jelah. mana tahu ada yang sudi. :)

have a nice day friends!


Wednesday, April 24, 2013

Wordless Wednesday (v.2)


Assalamualaikum,



lama sungguh tak aktif dengan hobi yang ini. ambil gambar dan edit. sangat lama! bukan la terer mana pun. sikit-sikit je. aku lagi suka ambil gambar. 



one of my fav pic.



kekangan masa membataskan segalanya. 


eceh!

Monday, April 22, 2013

Italian Macaron!



Assalamualaikum,


semalam sempat buat lagi italian macaron. semua bahan dah ada jadi teruskan usaha untuk buat batch yang ke 6.


finally!


tadda!!


alhamdulillah.. jadik. happy sangat-sangat!


alamak tersenget. camne tah nak adjust.

kaki macaron naik almost perfect berbanding dengan batch ke 4. batch ke 5 tak jadik. haha



aku guna filling vanila lemon cream cheese. tak letak gula pun sebab macaron ni dah manis, so letak filling yang masam dan tak manis jadi sangat sedap!




comot comot



nyum nyum..selamat dalam perut dah





actually, aku ada beberapa tips la dalam buat italian macaron ni. 

1- aku buat pakai silicon mat ni memang jadi perfect berbanding pakai loyang biasa. sebab semalam aku piping kat silicon dan juga pada loyang dilapik dengan kertas minya. tak jadik langsung yg pada kertas minyak tu! padahal yang pada silicon well perfect jadik.. kalau bakar tu, lebihkan masa dalam 1-2 minit bakar bahagian bawah so jadi betul-betul masak dan senang nak ditanggalkan.. ada jenis silicon mat yang warna chocolate yang memang biasa orang pakai tapi aku tak jumpa yang tu. yang jumpa jenis kecik macam ni sesuai la utk oven ku yang kecik. kena borong lagi mat nih..


2- kena betul-betul make sure mac tu kering before di bakar. kalau bakar juga dalam keadaan dia lembab dan tak kering memang tak jadi. aku dah cuba.


3- italian mac ni guna banyak tools tapi boleh bertolak ansur tentang cuaca, dan overmix adunan. kadang-kadang kita terlebih gaul kan?takpe kalau guna method italian nih. kalau french memang kena semua perfect. ahh aku masih tak jadi lagi french mac nih..


4-better guna stand mixer untuk buat italian mac tapi kalau pandai nak handle boleh je. aku pun pakai handmixer tapi kena pukul dekat la dengan dapur. sbb kena buat serentak, cairkan gula atas api dan pukul telur. itu pun mula pukul telur pada suhu gula dalam 112c. kena guna digital termometer sng nak baca.


5-kalau untuk french macaron, serbuk almond kena betul-betul kering tak leh lembab. kena tapis. tapi untuk italian aku tak tapis pun. blend sekali dengan icing sugar saja. alhamdulillah jadi.


actually kena try buat dulu. cari kelemahan dan cari jalan nak atasi kelemahan tu. sebab lain orang lain tips dan tekniknya. sesetengah orang tak yah 'jemur' mac pun boleh naik kaki. entah aku memang tak paham misteri macaron nih! hehe 


insyaallah lepas ni boleh laaa ambik order sikit-sikit. hee ;)


oklah, selamat bekerja semua! bye!

Friday, April 19, 2013

How fast time flies! 19months baby!

Assalamualaikum,


tadi bukak blog baca entry lama pasal aisy. dari dia kecik sampai last entry pasal dia. lama juga dah tak update story pasal aisy. yelah, bukan semua benda kita boleh ingat kan? kena flashback satu-satu. rugi pulak tak update perkembangan aisy kat sini..nanti boleh rujuk dan baca balik.. ;)


aisy sekarang 19bulan, 16hari. last timbang berat masa dia umur 18bulan, lebih 11kg. tinggi lebih 83cm kot. masa cucuk tu hubby yang pegang sebab aku rasa tak cukup kuat nak lawan dia meronta tu. tapi tak nangis pun.. hehe..big boy!


sekarang dia makin macam-macam perangai. ada aje idea nak buat sepah. memang suka sangat sepahkan barang. haha..jenuh aku ajar camne nak simpan mainan masih tak jalan. ajar main lego pun dia suka sepah/runtuhkan dari bina. huhu..maybe too soon kot. tak pe-takpe..


walaupun dia masih tak boleh cakap, tapi aku rasa dia faham bila kami cakap. bila ajak mandi, bila nak bagi makan. bila kata NO or TAK BOLEH,dia dah boleh faham. kadang-kadang bila dia memberontak memang cakapla ape pun tak jalan. aisy memang sangat manja. maybe dia takde adik lagi tu yang manja kemaainnn.. 

tak boleh tengok aku duduk rapat or peluk hubby, dia sedaya upaya akan tarik dan pisahkan. hahaha kemainnnn!


suka main lasak-lasak dengan papa dia. panjat-panjat la, ada aje cara dia nak buli papa.

makan ok macam biasa. kalau bagi nasi yg aku masak sekali utk aku dan hubby makan, dia makan sederhana banyak. kalau masak lembik sikit, memang banyaaaakkkk dia makan. menu terbaru yang dia suka, ayam masak halia n blackpapper. memang lajuu je habis. of course masih lagi tanpa garam. suka makan biskut, kerepek and anything yang crunchy..pantang nampak koko krunch dia..habiiissss!


sekarang dia suka memanjat. ape saja yang boleh dipanjat akan dibuat. meja makan ni pon dia boleh tarik kerusi and panjat sendiri. tup-tup dah atas meja makan dah..dah lama juga dia pandai buat benda ni..suka panjat kerusi dan meja.


masih lagi tidur awal. kalau aku off tv dan takde buat aktiviti ape memang layu kuyuuuu jelah mata. kalau ajak bergurau main ke, memang laa segar. tapi boleh nampak la dia dah mengantuk. biasanya aku akan bagi dia tidur dalam pukul 9-10. kalau dia tidur kul 8 nanti bangun kul 5pagi jenuh pulak. dah la bangun tidur suka kacau orang siap tampo lagi pipi aku suh bangun. bagus betul.. haha


haa..satu tabiat dia sekarang ni suka main tangan aku..kalau duduk or baring minum susu or nak tidur, dia akan tarik tangan aku nak usap-usap, picit-picit laaa.. selagi dia tak nyenyak memang aku tak leh gerak or tarik tangan tuu.. penah la beberapa kali tidur betul-betul sebelah dia..sudahnya sampai siang aku tak leh tidur lena..huhuuuu.. sibuk nak tarik tangan. bila sembang dengan makcik hubby, dia kata aisy ikut perangai papa dia masa kecik suka buat macamtu juga. huhu..patutlaaaa...


sejak dia setahun memang ajar tidur tilam sendiri. nanti nak ajar dia tidur kat katil sendiri pulak.. lama tak bagi dia tidur katil, takut jatuh.


aisy suka baby. kalau nampak baby excited dia nak main cak cak dengan baby tu..tak pon nak tenyeh baby tu. hehe.. entah bila ada rezeki aisy nak dapat adik ni, wallahualam. Moga Allah murahkan rezeki.. nak gegirl plak. hehe ;)


oklah tu jela buat masa ni.. update lagi nanti!

meh layan pic aisy affan ni..



 muncung itik ke yang?



 suka lepak kat uma tok cik dia main kat bendang.. hehe




kat pantai songkhla, nampak excited nak main tapi masih takut bunyi ombak.. hehe



papa belikan aisy dua ekor rabbit. huhu..upin dan ipin la panggil. haha 



habis lunyai dia kerjakan rabbit tu..



haha..masa mula-mula tu dia sedaya upaya cuba nak masuk dalam sangkar rabbit yang kecik tu. haddoiii
bila lepaskan rabbit ni aku hangin dia makan daun-daun bunga aku sampai togel! hangiinnnnn rasa nak sembelih buat sate!


ni masa pegi ice dome kat hatyai. alahai jadi perhatian si kecik ni.. comel cam pingu! hahaha..klaka tengok dia jalan. habis orang posing ambik gambar dia kacau berdiri sama. 





suka buat sepah. nampak bedak habislaaa




see! tau tau dah ada atas meja makan! bahayaaaa btul awak nih laa





bagi keropok makan senyap-senyap kat sini yeee... 



nampak bakul pon bleh buat main.. 


first hair cut. aku cuba nak potong sendiri tapi habis tobek tobek kepala anak aku. hahahaha..siannnn..nasib baik boleh repair. habis tu aku gunting tak mau dok senyap..haa mamak ni potong tau takut!

kelakar la awak ni!


aisy cam pingu! comel!



love u so much baby!

Jumm'ah Mubarak Everyone!


Assalamualaikum

semoga semua baik-baik aja..




betul kan? ambil iktibar. huu~



 how to be happy??


=)


sunnah-sunnah yang elok diamalkan di hari jumaat


sama-sama perbaiki diri :)




ps: rindu kat my family. harap-harap semua baik-baik aja. sentiasa dalam redha Allah..

Thursday, April 18, 2013

Cheesy Layer Dessert!

Assalamualaikum, 


nak bagi korang terliur sikit nih. 

hehehe





dessert ini sangat la sedap dan sesuai untuk semua event. simple yet so delicious! 

sungguh tak tipu




boleh order kalau nak.. hehe






leh visit page ini untuk pelbagai dessert yang besh!

Wednesday, April 17, 2013

Sambal paru


Assalamualaikum,

hi kawan-kawan.. hari ini nak cerita pasal menu kegemaranku, sambal paru! oh yeah..!

hehe..

hari itu ada kawan tanya resepi bila aku upload gambar menu ni kat instagram. hari ni aku rajin nak buat sambal paru maka bolehlah update di sini.. actually aku belajar makan sambal paru ni masa kat universiti. parents aku jarang beli paru ni..bila dah rasa sedap memang kalau boleh nak makan hari-hari. hehe

meh kita cerita sikit camne nak buat. actually banyak kerja sikit kalau nak masak paru ni.


mula-mula basuh bersih-bersih dan potong sederhana besar. kadang-kadang masa beli tu dibaginya seketul besar paru ni kan. so potong sederhana besar dan rebus sampai masak. nak tahu macamana dah masak bila korang potong isi tengah elok la. xde kemerah-merahan mentah.


ok sambung balik.bila dah rebus, boleh hiris nipis-nipis. senipis yang boleh.kalau tebal-tebal memang tak sedap nanti liat. letak serbuk kunyit dan sedikit garam dan goreng.






kena goreng sampai betul-betul garing ye. kalau tak garing nanti liat masa makan..



aku ingat lagi time masak paru untuk family..abah beli dalam 500gram kot, tak sempat buat sambal, goreng macam ni habis diratah kami. haha.. last-last abah beli paru sampai sekilo. baru puas hati dapat makan. 



sesetengah kedai malas nak rebus dan goreng bagai, terus hiris nipis dan buat sambal. memang aku tak suka kalau mcmni. rasa tak sedap..huhu


 
   



then tumis la cili blend. aku memang biasa buat stok banyak cili blend ni. senang nak buat sambal. masa tumis tu letak sekali asam keping dan serai. tumis sampai naik bau dan pecah minyak. masak sambal kena betul-betul nanti orang sakit perut makan cili tak masak..


letak garam sikit, sos tiram, dan tomato, gula kabung/gula biasa/gula perang


letak sedikit air.


ada orang suka sambal berkuah ada yang suka sambal kering. aku suka dua-dua. tapi untuk paru ni aku suka sambal kering..

letak air dan bagi cili tu masak lama sikit dalam 15min at least. kalau kering tambah lagi air.

kalau suka yang kering, masukkan paru bila sambal hampir kering tapi belum sepenuhnya kering. kiranya ada kuah sikit-sikitlah. masa ni pasang api besar terus, letak paru, gaul dan gaul sampai kering dan off api dapur. aku buat tadi tak sampai 2min pun. so paru tu akan masih terasa garing. teknik ni boleh juga guna kalau nak buat sambal bilis yang garing. hehe..nyum nyum




taddaaa!! dah siap! 






boleh letak ape-ape utk hiasan.


Monday, April 15, 2013

musim harumanis



Assalamualaikum,

sekarang ni dah masuk musim buah harumanis. hehe..siapa yang memang penggemar buah ni mesti tak lupa nak beli.



actually aku tak pernah pun makan buah ni dulu. makan masa pas kawen dgn hubby dia bawak balik kl masa tu tengah preggy kan aisy.



masa makan tu memang rasa manis la. tapi aku rasa biasa je. sebab aku penah makan pelam yang lagi manis dari harumanis. masa tu laaa..



pastu kelmarin aku cakapla hal tu kat hubby. dia kata maybe sebab ada beberapa kualiti pelam harumanis ni yang buat rasanya sedikit berbeza. kalau buah yang masak di pokok dan terus dipetik dan dijual, memang manis sangat! kalau yang diperam tu mungkin sedikit la beza. tapi masih manis. tekak aku ni je pelik sikit kalau bab pelam nih. orang kata manis aku kata masam. hahaha






so semalam, trylah pulut harumanis nih. orang utara memang gemarkan makanan nih. pertama kali aku try. haha asyik merengek tak mau tapi hubby dah orderkan so kena lah makan juga. end up aku cuma makan sikit je pulut dengan harumanis tu. aku rasa tak kena langsung dengan tekak. hahaha



as for me pulut sesuai makan dengan sambal yang pedas2 macam sambal bilis or sambal sotong ke. baru terbaik. tapi harumanis tu memang super duper sedap wehh.. makan kat pusat pertanian kot. entah aku tak pasti ape nama pusat yg jual harumanis tu. 



aku dapat makan sikit je buah tu. selebihnya si kecik ni haaa! kemaainn dia. 2 gelas air jus buah harumanis dia bedal sorang. buah tu pon dia bedal jugak. memang suka buah yang manis sikecik nih. kena suh hubby beli banyak skit buah tu. 



dengar kata makin mahal buah harumanis nih. sampai RM18 sekilo wehhh! ish ish..tapi memang sedap.



so mehla datang perlis ye beli buah harum manis. ujung bulan 5 dah abis dah musim nih. laju je. tahun lepas siap ada kes kecurian buah harumanis lagi. dahsyat betul penangan buah ni.. =)




p/s: dah macam ejen pelancongan negeri perlis plak. hahaha

Wednesday, April 10, 2013

Wordless Wednesday (v.1)


Assalamualaikum,

hi kawan-kawan, saya dah update beberapa gambar long skirt, maxi dress dan polkadot skirt yang murah-murah aje! check out our fanpage ya! atau pun blog ini untuk lebih info. 





thank you!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails