Wednesday, February 29, 2012

projek ditengah malam.

Assalamualaikum,


aku ni tatau la kan..datang mood rajinnya pukul dua tiga pagi pon boleh kung kang kung kang kat dapor buat 'projek'.






alamak!









jangan pikir tak senonoh ye..










project yang dimaksudkan tu memasak la.. (^,^)


aku suka memasak. kuih muih ke. lauk pauk ke. suka try resepi baru. suka buat sesuatu sampai aku jadi expert.



hari ni kepala agak kusut. tetiba fikir nak buat ape. baru buat cupcakes semalam dan ada balance lagi so tak boleh buat lain selagi tak habis. Nanti sape nak makan? tetiba nampak plak donut bam bam kat blog mana tah. google recipe nya.. ape lagi terus masuk dapur!




memasak memang boleh distract kepala aku dari fikir benda-benda yang tak best. rasa seronok je buat. tak kira la jadi ke tak. kalau tak jadi, masuk tong sampah dan cuba lagi. kalau jadi, sure melompat-lompat dan puji diri sendiri hebat. ahh..syokknyeee! *tak siuman





rasanya esok baru boleh goreng donut tu. nyummehhhh!! hope menjadiklah dan boleh puji diri sendiri lagi.. lagi.. lagiiii........- bergemaa... *tak siuman







tata!



p/s: maaflah ketidaksiuman (bahasa apakah) ini disebabkan merindui cik abang nun jauh disanaaaaa





whyyy laaaa?!?!!

Assalamualaikum,



antara perkara yang berlegar-legar dalam kepala otakku..




1- why it is so hard for people to remember my name correctly. or even pronounce correctly. it is not so hard. IZANI, IZYANI, IZAN, ape lagi yang keluar dari mulut diorang. Nama aku hanya I.Z.Y.A.N. that's it! susah sangat ke?confuse betul aku. *sobs



sebab tu aku prefer orang panggil ez (sebut as ezy laa..) kalau tak reti gak tatau la nak kata ape lagi dah..





2- why eh everytime sesi introduce diri..my name bla bla bla..im not working and fulltime housewife bla bla bla. people will ask me this question --> ur husband kerja apa ek?




takde soalan lain ke nak tanya??haih..



sebab nak tau laa camne aku leh mampu sambung master fully self-sponsor ek??



sebab bila sesi taaruf antara satu sama lain, aku tak pernah tanya laki kau orang kerja apa ke bla bla..so kenapa nak tanya laki aku kerja ape the moment aku cakap im not working?? whyyylaaaa??





3- whylaaa aku boleh 'berkenalan' dengan manusia yang sebeginiiiii?? sorang 'cik akak' ni boleh nak tanya aku macam-macam padahal baru je jumpa first time masa dalam kelas.




" nape u amik master hrd ek?sedangkan degree u more to admin?"




"u nak kerja ape?ape future plan u??"




"kalau nak masuk HR, mesti dorang amik budak degree HR. kalau u master HR pun payah diorang nak amik u masuk sebab degree pun bukan HR. master HR tak berani diorang nak amik. by luck la kalau u boleh kerja bahagian HR" - ini jawapan dia bila aku cakap nak cuba apply kerja dalam bidang 'industry'.





"kalau u jadi lecturer ape subject u boleh ajar??"-aku pun dengan lurusnya jawab ape subject yang boleh aku ajar dan ape yang aku tak boleh ajar..ini pun lepas aku bagitahu aku pernah jadi cikgu.




pastu siap cakap dengan nada sinis..




"ai tak tahu la u all muda-muda ni sambung belajar master..budak tu (refer to one of young phd student) muda-muda dah amik phd mesti orang takut nak amik dia kerja. tatau la kalau dia boleh jadi lecturer.."



masa tu aku blur je. Bila dah dalam kereta drive balik rumah, termenung panjang aku memikirkan ape cik akak tu cakap. =(



macam-macam la manusia ni kan..




4- pasal si erykah badu? tatau la kalau ada konspirasi orang sengaja nak sabotaj konsert dia by sebarkan gambar dia bertatoo nama Allah tu kan. Tapi dia tetap sudah menghina ISLAM dan ALLAH. whyyyy artis sebegini di'approve' concertnya di Malaysia at first. whyyyy tak buat 'kaji selidik' dulu??


then, whyyyylaaaaa sesetengah artis malaysia ni dok bela dia? dia dah hina Islam, hina Allah...kalian bela untuk apa? untuk tunjuk keterbukaan kalian?it's about music and art?? kalau dah salah tetap salah. haram tetap haram. apa pun tidak akan menghalalkan sesuatu yang memang sudah terang haram dan berdosa. enuf said.





hmm...






Saturday, February 25, 2012

menu si kecik

Assalamualaikum,

hari ni dah masuk hari ke 8 aisy makan solid food.



so far okaylah. aku bagi makan oat dan buah-buahan yang dibuat puree. my mom berkali-kali tanya betul ke boleh makan macamni macamtu. hehe..sebab dulu-dulu dia bagi kami adik beradik makan bubur nasi je..mana ade puree puree nih..


masa hari pertama bagi tu memang kelakar betul tengok reaksi muka dia. Nampak betul lapar cam tak cukup makan je anak aku sorang ni kan.. ok let me share ape makanan yang aku bagi tuk aisy..


Day 1- Day 4

apple puree with oat.


actually aku blur juga nak bagi oat ape. Aku beli yang organik. Sekali tu bila baca kat mana tah yang instant oat ni ada bahan perisa suma. Yang bagus adalah rolled oat. Tapi dah terbeli dan terbagi. Oat ni aku blend halus. Mula-mula aku just letak air panas yang mendidih..Pastu nak lagi mudah, aku letak dalam non stick kuali yang paling kecik (tuk goreng telur tu..mmg kecik tapak tangan je) letak dalam seminit dua atas api dah masak elok oat tu.. oh terlupa. oat tu aku letak juga ebm (expressed breast milk).


apple tu aku tak stim pun. potong dan blend. Tapi sebab tak pakai blender khas untuk baby punya makanya ada yang tak hancur. Kalau ikut apa yang disuggestkan, lepas di blend kena tapis kasar. Aku takde tapis kasar so bagi jelah camtu. huhu..


kena bagi betul-betul halus sebab baby baru nak belajar makan. Usus baru nak matang. Pada usia 5 bulan ni belum berapa matang sangat. Jadi kena bagi betul-betul halus.


after 4 days..aisy takde alergik ke ape dengan apple. Aku bagi apple merah fuji tu. Ada yang kata bagi epal hijau. entahlah aku tak pasti. Apple fuji tu memang manis dan tak masam. Makan apple ni aisy poo poo selang sehari. =)



Day 5

apple + pear puree with oat

Masuk hari ke lima aku blur nak bagi ape. Yang sempat beli cuma pear..so aku campur la apple dan pear. Then campur dengan oat yang dimasak tu..


aisy buat muka geli geleman siap dengan ekspresi bahu skali bila pertama kali aku suap menu ni. haha..klaka betul. maybe masam kot untuk dia. Aku rasa ok je. so aku tak proceed menu ini tuk next day.


Day 6- Day 7

pumpkin with oat

Tengok ada balance pumpkin kat peti ais. So menu aisy seterusnya ialah oat dan labu!


kukus labu tu sehingga empuk. Kukus dengan kulit pun takpe. Lagi senang. Then blend halus. Biasanya aku tak campur sekali dengan oat yang dimasak. Aku asingkan dan suap selang seli antara dua tu kat aisy.


Alhamdulillah dia sangat suka dengan labu! dah la warna oren. sememeh anak aku makan..comot betul. Tiap kali makan mesti kena tukar baju..huhu


Aisy takde alergik dengan labu. Dan bila makan labu dia poo sehari sekali. Bila aku baca kat group fb solid food tu, ramai kata anak-anak makan dua tiga sudu pada awal-awal macam aisy. Tapi aisy berpuluh sudu! huu..banyak betul dia makan. Dahla lambat suap makan melalak nangis. Pastu merajuk. hishhh..Biasanya sebelum makan aku bagi minum susu..dalam 3oz. Still makan banyak. Lepas makan, dia akan tidur dan minum susu lagi..dalam 3oz.


hari ke 7 aku campurkan labu dan oat. so far ok je kalau asingkan dia suka..bagi campur pun dia suka. Oat tu kan takde rasa sangat..so bila campur lagi sedapla.


labu ni makanan sunnah nabi..tapi sebab ramai kata labu ni angin, so aku bagi hanya dua hari saja. sabar ye aisy..kita tukar-tukar menu ye..

Day 8-Day 11

avocado + apple + pear puree


ha..akhirnya aku dapat juga beli avocado. Mak aku dah pelik dah boleh ke budak makan buah ni. Sekali aku blend campur suma..memang sedap! aku makan gak la.hehe..avocado tu blend gitu tak sedap so kena campur buah lain.


fuh!!memang sekejap je licin menu nih! aisy loves it so much! pastu menjerit-jerit marah sebab dah abis. hahaha..banyak betul dia makan. Tak leh la nak bagi banyak sangat kan. Dia baru belajar makan. Sian kat perut dia.. =)


so next day sampai hari ke 11 menu yang sama..


menu seterusnya aku takde idea lagi..maybe pisang campur avocado ke..tatau la. hehe..sebenarnya aku dah draft menu dia tuk sebulan ni tapi sebab masih baru..so kena tukar. Maybe next month dah boleh draft balik.


bubur nasi maybe tunggu aisy masuk 6 bulan baru aku bagi.. insyaallah..


apa pun memang menyeronokkan menyediakan makanan tuk dia. Tak sabar nak tunggu dia besar lagi. sure macam-macam menu aku akan buat tuk dia.. =)




Friday, February 24, 2012

Alfatihah

Assalamualaikum,



Alfatihah untuk arwah adik Faris. Akhirnya kembali ke pangkuan Ilahi setelah menderita sakit barah darah.



Aku agak lambat baca kisah arwah di http://www.mazidulakmal.com/ . Sebelum ni hanya baca difacebook je. Malam tadi curi masa sekejap baca, terus berjurai-jurai air mata menangis. Sedihnya..Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Tak boleh bayangkan macamana perasaan ibubapa arwah. Tabahlah kalian!


semoga syurga buatmu sayang..




apa pun, pesanan dari abah@ shamrulismawi arwah ini sangat berguna buat semua ibubapa..



Buat kawan-kawan semua.... Antara perkara yang kita boleh jadikan pengajaran dari kisah Allahyarham Faris Nur Daniel...

1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she does that.
2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.
3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang... That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.
4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.
5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang... That might be the last food that he/she eats.

Bottom line is......Hargailah masa anda bersama anak-anak...Kita tak tau bila kita atau dia yang akan "pergi" dulu.....







Wednesday, February 22, 2012

Wordless Wednesday (v.17)



Assalamualaikum,



i love cooking.. baking..


nyummyyy!!



resepinya later k =)



Tuesday, February 21, 2012

isteri saya tak bekerjalah!

Assalamualaikum,


satu status facebook yang menarik untuk dikongsi bersama. dishare oleh my friend. status ini diambil dari Eija Imran..



ISTERI TIDAK BEKERJA?

Kaunselor : Apakah pekerjaan Encik Zainal?

Encik Zainal : Saya bekerja sebagai Akauntan di sebuah Bank.

Kaunselor : Isteri pula? ... ...

Encik Zainal : Dia tidak bekerja. Hanya suri rumah sahaja.

Kaunselor : Tiap-tiap pagi siapa yang sediakan sarapan pagi?

Encik Zainal : Isteri yang sediakan sebab dia tak kerja.

Kaunselor : Pukul berapa isteri bangun untuk sediakan sarapan??

Encik Zainal : Pukul 5 pagi dia bangun kerana saya akan keluar bekerja pada pukul 6.30 pagi.

Kaunselor : Anak-anak encik Zainal ke sekolah bagaimana??

Encik Zainal : Isteri yang hantar sebab dia tidak bekerja.

Kaunselor : Selepas hantar anak-anak, isteri buat apa?

Encik Zainal : Pergi ke pasar, kemudian balik rumah untuk memasak dan kemas rumah.

Isteri kan tak bekerja.

Kaunselor : Petang hari selepas Encik Zainal balik rumah, apa yang Encik Zainal lakukan?

Encik Zainal : Balik berehat, kerana seharian saya penat bekerja.

Kaunselor : Apa Isteri en zainal buat?

Encik Zainal : Sediakan makanan, melayan anak, mengemas dan dia juga mengambil upah menjahit. Dia menjahit sehingga lewat malam kerana dia tidak bekerja.


Berdasarkan cerita di atas, anda rasa siapa yang lebih banyak bekerja?? Rutin sehatian isteri bermula dari sebelum Subuh sehingga lewat malam, itu juga dikatakan TIDAK BEKERJA?? Suri rumah memang tidak perlukan segulung ijazah atau pangkat yang besar, tetapi peranan suri rumah sangat penting!



apa pun, kenalah hargai isteri tu.. bekerja bukan kewajipan untuk dia. walaupun sekadar suri rumah tapi itu tetap satu pekerjaan yang sangat mulia =)


have a nice day!



saya mahu membebel...

Assalamualaikum,



alhamdulillah..lepas sudah hari pertama 'persekolahanku'. hihihi..cam budak darjah satu plak kan? sebab semalam juga adalah pertama kali aku tinggalkan aisy dengan jangkamasa agak lama. Dulu tinggalkan dia lepas pantang keluar beli barang dia takla lama macamnih..




Aku ada dua kelas semalam. from 3-6pm and 6-9pm. i realized from previous experience kalau amik dua kelas berderet satu hari macam tu memang exhausted. Disebabkan dua-dua subject adalah wajib untuk aku ambik dan takde subject wajib lain yang boleh aku ambik sem ni jadi aku takde pilihan lain..




Keluar rumah around 12pm. Before that sempat lah siapkan aisy. Mandikan dia..siapkan food dan beri dia makan sekali. Sempatlah melambai-lambai sikecik tu kan..huhu..sedih sikitlah..sebab selalu berkepit 24jam je dengan dia.



Dah sampai kuala selangor, aku singgah pejabat pos untuk renew lesen yang dah mati hampir setahun. huhu...malas betul nak renew. Disebabkan new rule, kena bayar extra RM15. Lesen mati ikut tarikh lahir. senang la nak ingat lepas nih. =)



Pastu kalut sebab baru teringat jadual kelas suma tertinggal. Aku lupa plak kelas kat mana. Dah setahun cuti kan. Jadi semua kalut je. Padahal kelas kat fakulti aku tu bukan banyak mana..ada lah 3-4 kelas je. haha..boleh je usha setiap kelas tu pon. Tapi nak juga tepon my mom suruh checkkan. Then baru teringat bil kena block tak bayar lagi. Gigih la plak nak cari public phone tapi hampeh satu pun takde yang elok. Semua rosak. hmmm..camne la kan kalau ada emergency. memang lah semua orang ada handphone..tapi kot jadi cam aku ni kalut nak pakai..bil tak bayar or prepaid abis ke kan.. ish ish..



meneruskan perjalanan yang hampir 2jam ke kuliah. mencabar!



sampai ke upm around 230. jumpa my friends..bagitahu yang kelas kul 3 tu postponed. berbulu je aku baca notice yang tampal kat pintu kelas tu kan.. kalau dulu duduk dekat takpelah. ni jauh 2jam ni letih la kan kalau tetiba kelas cancel.




Sebelum sampai ke upm tu, lalu la jalan kat rumah sewa lama aku dulu. aduhai..tetiba rasa sedih. rindunya masa duduk situ dulu. Walaupun takat rumah sewa je..tapi aku suka duduk situ. tak jauh dari upm. boleh jumpa kengkawan. boleh ke kedai bakeri beli barang. huaaa!!! i missed all the moments. =( kalau aisy sempat duduk situ mesti best. petang-petang boleh bawak dia mandi pool kat situ. sure besar nanti aisy pun pandai berenang. sob sob sob =(




lepak sembang dengan my friends kat mamak sampai masuk kelas kul 6. Lecturer ni da penah amik subject dengan dia so boleh la agak dia camane kan. membebel lama plak tuu..dekat kul 8 baru abis. dengan tangan menggeletar lapar..perut bergelodak..kepala nyut nyuttt..sikit lagi aku nak muntah. pening yang teramat. then memikirkan nak drive balik dua jam. kuss semangaaatt!



lepas kelas terus drive balik. tak bawak laju pun. 80-90 saja. around kul 10malam selamat sampai rumah. aisy baru lepas nangis. sian dia..nampak je muka aku terus sengih melebar. happy sangat dia. hahaha..rindu kat mamanya la tu. abis 'berperang' dengan mak abah aku. haha..sian my baby..



kena biasa kan diri lah..nak buat camne kan?



disebabkan ini minggu pertama..dan aku takut kalau-kalau kelas tetiba cancel..so ive decided not to come semua kelas till next week. huhuhu..mintak tolong kawan-kawan jelah incase kalau ada kelas. dah la jauh ni..haru beb kalau kelas tetiba cancel. huhu..







Sunday, February 19, 2012

back to school!

Assalamualaikum..



today is the last day of my-almost-one-year-holiday! huhuhu..lama betul cuti jadi liat nak pegi kelas balik. malas malas malaaassss!!


malas sebab ape? sebab berat hati nak tinggalkan sikecik nih. dah la seminggu ni macam-macam sikecik ni nguji aku tau. huhuhu..sedih sedih sedih. tapi as a mom, aku tak leh ikutkan hati sangat. kena tabah dan kuat!



kalau ikutkan hati rasa macam nak ambik semua subject yang tinggal. 8 kot. tapi maximum aku dibenarkan amik hanya 6 rasanya. hmm.. so tak dapatlah grad this year. kena ambil lagi satu sem dan grad next year. takpelah, biar lambat asal grad dengan cemerlang. huhu..jeles dengan my friends yang dah abis suma. yang abis 3sem pun ramai. jeles!! nak buat camana..aku sendiri decide nak defer hari tu kan.. takpe takpe.. =)



oklah got to go. semoga sem ni baik-baik aja untukku. dan moga-moga aku dapat kerja secepat mungkin! ameen..



Jujur aku dayus?

Assalamualaikum,


sebenarnya dah lama aku tak berkesempatan nak tengok drama. Tengok tv pun jarang-jarang sebab aku bukan kaki tv. Selalu layan movie ni bila dengan hubby. Dia dah duk jauh so aku pun tak berminat nak tengok..melainkan sesekali bila dah tatau nak buat apa..


malam sabtu, tengok title cerita macam menarik. layanlah..


dah lebih separuh jalan cerita masih tak faham-faham lagi. ape punya cite nih?? tapi hati still lagi nak tengok sampai habis..



dah nak hujung cerita baru faham..



Ya Allah....bagusnya suami tu. Rupanya dia menahan gelodak jiwa tentang aib si isteri. Pengajaran yang sangat bagus!



sinopsis cerita:

Jujur Aku Dayus mengisahkan pasangan suami isteri, Edree dan Lisa yang hidup bahagia selepas perkahwinan yang berusia lebih setahun. Sebagai seorang pegawai berprofil tinggi, Edree memikul tanggungjawab besar di dalam syarikat. Suatu hari, dia ditugaskan untuk ke luar negara dan selepas lapan tahun keika dalam perjalanan puang ke rumah untuk melepaskan rindu kepada isteri tercinta, Edree ditimpa kemalangan menyebabkan dia koma.



sumber dari sini (silah lah download kalau suka)



rupanya yang menyebabkan si suami accident tu bila dia balik tengok isteri sedang tidur dengan lelaki lain (xbf isteri) atas katil mereka. huhuhu...lepas lafazkan cerai pada si lisa (nora danish) dia cakap kenapa dia accident suma tu..then lisa pun cakap la (flashback) apa sebenarnya yang terjadi ketika tu..dia diberi ubat tidur@dadah ke ape tah masa jumpa mamat tu..dan tak sedar kena rogol. huhuhu..si suami jadi macam hilang akal dan berdiam diri tanak cakap ape pun punca dia berubah..semata-mata menyembunyikan aib si isteri..




semoga sama-sama kita ambil iktibar.. =)





Saturday, February 18, 2012

Aisy's first solid food!

Assalamualaikum,


Sepatutnya lagi dua minggu baru aisy makan. Dan aku memang nak tunggu masuk 6bulan baru bagi makan. Tapi bila semalam dia minum xbanyak..bagi botol tak mahu..sedikit sebanyak buat hati aku runsing. Kenyang ke sikecik ni?



So tadi aku kelam kabut keluar cari bahan makanan dia. Nak cuba bagi tengok dia nak ke tanak. Kebetulan aku tengah rebus pumpkin so saja colet sikit kat mulut dia..bukan main suka lagi! Aku blend apple buat puree and organic oat pun aku blend before campur dgn ebm.



Memang suka! Abis banyak dia makan sampai dua kali sendawa. Huuu..sian dia kelaparan. Aku rasa dia suka apple tu..aku tak campur dan saja asingkan dua-dua tu. So far dua-dua dia makan. Baru nak belajar mengunyah..abis sememeh mulut suma. Kenala tukar baju. Lepas abis makan terus jerit-jerit nak ngempeng ajak aku tido. Haih... Manja!




And now he's sleeping. Alhamdulillah.. =)






Friday, February 17, 2012

Melekat 24jam!

Assalamualaikum,

Hmm..lagi dua hari sebelum aku mula kelas. buku-buku tak semua aku dapat selongkar dalam kotak di stor. Hanya sebahagian. Tak mampu nak angkat kotak-kotak yang berat.


Minggu ni aku perasan aisy makin susah untuk aku tinggalkan dia. Nak melekat je 24jam dengan aku. huhu..kalau bagi main tahan dua tiga jam saja pastu dah merengek nak ngempeng tidur. Dah lah tanak minum botol. Masa di perlis dia ok la nak juga minum botol. Tapi makin dekat hari aku nak ke kelas,makin tak mahu dia minum botol. Jenuh dah aku bagi. Huhu..nak direct feed jek. Ngempeng memanjang. Huuuu.. Macamana nak bagi nani dia jaga ni ntahlah. Mak aku dah bising suh bagi botol tapi dia tanak gak. Just now aku bagi pakai picagari khas yang dibeli tuk bagi susu ni still xmau. Aku bagi susu ebm bukan fm. Dibuang-buang susu tu. Haddoi..sedih aku. Dah lah sekarang susu tak dapat nak pam langsung. Makin susut production.



Down down down =(



Bila macam ni aku rasa agak 'letih'. Camne nak buat. Nak bagi makan je rasanya. But somehow dia masih perlu minum susu. Aku nak beli product tambah susu dari shaklee. Harap-harap berkesanlah. Tapi dia still kena minum tru botol juga. haduhai..camne nih.......




Aku dah hampir siap draft menu dia untuk sebulan. Nak cari sikit-sikit bahan-bahannya. My mom n dad pulak sibuk memanjang dengan aktiviti diorang. Sian pulak nak bagi dorang jaga aisy. Tanaklah membebankan. Haih.. Runsing aku dibuatnya. =( dengan hubby jauh lagi.. Sedih. Hmm..




Harap-harap aku akan tabah untuk semua ni. Sian aisy..huhuu..



Thursday, February 16, 2012

new theme, new semester

Assalamualaikum,


ini lah kerja bila tak boleh tidur. apa macam new layout nih? simple but nice kan? hehe..tak suka takpelah. Nak buat camne, ini blog saya..makanya ikut taste saya ler. ok. start merapu dah.


actually dalam nak tambahkan mood semangat untuk mulakan kelas next week. Sebab tu amik yang ala-ala nota nih.hehe.. bosan dalam kelas, boleh buat 'note' kat sini kan?


nak cuba ubah rutin tidur tapi mata masih tak mampu nak lelap. Bukan ada tidur siang pun. huhuhu..camne nih? buku-buku dalam kotak pun tak sempat lagi nak selongkar. hadeh..insyaallah esok akan diusahakan menyelongkar juga.


okaylah. have a nice day! kejap je dah khamis kan.. =)

Wednesday, February 15, 2012

Beli susu lain, dapat susu lain?






Assalamualaikum,


tak dapat nak buat wordless wednesday. hihihi..




i'm not sure other people read bout this issue. My friend on facebook shared this. seorang pengguna membeli susu enfalac tapi perasan ada dua pelekat dan dalamnya susu enfamil. Susu enfamil ni dikatakan dangerous sebab dah menyebabkan kematian baby di US. Aku search dan terbaca yang enfamil tidak dibawa masuk ke Malaysia tapi company ni gantikan pelekat susu enfamil dengan susu enfalac. Tak pasti la pulak susu yang sama ke ape. Walaupun aku tak pernah beli susu ni dan tak pernah lagi terkena sebegini, tapi bila isu ini timbul, sedikit sebanyak merunsingkan hati aku. Sebab aisy juga minum susu formula.





KUALA LUMPUR: The Enfamil infant formula, which was believed to have caused the death of a baby in the US, is not imported into the country, health officials said.

Health director-general Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman said the Food Safety Information System of Malaysia (FoSIM) and Enfamil’s producing company, Mead Johnson, had confirmed the matter.

“Malaysians do not need to worry, as the product is not on the list of imports,” he said in a statement issued today.

He said US-based hypermarket Wal-Mart had recalled the product following reports alleging a baby had died from consuming Enfamil, which was believed to be contaminated with Cronocbater bacteria.

“However, to be on the safe side, the ministry will be conducting a Level 5 Test (seize, test, release) on Enfamil, should it be imported in the future,” Hasan added.

He said if the public suspected the safety of any food products, they were encouraged to lodge a report to the nearest District Health Office, State Health Department, or through their web site at http://fsq.moh.gov.my/v3.







sumber dari sini



hmm..mungkin aku akan cuba juga sedaya mungkin untuk bagi susu badan sepenuhnya kat aisy. Insyaallah.




em..tiba-tiba bila aku dok baca info kat satu group di fb ni, terjumpa satu penjelasan oleh pakar nutrisi tentang isu susu ni..meh baca apa yang beliau tulis..untuk maklumat semua.



Ditulis oleh: Mohd Soffian Osman

ENFAMIL = ENFALAC A+ PROSOBEE???

Satu lagi isu yg sedang rancak disebarkan melalui FB. Saya juga tak tahu bila ianya bermula tetapi, yg saya mula kesan apabila beberapa org rakan mula share gambar yg sebegini di wall FB masing-masing Jumaat 2 minggu lepas.

Apapun, mari kita telusuri isu ini secara ilmiah. Sebagai salah seorang Nutritionist (by profesion) saya akan cuba mengulas isu ini secara profesional sebaik mungkin.

Isu Enfamil bermula apabila seorang bayi berusia 10 hari mati di Missouri pada 18/12/2011. Kemudian seorang lagi bayi dilaporkan mati di Florida. Jangkitan 'crnobacter' telah disahkan menjadi penyebab kedua-dua bayi ini mati. Bakteria ini wujud secara semulajadi dalam alam sekitar dan boleh didapati di dalam susu formula yang berasaskan susu lembu. (sila rujuk di sini :http://www.cdc.gov/Features/Cronobacter/)

Isu ini mengheret Enfamil Newborn Formula yg dikeluarkan oleh Mead Johnson kerana bayi pertama yg mati meminum susu tersebut, manakala bayi yg kedua pula menggunakan beberapa jenis susu termasuk Enfamil. Ini adalah disebabkan langkah pihak berkuasa bersama-sama bantuan syarikat berkenaan mengambil langkah berjaga-jaga untuk menghentikan sementara penjualan susu mereka sementara pihak CDC & USFDA melakukan siasatan lanjut mengenai masalah tersebut. (sila rujuk di sini : http://www.reuters.com/article/2011/12/29/us-meadjohnson-idUSTRE7BL17R20111229)

Itu ialah isu yang terjadi di USA. Apa kena mengenanya isu ini dengan negara kita? Seperti biasa apabila terjadinya sesuatu perkara yang melibatkan keselamatan makanan di dunia ini, semua negara akan mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengawal kemasukan produk tersebut ke dalam negara selain melindungi rakyat negara ini daripada turut terjejas. Ianya merupakan protokol keselamatan makanan yg biasa dilakukan oleh KKM.

Sekarang ni, mari kita tinjau isu yg berkaitan dengan GAMBAR ini selain berbagai-bagai post & share yg berkaitan dengannya. Seperti saya katakan, saya mula melihat ianya di post di lambang sosial pilihan ramai ini (FB) sejak 27/1/2012. Hanya gambar saja yg di post tanpa sebarang komen atau ulasan menyebabkan ianya menimbulkan 1001 spekulasi dalam kalangan pelayar FB.

PERSOALANNYA...apa tujuan gambar ini di sebarkan? Berikut adalah pandangan saya mengenai perkara ini berdasarkan beberapa faktor :

1- KESELAMATAN MAKANAN - jika ianya cuba utk dikaitkan dengan isu yg berlaku di USA, saya kira ianya amat TIDAK WAJAR sama sekali. Kenapa saya katakan sedemikian :



a- US FDA telah mengesahkan bahawa susu Enfamil (yg cuba dikaitkan dengan isu kematian bayi di USA) adalah selamat untuk digunakan. (sila rujuk di sini :http://www.reuters.com/article/2011/12/31/us-meadjohnson-idUSTRE7BL17R20111231 atau http://www.enfamilalerts.com/ atau http://journal-blog.meadjohnson.com/2011/12/statement-from-mead-johnson-on-enfamil-newborn-formula-safety/). Jadi tiada masalah jika susu yg di dalam gambar ini mahupun yg dijual di USA digunakan oleh bayi kerana ianya memang sah SELAMAT.



b- Produk yg di kaitkan dengan isu di USA adalah produk Enfamil PREMIUM® Newborn (sila rujuk di sini : http://www.enfamilalerts.com/), iaitu produk yg berasaskan susu lembu. Sebaliknya produk di dalam gambar ini pula ialah Enfalac A+ ProSobee (untuk Malaysia aka Enfamil ProSobee (untuk market USA) iaitu sejenis susu formula berasaskan susu kacang soya (sila rujuk di sini :http://www.enfamil.com/app/iwp/enf10/content.do?dm=enf&id=%2FConsumer_Home3%2FFeedingSolutions%2FEnfamilProSobeeLIPIL2&iwpst=B2C&ls=0&csred=1&r=3506693093 atauhttp://www.meadjohnsonasia.com.my/Data/html/HPC-Enfalac-Prosobee.html). Jadi, ianya secara jelas menunjukkan yg kedua-dua produk yg cuba dikaitkan ini adalah BERLAINAN sama sekali.




c- Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengesahkan bahawa produk yg dikaitkan dengan isu kematian bayi di USA (Enfamil Premium Newborn) TIDAK DIIMPORT sama sekali ke Malaysia. (sila rujuk di sini :http://fsq.moh.gov.my/v3/images/filepicker_users/5ec35272cb-78/KA-2011/SusuEnfamil_23122011.pdf). Sekali lagi ia menunjukkan bahawa produk dalam gambar ini tidak berkaitan dgn isu di USA.



2- UNDANG-UNDANG : Adakah isu yg cuba diketengahkan ialah isu berkaitan undang-undang, iaitu salah bagi pengeluar susu ini melekatkan 2 LABEL (overlap) pd satu tin susu? Jika ini isu yg ingin ditimbulkan, maka ianya juga SANGAT TIDAK WAJAR, kerana syarikat tersebut tidak membuat sebarang kesalahan pun, malahan mereka melabelkan dengan label tersebut adalah bagi memenuhi kriteria Akta Makanan (Perlabelan) yg telah ditetapkan oleh kerajaan Malaysia. YANG MENJADI KESALANNYA ialah orang yg sengaja mengoyak label tersebut, kemudian mengambil gambar & post gambar tersebut di FB sehingga mengundang pelbagai spekulasi.



Tahukah anda, entah berapa banyak lagi produk-produk susu atau makanan yg lain yg turut diperlakukan sedemikian demi untuk memenuhi keperluan undang-undang yg telah saya nyatakan? Selalunya perkara ini adalah disebabkan produk tersebut diimport dari negara pengeluar dalam kuantiti yg sedikit yg tidak membolehkan pengilang untuk melabelkan produk tersebut mengikut spesifikasi Malaysia disebabkan kos dan sebagainya. Namun produk yg dihasilkan adalah menepati piawaian yg telah ditetapkan oleh KKM, sebab itu KKM meluluskan proses re-label ini di lakukan.


3- BRANDING : Enfalac A+ = Enfamil? Dalam dunia perniagaan ianya merupakan perkara biasa untuk menggunakan JENAMA atau BRANDING yg lebih kuat di sesebuah negara. Banyak produk-produk yg dihasilkan dikenali dengan nama-nama yg berbeza dari sebuah negara dgn sebuah negara yg lain. Contohnya - Toyota utk pasaran Asia & Lexus untuk pasaran USA. Mamaex Gold bagi pasaran Malaysia, Dulac Gold bagi pasaran China & Nutrilon atau Aptamil bagi pasaran Europe.


4- TAKTIK PEMASARAN (MARKETING STRATEGY) : jika inilah yang menjadi penyebabnya, maka saya kira perbuatan seperti ini adalah perbuatan yg SANGAT HINA & haruslah DIHENTIKAN dengan kadar segera. Mengapa, kerana telah menjadi lumrah dalam perniagaan, pesaing (COMPETITORS) akan cuba mengenengahkan sesuatu isu yg tidak baik terhadap pihak lawan bagi menggugat kedudukannya seterusnya memperolehi MARKETING ADVANTAGE daripada situasi tersebut. Tidak kiralah perniagaan apa sekalipun, terutama sekali jika pesaingnya terlalu ramai seperti industri SUSU FORMULA ini.


Saya berpengalaman selama 5 tahun dalam bidang infant nutrition & medical marketing sebelum ini (bukan dari Mead Johnson, tetapi pesaingnya). Berdasarkan pengalaman saya, isu ini mesti diambil peluang oleh semua pesaing untuk menghancurkan reputasi Mead Johnson dalam kalangan pelanggannya samada Profesional Perubatan mahupun konsumer. Kenapa? Kerana Mead Johnson merupakan jenama yg dipercayai ramai dan sering menduduki tempat pertama dalam 'market share' nya dibandingkan dengan pesaingnya. Oleh itu, isu-isu seperti ini akan dapat membantu menjatuhkan sedikit 'market share' Mead Johnson. (sila rujuk di sini : http://www.reuters.com/article/2011/12/23/us-meadjohnson-idUSTRE7BL17R20111223)



Jika benarlah ini adalah salah satu sebab gambar ini disebarkan, maka saya harapkan hentikan TAKTIK KOTOR seperti ini. Bersainglah secara sihat. Juallah produk anda tanpa membuat perbandingan dengan produk lain. Biarlah pengguna sendiri yg menentukannya.




5- SAYA MEMANG SUKA SHARE STATUS ORANG : ini adalah salah satu penyakit orang kita. Bila ada aje isu-isu sensasi, maka berlumba-lumbalah nak share. Dengan harapan menjadi anatara orang pertama yg post atau share benda tersebut. Baguslah jika ianya berita yg SAHIH, namun keanyakannya hanyalah OMONG KOSONG semata yg akhirnya menyebabkan kita terjebak ke kancah FITNAH.




Jika sekiranyalah ada rakan-rakan yg mempunyai hobi seperti ini, sayugia saya ingatkan sekali lagi bahawa ianya merupakan satu perbuatan yg SANGAT TIDAK WAJAR. Apabila menerima sesuatu berita, harap selidikilah ia. Jika terbukti benar, maka sebarkanlah. Jika ragu-ragu atau tidak mengetahui kesahihannya, dapatkan KEPASTIAN terlebih dahulu. Kita tidak boleh berterusan bersikap sebegini kerana ianya akan merosakkan BANGSA & NEGARA.




'Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan' - (Surah al-Hujurat : Ayat 6)







Nilaikan dengan pendapat masing-masing. Apa pun sebagai ibu bapa aku percaya semua mahukan yang terbaik untuk anak-anak. Dan sebelum perkara buruk terjadi kat anak-anak, kita hendaklah sentiasa berhati-hati dengan apa yang diberi pada mereka..apa pun susu ibu adalah yang terbaik buat bayi. =)



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails