Saturday, February 15, 2014

pengalaman mengandung anak kembar

Assalamualaikum,

hehe sambung kembali bersiaran tatkala anak-anak sedang tidur. kenapa aku tak tidur?sebab tunggu masa nak pump susu. kang kalau tidur nanti bangun budak-budak tu bangun sama jadi tak dapat nak pump pulak. okay nanti aku nak story pasal breasfeeding journey ku dalam entry lain.

entry ni nak story secara pukal pengalaman mengandung anak kembar. dah beranak baru nak story. hehe..okaylah kan sebab dah keluar budaknya..hihi


ada kawan tanya, berbeza ke mengandung anak kembar dengan anak sorang? as for me memang sangat berbeza!

dari awal mengandung aku dah mula morning sickness yang sangat teruk. tapi isu ni tak mengejutkan aku sebab masa mengandungkan aisy pun aku sakit teruk sampai warded 9hari. this time doctor dah offer nak warded ke tak tapi aku cakap tak mau sebab fikirkan aisy. tak sanggup! jadi, aku paksa diri aku untuk minum air sebanyak yang boleh untuk ganti muntah-muntah tu..

punya teruk sakit tu ada satu malam tu aku pengsan di bilik air! (ada cerita kat entry lepas) pertama kali sebenarnya dalam hidup aku totally out. pitam-pitam tu biasalah.


masuk trimester ke 2 aku dah rasa sarat yang teramat sangat. rasa berat je nak bawak badan. berat memang naik agak banyak juga tapi tak sebanyak masa mengandungkan aisy. hehe..maybe sebab aku dok buat kerja rumah so terbakar la juga kalori.

masuk 7bulan, aku kena naik pentas untuk konvokesyen. alhamdulillah.. setelah berhempas pulas habis juga belajar. fikir-fikir balik allahuakbar macam tak percaya mampu melalui semua ni. masa first year mengandungkan aisy..dah nak konvo ngandungkan twins pulak. hehehe..

banyak gak cerita menarik  masa konvo ni. kalut sebab datang lambat..tertinggal mortar board lagik. haha..macam-macam. rezeki aku kali ni dapat first session dengan sultan selangor. sebab perut besar jadi orang ingat aku dah 8 atau 9bulan. memang jadi perhatian sebab aku jalan macam penguin! suma staff/petugas tanya aku okay ke tak. siap ada yang nak pimpin lagi tuu..hahaha.. sampaikan masa jalan atas pentas nak amik scroll tu pun aku nampak sultan sengeh tengokaku lambat gila jalan. hehehe..tapi entahlah..tak enjoy sangat moment konvo this time sebab maybe dah pernah konvo pastu takde sape yang datang konvo aku melainkan husband and aisy aje. tu pun ada sorang kawan datang kejap. abis konvo terus balik. tak tahan cuaca panas sangat.

bila dah nak masuk 29minggu aku decide nak balik kampung sebab takut sangat terberanak awal. entahlah, naluri hati kuat mengatakan aku akan beranak awal!


bila dah balik kampung, aku kena jumpa pakar kat hospital sini macam biasa. doctor kata aku kena operate juga sebab babies songsang dan menegak. eh budak-budak ni memang tak mau jugak pusing kepala ke bawah tau..doctor kata dalam 37minggu nanti akan operate di sungai buloh. sebenarnya aku sangat berharap dapat beranak normal. takut betul nak operate ni..


pada hari sabtu minggu ke 34, aku ikut parents pergi kenduri di kelana jaya. sebab  nak jumpa cousin je sebenarnya.hehe..then hari ahad malam isninnya, waktu nak tidurkan aisy..dengan tiba-tiba aku terjatuh kat bilik air!

ape jadi lepas tu?? sambung nanti! anak dah berbunyi tuu..tata!

Friday, February 14, 2014

Phew! Im back

Assalamualaikum,

Ya rabbi berbulan-bulan dah tak update. Hehe..mood nk tulis kat blog kelaut sejak preggy twins. Now theyre almost 2months old.

Banyaaak sangat nk story mory. Ada masa lapang nanti aku update story yg tertinggal esp psl pregnancy twins n pengalaman melahirkan dorang.. Hee till then tata!

Saturday, September 14, 2013

20weeks

Ă€ssalamualaikum..

salam sabtu..selamat berhujung minggu. as for me hari ape pun sama since 2weeks ago. husband mc dah masuk mggu ke 3. ada lagi seminggu mc. lepas ni dah kena kerja. pasal ape? injured masa main bola punya pasal. ligamen lutut koyak. ape tah istilahnya aku lupa. hehe..dah bukak simen kaki tapi masih belum baik sepenuhnya.


hari ni genap 20weeks my twins pregnancy. 5bulan dah. Erm..berat dah naik 5kg. okayla kan..hehe..time aisy dulu naik sampai 25kg. hihi..hope naik tak banyak sangat. aku agak rajin buat kerja lately ni..cuma kudrat je tak berapa ada. buat kerja sikit dah nak patah riuk pinggang. tapi mood nak kerja tu memang ada aje. hihi hope anak perempuan la ye.. ;)

but seriously aku tak leh bayangkan macamana nak handle twins bila diorang lahir nanti. harap2 dipermudahkan..ameenn insyaallah..


kena fikir baik2..buat baik2..insyaallah yang baik2 akan datang..ameenn


Thursday, August 22, 2013

Cerita Raya

Assalamualaikum..

Lambat bebeno nak update blog ni.hehe..raya punya syok.hihi..

Actually raya first sampai ke tiga husband keje so kami beraya di perlis dulu. Kerja-kerja pun masih lagi sempat beraya sampai ke penang. Lama tak jenjalan kat penang. Tak puas rasanya. Next time nak ajak husband kesana lagik.

Raya ke tiga malam baru gerak balik selangor. Itupun kul 12 malam. Huaaa!! Bayangkan lah betapa stressnya aku tunggu si suami balik dari main bola. sempat lagi kaann nak main bola raya-raya ni.huhu..sampai kampung aku waktu subuh dah.around 630 kot. Tak ingat dah. Huu..aku tolong drive dari perak. Sian plak kat cik abang tu tersengguk sengguk..

Lepas subuh kami bantai tido anak beranak. Aku mula-mula perasan aisy dok main tetiba sedar dia dah ada kt sebelah ngorok sama. Hehe..lepas zohor my family ajak balik johor terus so berdesup la kami dua kereta ke selatan pula. Bayangkanlah drive dari perlis sampai ke ayer itam johor tuuu..nasib tak ke jaybee. Hehe..tu pun jalan jam boleh tahan gaklah. Ramai masih beraya lagi..


Kami beraya di johor dalam 3hari baru gerak balik selangor balik. Phew! Aku memang suka balik johor sebab mak abah memang sangat ramai sedara mara kat sana. Tu pun pergi mana yang sempat je.kalau nak ziarah semua rasanya sebulan baru cukup. Haha


Dah balik selangor memang tak kemana sangat. Jalan beraya uma kawan dan juga ke Ikea. Hehe..ngidam meatballs ye. Hehe..tapi tak puas gak makan. Next time nak bodek husband kesana lagi..seronok cuti raya kali ni sebab husband cuti 8hari.7hari dok kat kampung aku memang syoklaaa..selalu duduk husband xde sama. Ni dia ada lainla sikit..nak kemana-mana senang.hihi..

Bila dah balik perlis balik ni terasa keboringan semula..huhu. Dok jela terperap dalam umah diam-diam ye..

Itu jela cerita raya ku.. ;)




Ps: Geram tengok aisy pakai baju melayu pink nih!

Tuesday, August 6, 2013

Check up @ 14weeks

Assalamualaikum..

Sekarang ni once tau preggy dah boleh terus buat buku pink tu tak perlu tunggu sampai 2bulan ke atas mcm dulu..aku terus buat masa dlm 6weeks aritu..lgpun klinik desa ni sangatla dekat dengan rumah.jalan kaki pon boleyy tapi aku idaklaaa jalan kaki. Haha

Seronok check up kat klinik desa ni sebab tak ramai orang dan sangat selesa. Tak perlu tggu berejam nak check up. Tapi kalau ada problem kena pulak pegi klinik kesihatan kat arau. Yang ni memang tak best sebab kena jalan jauh untuk hantar urine sample kt lab.klinik ibu mengandung kat hujung pulak tu.plus kat KK memang sentiasa ramai orang. Huhu


Dulu masa aisy aku pernah la buat check up kat klinik kangar. Lagi best sebab besar dan sangat selesa. Plus tak perlu jalan jauh nak hantar urine sample tu..pastu nurse2 pun okaylah takla mulut laser macam kat kk tg krg. Huhu


Tapi aku sebulan kena dua kali check up. Sekali di klinik desa dan sekali dengan pakar OnG kat spital kangar. Sebab pregnant twins. Doktor takut ada problem sebab babies kongsi satu uri saja.

Tadi nurse bebel sebab berat aku naik 2kg sebulan ni. As for me aku lega sikit sebab timbang kat rumah naik 5kg. Hehe..dia kata awal2 ni boleh naik 0.5kg saja. Dulu nurse tak pnah bising kalau berat naik lebih sikit asalkan aku sihat walafiat.. Tapi aku diam jela..dah dia nak bebel malas nak layan. Haha


So next check up dengan pakar. Hope dah boleh nampak gender suma.. Hihi.. Bleh mula shopping sikit2. Twins you! Semua kena double. Hehe..


Oklah bye!

Monday, August 5, 2013

Choc chip cookies dan anyam ketupat

Assalamualaikum..


Dari minggu lepas nak buat 2nd batch cookies ni tapi mood asyik tak kena je. Hari ni last boleh buat sebab esok lusa konon nak cuba anyam ketupat.

Well orang utara tak berapa buat ketupat anyam ni. Biasa mereka buat yang instant. Aku cakap ni based on family dan sedara mara husband la. Setiap kali raya aku memang suka makan ketupat anyam ni. Suka yang lembut or lembik pun takpe asalkan jangan keras. Hehe.. Beberapa tahun dok belajar buat anyam ketupat tu tapi masih tak expert. Jadi tu jadi la tapi lambat la nak siapkan satu tu. Hihi


Tengokla jadi ke tak dengan misi ni. Kebetulan ada sorang pakcik husband ni orang nogori so dia tau anyam.aku dah mintak dia tlg so tggula nnt jadi ke tak. Hehe..


Ni dah siap buata adunan cookies. Ala yg simple dan sedap je..almond choc chip cookies. Yang aku buat aritu dah tinggal sikit husband makan. Ni igt nak bagi mil and makcik husband sikit. Insyaallah..


Ok tu je nak storyy..

Saturday, August 3, 2013

Ikan bakar berempah

Assalamualaikum..


Dah macam blog masakan pulak asyik update pasal makanan. Nak update pasal diri sendiri tgh mood tak best.

Hari ni teringin nak buat sendiri ikan bakar berempah. Bila beli macam tak puas hati. Dah la mahal pastu kalau tak sedap memang tak best lah. Rasanya ramai dah tau buat kan.. Just blend je bawang cili suma..campur serai halia..aku tambah ketumbar n jintan. Blend semua dan tumis. Dah tumis sampai masak leh la perap kat ikan atau ayam yang nak dibakar tu.. Aku perap lama la jugak. Then bakar!

Walaupun duduk umah taman tidak menghalang untuk bakar guna arang ye.. Habis berasap satu rumah. Hehe..


Ok tu je babai!

Thursday, August 1, 2013

Cekodok nasi

Assalamualaikum..

Ini antara menu yang paling simple dan mengenyangkan utk aisy n juga utk aku.hehe..

Dalam bahasa lain menu malas nak masak beria2laahh..

Aku dapat idea ni bila teringat masa sekolah dulu kawan baik ada bawak cekodok nasi mak dia buat as bekal. Memang sedap. So aku tokok tambah la jadi lg marveles. Hehe

Blend nasi dengan ape2 sayur yang disukai spt carrot brokoli etc. Bleh blend kasar or halus xde hal. Pastu campur tepung..air.. Dan telur. Telur ni xletak pun ok lagi. Kecairan tu agak2 sendiri. Last sekali letak cheese yg disagat kasar. Bagi kasar2 sbb nnt gigit rasa cheese tu.. Hehe.. Sedap! Kalau buat utk baby or toddler xyah letak garam.aku buat biasa tak letak garam pun sedap aku balun sama. Yela kita kan leh cicah dengan sos.


So selamat mencuba!

Wednesday, July 31, 2013

Hujung ramadhan



Ă€ssalamualaikum..

Kejap je dah masuk penghujung ramadhan. Bila dah hujung-hujung ni semua sibuk fikir nak beraya..

As for me takde la beria sangat. First sebab aku tak dapat nak puasa. Takde rasa seronok sangat nak raya bila tak puasa ni. Walaupun dah agak ok sikit tp masih lg mabuk2. Second sebab hubby kerja sampai raya ke 3.jadi aku kena raya kat sini dulu. :( raya ke 4 baru balik tg krg seminggu. Raya kat sini bagi aku tak semeriah di kampung aku. Biasa2 saja. Nanti cerita entry lain.

Erm..baju raya pun aku tak berminat nak beli.plus aku tak leh pakai baju kurung skrg ni. Jubah je la sentiasa. Perot dah besau. Kebetulan bulan lepas my mom ada belanja belikan sepasang jubah.so okaylah jadi baju raya. The best part is aku berjaya paksa hubby beli baju melayu warna shocking pink. Wahaha..dari first year kawen paksa xmenjadi. Itu pun sebab dia la yang gatal tangan ambik baju melayu shocking pink untuk aisy. Aku paksa dia beli sekali. Hihi..puas hati.

Kuih raya plak mak dah belikan 4jenis untuk aku. Huhu..aku baru dapat buat sejenis je..almond choc chip cookies. Tu je yg mudah dan laris.


Puasa ni sebenarnya seronok kalau duduk kampung ramai2 dengan family. Rasa meriah.. Malam2 lepas terawih kat surau bleh main bunga api or pasang pelita. Hehe.. Best2. Dah tua2 cenggini pon masih layan lagi main bunga api mercun bagai. Hehe..


Apa pun harap2 tahun depan dapat jumpa ramadhan lagi.. Ameenn..

Saturday, July 20, 2013

Malam tadi punya cerita

Assalamualaikum..

Seminggu lepas badan rasa macam dah mula kuat sedikit.dah boleh masak sikit-sikit. Tapi selepas beberapa hari jadi tak ok balik. Mula muntah loya mabuk balik. Bila dah macam tu jadi lesu jela..

Malam tadi sakit kepala sangat. Angin banyak dah naik kepala. Picit sendiri sambil duduk tepi katil. Tiba-tiba rasa nak muntah sangat dan terus bangun menuju ke bilik air. aku tak sedar ape yang jadi lepas tu. Sedar- sedar husband tarik tangan dan badan bangun. Aku pengsan tak sedar diri langsung!


Pagi tadi baru perasan sinki bilik air macam dah nak tercabut mungkin malam tadi aku jatuh dan tahan badan dan tangan pada sinki. Seriously memang tak sedar! Muntah pun tak jadi keluar. Lama aku fikir macamana boleh pengsan. Mungkin sbb low blood pressure kot.last time check up memang sedikit rendah banding kebiasaannya. Nasib baik husband ada kalau tak entah bila aku akan sedar. Dan alhamdulillah aku dan baby takde pape. Huhuu..

Kena lebih berhati- hati lepas ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails