Friday, March 6, 2015

Pengalaman mengandung anak kembar (v.2)

Assalamualaikum..

Bila tengok pageview blog ni ramai datang utk kisah ni. Pengalaman mengandung anak kembar. Hihi..so aku rasa nak sambung balik cerita.

Lepas ni nak story pulak pengalaman menjaga anak kembar plus tips and trick yang aku guna pakai. Hihi

Tak lah hebat mana tapi sekadar berkongsi pengalaman. Lain ibu lain cara okay?

Sebenarnya masa mengandung anak kembar aku rasa berat sangat nak bawak badan dan perut. Masuk bulan ke 7 rasa macam belon nak meletop je tengok perut. Hehe.. Sampaikan aku selalu je nak jatuh terkangkang bila jalan. Memang rasa berat sungguh!

Itulah yang terjadi masa minggu ke 34. Aku masuk bilik air nak cuci muka dan kaki sebelum tidokan aisy. Entah macamana tergerak nak pakai selipar. Biasanya tak pakai pun. Nak dijadikan cerita aku almost jatuh terduduk tapi aku sempat pegang batang paip so takla terduduk. Kalau terduduk nauzubillah entah apelah yang jadi kat aku. Tapi sebab terkangkang makanya effect sakit tu sangat hebat.

Masa tu bleh jalan lagi. Bleh baring sebelah aisy. After few minutes, aku tak leh gerak langsung. Nak pusing tak boleh nak gerak pun tak boleh. Rasa macam lumpuh! Dah lah masa tu takde sape. Parents pegi masjid. Nasib baik handphone memang sentiasa dekat dengan tangan.

Call my mom tak berjawab. Tapi masih bertenang sebab perut tak rasa sakit sangat. Cuma badan dan kaki. Lepas setengah jam baru dapat bercakap dengan my mom. Dia tanya nak ke hospital ke. Aku blur. Tapi pergi jugakla sebab rasa macam leaking.

Then sampai hospital rasa sakit makin teruk. Tak boleh nak jalan je rasanya. Bila dah baring nak bangun memang seksa. Buat ctg memang ada contraction. Malam tu jugak aku dibawak ke sungai buloh. Sebab babies songsang. Kena emergency czer.

Sampai sungai buloh trus buat ctg bagai. Doctor macam tak mau czer atas alasan baru 34weeks. Walaupun babies dah 2.2kg each. Sepanjang malam menahan sakit tak terkata. Husband pulak tak boleh datang sebab esoknya ada final exam. Double pain.

Masa tu baru dapat rasa real contraction. Masa time aisy aku kena induce. Sakit dipaksa ni lain sangat. Rasa nak tumbuk terajang je tine tu weh.. Tapi paling seksa bila tak boleh makan dan minum sampai esok paginya. Dengan lapar haus nak kena tahan sakit lagi. Àllahuakbar.. Sebab tulah jangan derhaka pada ibu weh!

Tapi my mom paksa juga nurse bagi aku minum air zam zam sikit. Aku minum jugakla sebab dah terlalu haus. Sampai pagi doktor pelatih still xmau bagi aku operate. Aku pujuk dia suh decide cepat sebab aku tak tahan. Contraction dah makin kuat. Sampai dah 3cm. Nurse marah2 dah. Dia kata takkan nak tunggu sampai tangan kaki baby keluar pulak. Dah la songsang suma. Huhuhu nangis aku.

Dalam pukul 10 aku dibawak masuk OT. Takutnya tak terkata weh. Tahan nangis masa nih. Sebelum nak cucuk doktor bius bagi penerangan bagai. Masa dalam OT punyala ramai doktor pelatih. Dahlah handsome handsome belaka. Masa inject belakang kita tak leh terkejut or tersentak sedikit pun. Aku punya takut tu sampai terkejut. Nasib baik takde pape. Then tangan kiri kanan kena drip. Aku tak tahu ape purposenya. Doktor ada explain tapi masa tu aku dah exhausted. Tahan lapar dan sakit untuk berjam jam.

Then doktor belah perut. Walaupun mata nak pejam celik pejam celik (bukan sebab bius tapi sebab sangat penat) aku masih boleh nampak dengan jelas perut aku dibelah. Bau macam daging dibakar pun ada. Huhuhu..then entah macamana aku punya terlalu takut tu sampai aku tak boleh bernafas. Memang masa tu aku fikir macam nak mati pun ada. Doktor tiba-tiba suruh berhenti semuanya sebab denyutan jantung aku drop drastik. Doktor bagi alat bantuan pernafasan dan aku jadi okay balik. Doktor tanya takut ke? Aku jawab sangat-sangat takut.


Weh panjangnya! Sambung la nanti v.3 plak. Haha bye!

Tuesday, March 3, 2015

Fulltime housewife

Assalamualaikum..

Rasanya kebanyakan isteri dan ibu idamkan pekerjaan ini. Tapi disebabkan faktor kewangan dan kestabilan family memerlukan para ibu ini bekerja.

Aku dah hampir 5tahun menyandang jawatan ini. Hehe.. Sejak kahwin memang tidak pernah bekerja. Hanya buat bisnes sendiri. Bakery, advertising and now food stall.

Actually masa sebelum kahwin, aku pernah cakap pada seseorang yang aku nak jadi isteri dan ibu sepenuh masa. Nak jaga anak dan suami. Tapi entahlah..tak ramai suami yang nak isteri duduk rumah. Atas alasan kewangan sedangkan itu adalah tugas hakiki suami. Tapi aku tak judge apa pun pada isteri/ibu yang bekerjaya. Ada kelebihan masing-masing. Kan?

Cuma itulah.. Orang selalu beranggapan surirumah ni banyak masa luang. Duduk rumah mengangkang je abiskan duit laki. Fuh statement tu memang membakar jiwa! Bagi aku orang yang cakap macamtu mesti tak pernah duduk rumah dan jaga anak-anak sambil buat kerja rumah kan? Lagi haru anak-anak kecik yang makin ligat keletahnya. Kita kemas rumah tak sampai 5minit dah sepah balik. Si suami balik tengok rumah macam xde beza dengan sebelum waktu pergi kerja. Dah dikata isteri macam-macam.

Tu belum bab berjaga malam anak nak susu. Time anak sakit lagi haru. Bermata panda la jawabnya.

Apa pun mentally and physically exhausted bila jadi surirumah sepenuh masa ni. Kena sangat bijak urus waktu. Kena pandai curi masa untuk diri sendiri. :)

Dan suami kena pandai ambik hati isteri. Walaupun dia hanya surirumah tapi jasanya sangat besar. Mengandung beranak dan menjaga anak anak bukan tugas mudah.

As for me.. Aku nak sangat holiday berdua saja dengan husband. Without kids. Selama kahwin tak pernah lagi honeymoon bagai pun. Haha. Dekat2 pun jadiklaaa.. Tapi entah bila. Dah keluar yang ke 4 ni lagi payah nak tinggal. Huuu..

Friday, February 27, 2015

2015

Assalamualaikum..

Lama betul tak update blog. Jangan kata update, jengah pun dah lama sangat tak. Sampaikan password dan aplikasi bloggeroid yang biasa aku pakai untuk update melalui handphone pun dah delete.

Ini kiranya entry pertama untuk tahun 2015. Allah. Cepat sungguh masa berlalu. Apa yang buat aku tergerak nak update? Biasanya aku akan cari blog bila dah takde siapa dan apa lagi untuk dicari. Dicari untuk share sesuatu. Biasanya untuk merapu lah.

Err.. Entry lepas pun tak habis cerita lagi pasal pengalaman bersalin anak kembar. Hihi.. Later la kalau diizinkan.. Now my twins dah setahun 2bulan. Cepat kan? Dah pandai berjalan.. Dah petah mulut pot pet. Dah mula nampak perbezaan dari segi fizikal dan juga perangai masing-masing.

And now im pregnant (again?) dah 4bulan lebih. Hihi.. Rezeki rezeki. Allah memang murahkan dan mempercepatkan rezeki anak untuk aku. Insyaallah lepas ni kena proper planning. Hihihi.. Nak rehat sangat.

Erm.. Rasanya takat tu dulu la update. Ada kesempatan aku update lagi. Entah ada orang baca atau tak itu dah tak jadi isu. Blog ni sangat berguna untuk rujukan aku dimasa hadapan.


Assalamualaikum.

Saturday, February 15, 2014

pengalaman mengandung anak kembar

Assalamualaikum,

hehe sambung kembali bersiaran tatkala anak-anak sedang tidur. kenapa aku tak tidur?sebab tunggu masa nak pump susu. kang kalau tidur nanti bangun budak-budak tu bangun sama jadi tak dapat nak pump pulak. okay nanti aku nak story pasal breasfeeding journey ku dalam entry lain.

entry ni nak story secara pukal pengalaman mengandung anak kembar. dah beranak baru nak story. hehe..okaylah kan sebab dah keluar budaknya..hihi


ada kawan tanya, berbeza ke mengandung anak kembar dengan anak sorang? as for me memang sangat berbeza!

dari awal mengandung aku dah mula morning sickness yang sangat teruk. tapi isu ni tak mengejutkan aku sebab masa mengandungkan aisy pun aku sakit teruk sampai warded 9hari. this time doctor dah offer nak warded ke tak tapi aku cakap tak mau sebab fikirkan aisy. tak sanggup! jadi, aku paksa diri aku untuk minum air sebanyak yang boleh untuk ganti muntah-muntah tu..

punya teruk sakit tu ada satu malam tu aku pengsan di bilik air! (ada cerita kat entry lepas) pertama kali sebenarnya dalam hidup aku totally out. pitam-pitam tu biasalah.


masuk trimester ke 2 aku dah rasa sarat yang teramat sangat. rasa berat je nak bawak badan. berat memang naik agak banyak juga tapi tak sebanyak masa mengandungkan aisy. hehe..maybe sebab aku dok buat kerja rumah so terbakar la juga kalori.

masuk 7bulan, aku kena naik pentas untuk konvokesyen. alhamdulillah.. setelah berhempas pulas habis juga belajar. fikir-fikir balik allahuakbar macam tak percaya mampu melalui semua ni. masa first year mengandungkan aisy..dah nak konvo ngandungkan twins pulak. hehehe..

banyak gak cerita menarik  masa konvo ni. kalut sebab datang lambat..tertinggal mortar board lagik. haha..macam-macam. rezeki aku kali ni dapat first session dengan sultan selangor. sebab perut besar jadi orang ingat aku dah 8 atau 9bulan. memang jadi perhatian sebab aku jalan macam penguin! suma staff/petugas tanya aku okay ke tak. siap ada yang nak pimpin lagi tuu..hahaha.. sampaikan masa jalan atas pentas nak amik scroll tu pun aku nampak sultan sengeh tengokaku lambat gila jalan. hehehe..tapi entahlah..tak enjoy sangat moment konvo this time sebab maybe dah pernah konvo pastu takde sape yang datang konvo aku melainkan husband and aisy aje. tu pun ada sorang kawan datang kejap. abis konvo terus balik. tak tahan cuaca panas sangat.

bila dah nak masuk 29minggu aku decide nak balik kampung sebab takut sangat terberanak awal. entahlah, naluri hati kuat mengatakan aku akan beranak awal!


bila dah balik kampung, aku kena jumpa pakar kat hospital sini macam biasa. doctor kata aku kena operate juga sebab babies songsang dan menegak. eh budak-budak ni memang tak mau jugak pusing kepala ke bawah tau..doctor kata dalam 37minggu nanti akan operate di sungai buloh. sebenarnya aku sangat berharap dapat beranak normal. takut betul nak operate ni..


pada hari sabtu minggu ke 34, aku ikut parents pergi kenduri di kelana jaya. sebab  nak jumpa cousin je sebenarnya.hehe..then hari ahad malam isninnya, waktu nak tidurkan aisy..dengan tiba-tiba aku terjatuh kat bilik air!

ape jadi lepas tu?? sambung nanti! anak dah berbunyi tuu..tata!

Friday, February 14, 2014

Phew! Im back

Assalamualaikum,

Ya rabbi berbulan-bulan dah tak update. Hehe..mood nk tulis kat blog kelaut sejak preggy twins. Now theyre almost 2months old.

Banyaaak sangat nk story mory. Ada masa lapang nanti aku update story yg tertinggal esp psl pregnancy twins n pengalaman melahirkan dorang.. Hee till then tata!

Saturday, September 14, 2013

20weeks

Àssalamualaikum..

salam sabtu..selamat berhujung minggu. as for me hari ape pun sama since 2weeks ago. husband mc dah masuk mggu ke 3. ada lagi seminggu mc. lepas ni dah kena kerja. pasal ape? injured masa main bola punya pasal. ligamen lutut koyak. ape tah istilahnya aku lupa. hehe..dah bukak simen kaki tapi masih belum baik sepenuhnya.


hari ni genap 20weeks my twins pregnancy. 5bulan dah. Erm..berat dah naik 5kg. okayla kan..hehe..time aisy dulu naik sampai 25kg. hihi..hope naik tak banyak sangat. aku agak rajin buat kerja lately ni..cuma kudrat je tak berapa ada. buat kerja sikit dah nak patah riuk pinggang. tapi mood nak kerja tu memang ada aje. hihi hope anak perempuan la ye.. ;)

but seriously aku tak leh bayangkan macamana nak handle twins bila diorang lahir nanti. harap2 dipermudahkan..ameenn insyaallah..


kena fikir baik2..buat baik2..insyaallah yang baik2 akan datang..ameenn


Thursday, August 22, 2013

Cerita Raya

Assalamualaikum..

Lambat bebeno nak update blog ni.hehe..raya punya syok.hihi..

Actually raya first sampai ke tiga husband keje so kami beraya di perlis dulu. Kerja-kerja pun masih lagi sempat beraya sampai ke penang. Lama tak jenjalan kat penang. Tak puas rasanya. Next time nak ajak husband kesana lagik.

Raya ke tiga malam baru gerak balik selangor. Itupun kul 12 malam. Huaaa!! Bayangkan lah betapa stressnya aku tunggu si suami balik dari main bola. sempat lagi kaann nak main bola raya-raya ni.huhu..sampai kampung aku waktu subuh dah.around 630 kot. Tak ingat dah. Huu..aku tolong drive dari perak. Sian plak kat cik abang tu tersengguk sengguk..

Lepas subuh kami bantai tido anak beranak. Aku mula-mula perasan aisy dok main tetiba sedar dia dah ada kt sebelah ngorok sama. Hehe..lepas zohor my family ajak balik johor terus so berdesup la kami dua kereta ke selatan pula. Bayangkanlah drive dari perlis sampai ke ayer itam johor tuuu..nasib tak ke jaybee. Hehe..tu pun jalan jam boleh tahan gaklah. Ramai masih beraya lagi..


Kami beraya di johor dalam 3hari baru gerak balik selangor balik. Phew! Aku memang suka balik johor sebab mak abah memang sangat ramai sedara mara kat sana. Tu pun pergi mana yang sempat je.kalau nak ziarah semua rasanya sebulan baru cukup. Haha


Dah balik selangor memang tak kemana sangat. Jalan beraya uma kawan dan juga ke Ikea. Hehe..ngidam meatballs ye. Hehe..tapi tak puas gak makan. Next time nak bodek husband kesana lagi..seronok cuti raya kali ni sebab husband cuti 8hari.7hari dok kat kampung aku memang syoklaaa..selalu duduk husband xde sama. Ni dia ada lainla sikit..nak kemana-mana senang.hihi..

Bila dah balik perlis balik ni terasa keboringan semula..huhu. Dok jela terperap dalam umah diam-diam ye..

Itu jela cerita raya ku.. ;)




Ps: Geram tengok aisy pakai baju melayu pink nih!

Tuesday, August 6, 2013

Check up @ 14weeks

Assalamualaikum..

Sekarang ni once tau preggy dah boleh terus buat buku pink tu tak perlu tunggu sampai 2bulan ke atas mcm dulu..aku terus buat masa dlm 6weeks aritu..lgpun klinik desa ni sangatla dekat dengan rumah.jalan kaki pon boleyy tapi aku idaklaaa jalan kaki. Haha

Seronok check up kat klinik desa ni sebab tak ramai orang dan sangat selesa. Tak perlu tggu berejam nak check up. Tapi kalau ada problem kena pulak pegi klinik kesihatan kat arau. Yang ni memang tak best sebab kena jalan jauh untuk hantar urine sample kt lab.klinik ibu mengandung kat hujung pulak tu.plus kat KK memang sentiasa ramai orang. Huhu


Dulu masa aisy aku pernah la buat check up kat klinik kangar. Lagi best sebab besar dan sangat selesa. Plus tak perlu jalan jauh nak hantar urine sample tu..pastu nurse2 pun okaylah takla mulut laser macam kat kk tg krg. Huhu


Tapi aku sebulan kena dua kali check up. Sekali di klinik desa dan sekali dengan pakar OnG kat spital kangar. Sebab pregnant twins. Doktor takut ada problem sebab babies kongsi satu uri saja.

Tadi nurse bebel sebab berat aku naik 2kg sebulan ni. As for me aku lega sikit sebab timbang kat rumah naik 5kg. Hehe..dia kata awal2 ni boleh naik 0.5kg saja. Dulu nurse tak pnah bising kalau berat naik lebih sikit asalkan aku sihat walafiat.. Tapi aku diam jela..dah dia nak bebel malas nak layan. Haha


So next check up dengan pakar. Hope dah boleh nampak gender suma.. Hihi.. Bleh mula shopping sikit2. Twins you! Semua kena double. Hehe..


Oklah bye!

Monday, August 5, 2013

Choc chip cookies dan anyam ketupat

Assalamualaikum..


Dari minggu lepas nak buat 2nd batch cookies ni tapi mood asyik tak kena je. Hari ni last boleh buat sebab esok lusa konon nak cuba anyam ketupat.

Well orang utara tak berapa buat ketupat anyam ni. Biasa mereka buat yang instant. Aku cakap ni based on family dan sedara mara husband la. Setiap kali raya aku memang suka makan ketupat anyam ni. Suka yang lembut or lembik pun takpe asalkan jangan keras. Hehe.. Beberapa tahun dok belajar buat anyam ketupat tu tapi masih tak expert. Jadi tu jadi la tapi lambat la nak siapkan satu tu. Hihi


Tengokla jadi ke tak dengan misi ni. Kebetulan ada sorang pakcik husband ni orang nogori so dia tau anyam.aku dah mintak dia tlg so tggula nnt jadi ke tak. Hehe..


Ni dah siap buata adunan cookies. Ala yg simple dan sedap je..almond choc chip cookies. Yang aku buat aritu dah tinggal sikit husband makan. Ni igt nak bagi mil and makcik husband sikit. Insyaallah..


Ok tu je nak storyy..

Saturday, August 3, 2013

Ikan bakar berempah

Assalamualaikum..


Dah macam blog masakan pulak asyik update pasal makanan. Nak update pasal diri sendiri tgh mood tak best.

Hari ni teringin nak buat sendiri ikan bakar berempah. Bila beli macam tak puas hati. Dah la mahal pastu kalau tak sedap memang tak best lah. Rasanya ramai dah tau buat kan.. Just blend je bawang cili suma..campur serai halia..aku tambah ketumbar n jintan. Blend semua dan tumis. Dah tumis sampai masak leh la perap kat ikan atau ayam yang nak dibakar tu.. Aku perap lama la jugak. Then bakar!

Walaupun duduk umah taman tidak menghalang untuk bakar guna arang ye.. Habis berasap satu rumah. Hehe..


Ok tu je babai!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails