Tuesday, August 30, 2011

first day of raya

so how was ur first raya day?


as for me, ada a lil bit different. Malam raya, tak boleh tidur langsung. The whole body kesakitan yang amat. huhu..sampai ke siang. as usual dikejutkan dengan our alarm clock-my mom's voice. After sarapan, kami terus bermaaf-maafan. Dengan tak mandi nya hape (aku jek tak siap2 lagik.hehe) suma dah salam-salam. Biasanya after balik solat raya baru salam. Kali ni ubah tradisi pulak. Then, belum sempat kami ke rumah embah, segerombolan tetamu dah datang. aiks?


so haruslah stay aje dirumah melayan tetamu. But me, melayan tah* mata lah. too tired weh! tak tido semalaman.


This year, most of our family members pakai jubah as baju raya. kecuali dua orang adik aku je pakai baju melayu tahun bila tah. haha..me, mom, dad and pak arab pakai jubah. Of course la aku disebabkan dah takde baju yang muat. Tu pun banyak gak jubah yang tak bleh pakai. So bayangkan betapa gemoknyaaaa mak buyong nih! ;(



aku selalu jadi bahan utk dikenakan adik-adik aku tiap kali raya. This time issue nya pasal aku nak beranak. Setiap kali aku duk mengaduh sakit, memasing cam pura-pura menggelabah as if aku nak beranak. kalo aku duk senyap dalam bilik pun, ada la yang akan ketuk pintu tanya aku dah beranak ke ape senyap je. cis! tapi bila aku tunjuk video yang dapat aku rakamkan bila baby menendang-nendang perut, baru tau takut geli nak tengok. hahaha..



Tak kemana sangat kami raya pertama, just pergi rumah embah-embah saja. Cousin abah datang beraya dari JB. jadi harusla utamakan tetamu dulu. Trend family aku, suka pergi bercuti @ jalan-jalan time raya nih. I mean, holiday. hehe..dulu pernah pergi berkelah kat Teluk Batik la, ke Langkawi la. After raya ke 3 lah biasanya. Tadi masa beraya, abah dah berbunyi nak ajak berjalan. hahaha..but not sure la kemana. Ada mak buyong ni limited cket nak berjalan.



Yang kelakarnya, bila ada tetamu yang tanya my dad dah ada cucu ke tak lagi and he answered,


"coming soon!"



hahaha..seriously comel je. :D



there you go my first day of raya..


Monday, August 29, 2011

me dan pak arab

Antara beberapa dialog me and pak arab. 'pak arab' gelaran tuk adik aku yang dok belajar kat egypt tu ha.. dialog yang buat aku rasa macam nak...... haih. dah lah aritu balik tak cakap ke ape. tau-tau dah ketuk pintu rumah time orang pas berbuka. ceh! suka sangat nak buat surprise. memang budak sorang nih!


.......................................................................

Di satu petang dikala aku sibuk masak kat dapur untuk berbuka...tiba-tiba pak arab tanya sesuatu...

pak arab: weh, apa bla bla bla? (he's asking a question)

me: *(aku dengar dia tanya, mak masak apa?)

me: mee kari

pak arab: *blur*

mak: hahahaha..

me: *blur*

pak arab: orang tanya apa nama anak awak lah!

me: *malu*

mak: hahaha.. anak dia nama mee kari. (tak abis-abis gelak lagi)



.........................................................


disuatu hari..


me: weh, apa tanda-tanda nak bersalin ek?


pak arab: erk!


me: apa dia tandanya??


pak arab: bila rasa kepala baby dah kua tu nak beranak la tuh.


me: *sengal punya jawapan doktor nih!*



..................................................


sedang aku sibuk-sibuk bawak handbeg dan beg telekung untuk keluar berbuka bersama kawan-kawan..


pak arab: weh, nak kemana bawak beg tu??


me: sibuk la!


pak arab: oh ho..nak pegi beranak ke? hehehe


me: agak-agaklaa nak pegi beranak sendiri..*dush!*



............................................


last sahur tadi..tengah sedap-sedap makan sambal bilis dengan pulut..


pak arab: weh, ni ada lauk nenas ni abiskan..


me: xmau. xsuka nenas.


pak arab: makanlah..nanti leh terus beranak. senang!


me: *ngok ngek adik aku nih*




.......................................


sekian.

Sunday, August 28, 2011

iklan raya

ok. dah banyak entry cite pasal raya ni. hehe..so ada la cket mood nak raya tu. cket je ye. tak banyak pon. ;)


biasa time nak raya ni, iklan raya kat tv la kita suma suka nak tengok kan? tapi aku rasa kali ni cam kureng la iklan raya. tak syok sangat.


ni ada satu short film raya by CST Production.


layan...





SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN

Saturday, August 27, 2011

raya oh raya II

apa budaya @ style anda sekeluarga dalam membuat persediaan menyambut raya?


aku nak cerita serba sedikit style kami sekeluarga beberapa hari sebelum raya. mau kasi feel raya lebih cket. hehe


1- beberapa hari sebelum raya tiba, kami akan masak menu yang special dan lain dari kebiasaan masyarakat kat kampung sini untuk diberi kepada jiran tetangga. budaya ni lebih dikenali dengan nama 'munjung' dalam bahasa jawa. entah begitu ke idak ejaannya aku tak pasti. saya jawa tak reti cakap jawa. hehe.. macam harini, masing-masing sibuk kat dapur masak nasi dan lauk beriani untuk diberi pada jiran petang nanti. Biasanya orang di sini bagi ketupat rendang bagai. Kami up sket ye. hehehe..coz my parents expert masak nasi beriani. :D sedap wo!



2-banyak atau sedikit kami pasti akan buat ketupat nasi pakai daun tu. tapi takde sapa pun dalam family aku yang reti buat kecuali my parents jek. Aku pernah terer buat..pastu lupa dah camne. hehehe..ketupat palas (pulut) biasanya akan ditempah saja. Rendang mak akan buat sama ada ayam atau daging. dan seperti biasa, rendang mak ni hanya tahan sehari dua saja walau sebanyak mana dimasak. Memasing perut cam naga tak makan sebulan kat rumah nih. hehe..of course la sebab Sedaaaaapppp! :D



3- abah sejak dah pandai buat dodol, memang tetiap tahun akan berusaha sedaya upaya kerah keringat dalam kuali (erk, tak tak! ) untuk buat dodol. hehe..dodol abah ni pelik dan lain cket dari yang lain. camne nak explain aku tak reti..tapi ada rasa crunchy cket..sbb rasa rangup gula..entahla.camne nak explain.hehe..tapi sedap la..lembut je. ramai suka dodol abah.. :D
rasanya esok adalah operasi mengacau dodol!



4- biskut kurang popular untuk kami sekeluarga. beli sikit untuk hidang kat tetamu. Biasanya kami suka makan kek. contoh, kek lapis atau kek buah. aku tak kesah. semua aku baham. hoho



so far ini je yang aku dapat fikir buat masa sekarang. if ada nanti aku update lagi. hehe..


raya oh raya

semua sibuk dah nak balik kampung. Rasanya masing-masing dalam perjalanan balik ke kampung. Aku dah memang duduk kat kampung so tak kemana lah. Sejak balik kampung ni memang life dalam rumah je. Jarang dapat keluar berjalan ke apa. Orang takde suami la katakan. Nak keluar dengan sapa pulak kan..


Rite now, semua adik-adik dah balik dan ada dirumah. Yang takde hanya abang sulung di kanada. Nak buat camne. keje punya pasal kan.


Aku perasan semua orang kat rumah pun macam acuh tak acuh je nak raya. Si bongsu je sibuk tanya pasal baju raya. Yang lain, alah..raya ke tak sama je kot. As for me, memang tak seronok pun. Husband's not around. Sekali je jumpa dalam ramadhan nih. Plus, nervous menunggu kelahiran baby ni buat aku sangat tak tentu arah.



my dear friend lilly, dah selamat lahirkan baby boy semalam pagi. Katanya takde tanda apa pun. Tengah check up dekat klinik tetiba doktor check dah ada bukaan. Senang je dia lahirkan baby. Alhamdulillah..






apasal laaa aku rajin sangat nak hapdet blog nih? orang lain dah sibuk excited nak raya, aku sibuk berblog. hehe..takpelah, lain kali la aku raya kaw kaw ye.









Friday, August 26, 2011

serabutnya...



orang lain tengah seronok happy excited nak raya. Tapi aku duk semak kepala. Serabut!!



lepas satu, satu hal yang datang.



Bukan mudah untuk puaskan hati semua pihak. Semua serba tak kena. Semua serba payah. Semua kena telan dan simpan sendiri. Im trying my best untuk tak kecilkan hati mana-mana pihak. But please do understand my condition.



One reminder. Janganlah rasa diri tu cukup bagus sampai layak untuk kita memandang rendah pada orang lain. Terutama orang yang lebih tua dari kita. Kalau tak suka, diamkan saja. Jangan dilawan, ditinggi suara. Bila ada yang dah kecil hati, payah jadinya.







Thursday, August 25, 2011

36weeks++

Hari ni check up lagi. Dah masuk weekly check up dah sekarang. Drive sendirian ke klinik yang hanya 2-3minit saja dari rumah. Sangat heaven! ;)


Tapi kan..tiap kali balik dari klinik kesihatan @ check up. Mesti hati menyumpah, rasa sebal, marah, kecewa dan macam-macam bad feelings. Feel bad bout diri sendiri. why meh?


Puncanya??


Mulut nurse-nurse yang macam......................... (fill in the blank!)


oh, i mean nurse disini.


oh..seriously aku rasa cam nak lari balik je.



Yang kelakarnya, dia sendiri admit yang mulut nurse kat sini memang cam teruk!


ayat dia aku copy eh!


"awak kena pegi spital terus. wad 3. memang la nurse kat situ mulut pun sama macam saya..tapi kena tahanlah.."


it's fine kalau nak suruh aku ke hospital, tapi tak yah nak bebel dan marah aku tak tentu hala.



lama weh dia bebel kat aku. naik semak kepala.



yang aku bengangkan, bila aku cakap situasi macam tu patutnya explain apa yang aku alami tu. info aku banyak tahu based on pembacaan dari internet dan buku-buku. Bila aku tanya, kenapa perut aku mengeras selalu? tapi takde pun beranak sampai sekarang? kata aritu perut mengeras tanda nak beranak?


she supposed bgtahu apa yang aku alami itu adalah 'BRAXTON HICKS'. haiyo...kalau aku tak baca sure aku pun tak tahu. Bila aku tanya apa tanda sebenarnya nak bersalin? apa rasa nak bersalin..dia boleh kata apa tau??


"kalau rasa kepala baby keluar tu, or dah pecah air ketuban tu nak bersalin la.."


"rasa nak bersalin tu rasa nak bersalin lah! tak reti nak cakap. awak rasa jelah nanti."


adehhh..kalau tunggu kepala baby keluar, silap-silap aku beranak kat dalam bilik umah ni jelah kang. Apa punya jawapan daaa...



normally sekarang orang dah tak tunggu air ketuban pecah baru nak pegi hospital. Banyak dah kes yang takda tanda tetiba bila pergi check rupanya dah terbuka 5cm. aduhai..


tahlah. Sebenarnya kalau dia cakap baik-baik, aku takda nak emo marah macamni. Tapi sebab bahasa sangatlah menjengkelkan. Apa dia ingat aku ni bodoh sangat ke? dia ingat ibu mengandung yang datang klinik tu bodoh-bodoh belaka ke? haihhh...tengok depan buku pink aku tulis apa.... saya student masters tau! (terpaksa laa up sket..sorry..huhu)



tak perlu la nak buat orang macamni. Kerja deal dengan pelanggan/ manusia ni kena lebih berbudi bahasa. Lagi pun bukan semua orang nak sakit kan.



totally different dengan kk kat kangar yang aku pergi last few months. boleh dikatakan semua nurse kat bahagian ibu mengandung tu baik-baik belaka. ada la sorang dua yang muka ketat and mulut cam hampeh tu kan. Tapi majoriti sangat baik sampaikan tiap kali balik check up aku mesti cakap kat husband... ala...baiknya nurse nih.



Aritu masa call aku tanya napa tak datang check up (padahal aku dah cakap nak pindah balik selangor), punya laaa lembut cakap sampai naik senyum aku dibuatnya...seriously!



susah sangat ke nak buat macamtu? Memang problem nurse kat sini dari zaman mak aku lagi. Memang bukan semua tapi kebanyakan macamtu. My mom selalu cerita yang kena marah dengan nurse suma masa lepas beranak..hmm..entahlah. Sebab tu aku malas nak cakap or ngadu apa-apa kat nurse or doktor kat kk cni..takde faedah pon.


ingat lagi masa aku kena stay kat wad 3 tu sampai 9 hari. kena maki, marah, perli. macam-macam hal. cakap macam orang tak belajar pun ada. dah la tengah sakit, makin bertambah sakit lagi ada lah..





Kalau ada private dah lama aku pergi. huhu.. :(





hmm..enuf pasal nurse tu.




lagi 5 hari nak raya. fuh, bila la baby nak keluar nih. perut nampak cam dah makin kebawah. Kerap buang air sebab kena tekan-tekan kat pundi kencing tu. Kepala memang stay dah kat laluan. Tunggu bukaan je.



Baby dah kurang lasak banding sebelum ni. Gerak jugak tapi tak lasak macam dulu siap berombak-ombak perut dibuatnya. hehe..


adik aku yang bakal doktor tu tengok gambar 4D baby kata muka baby macam ikut daddynya. hehee..sengeh husband dengar. Finally dah dapat confirm satu nama tuk baby. So far la ye. Kot nanti rasa nak tukar lagi tatau la kan.



hmm...banyak perkara buat aku rasa macam kecewa lately nih. kadang-kadang payah jugak. Aku ni dah la degil kan. Mana yang aku rasa percaya dan nak buat perkara tu, orang lain tegah dengan alasan yang aku tak boleh nak terima..



Orang mengandung ni kan banyak pantang larangnya. Some of it relevan tuk diamalkan. some of it memang merepek. kita percaya benda yang kita nak percaya..kan? get what i mean?



contohnya lah...i did research on scan baby ni ada effect ke tak. Semua artikel yang aku baca takda nyatakan kerap scan akan bagi effect kat baby. Doktor pun takde cakap begitu. But some people marah kalau aku cakap nak scan.



i'm not expert bout issue nih. Tapi aku percaya sebaliknya.



Begitu juga tentang isu minum air kelapa. Semua orang suruh aku kerap minum air kelapa since 7 month pregnancy onwards. Untuk elokkan kulit baby dan mudah untuk beranak. But ada yang bising tiap kali aku nak minum air kelapa. Kalau sebelum ni aku akan mintak tolong sesiapa yang ambikkan buah kelapa..but bila ada yang dah bising, takde sapa nak ambikkan untuk aku. Makanya sekarang aku ambik sendiri buah kelapa tuh.



can u imagine?? perut dah sarat, jalan macam penguin, aku still duk mengait buah kelapa. But pokoknya rendah lah. huhuhu..



coz i believe memang ada faedah kalau minum air kelapa tu. Walaupun orang lain percaya sebaliknya. Sebab dia tak buat macamtu dulu. huhuhu..tapi dah namanya aku ni degil kan..nak jugak buat. huhuhu...


contoh lain. Orang kata minum air soya elok. Tapi based apa yang aku baca sebaliknya. So sepanjang pregnant ni aku ingat hanya minum dua tiga kali je air soya.



Apa lagi. Doktor kat hospital tak galakkan aku minum fresh milk, yogurt dan yang sewaktu dengannya. Atas alasan, benda tu menggalakkan aku rasa loya dan muntah. Tapi aku still minum jugak. Sebab lebih praktikal dan lebih err...sedap! hehe



Macam-macam hal lagi tentang kepercayaan nih. Aku pulak percaya apa yang aku baca. Kalau banyak sumber menyatakan perkara yang sama, so aku percaya kebarangkalian benda tu betul tinggi.



hmm..payah jugak kan? Bab pantang ni nanti tak tahu lah macamana. Kena ikut betul-betul la apa yang my mom suruh kan. Kang bentan payah pulak. And for sure aku tak boleh keluar langsung time pantang tu. huhuhu..


haih. entahlah.



apa pun aku hanya nak yang terbaik tuk baby dalam perut ni. hmm..



oklah. bye! bye! (lama plak tak main bye bye nih..hehe)


Wednesday, August 24, 2011

Wordless Wednesday (v.4)


me @ 36weeks. monceetttt! ;)

Tuesday, August 23, 2011

mood raya

sana sini orang dah mula cerita pasal nak raya. Baju raya, kasut raya, tudung raya, kuih raya, bla bla bla.. Aku takde amik peduli pun pasal nak raya ni. Entahlah..tak rasa excited or seronok pun bila raya nak datang. Seriously, sikit pun tak.


Baju raya? hmm..disebabkan dah macam penguin badan skang ni maka nak cari baju amatlah payah. kalau ada kena ambik size mak aku. double xl. kadang-kadang triple xl pon still xmuat jugak. huhu..dapat beli selai je jubah besar warna merah. Beli masa sebelum puasa. hope still muatlah kan. husband pun katanya tak beli-beli lagi baju melayu merah. Tak rasa nak beli pun. Tak excited jugak nak raya..


Last year, balik kampung husband. cuti 4 hari. so 3hari disana, raya ke dua kat kampung aku. Lepas raya kedua husband da sibuk dengan kes sosilawati, so aku beraya sorang dengan family. hmm..


Tahun ni lagi 'best'. aku beraya lagi sendiri dengan family aku. Husband raya dengan family dia. Raya first tak cuti. Raya kedua je cuti. Itu pun tak pasti dia nak balik sini ke tak. So aku pun tak pasti bila husband nak balik sini. Takpelah, malas nak sedih sedih. sebab mood raya dah memang takde.


Mungkin just excited nak tunggu baby keluar kot. Langsung dah tak kesah pasal raya. huhu



by the way, tengkiu to my dear hajar and dilla sebab sudi lagi hantar kad raya kat aku. tengkiu so much!



Monday, August 22, 2011

happy birthday bai!


today is my brother's birthday. adik yang betul-betul bawah aku. yang ke 25. wish u all the best bro!




..................................................

so not in the mood. asyik sakit itu ini lately nih. confuse sebenarnya tanda nak beranak ke ape..huhu

Sunday, August 21, 2011

sang kelawar

oh my. Try to sleep but still tak boleh. So try to fulfill my time, read something bout pengalaman ibu-ibu yang dah bersalin di sini. Memang membantu la..Ada info yang menarik untuk tambah pengalaman..


Antara yang menarik tentang breastfeeding ni, kebanyakan ibu mengeluh sebab tak mendapat sokongan orang sekeliling. Kadang-kadang husband pun sama. Atas alasan baby cepat menangis sebab susu keluar lambat or susu kurang. Maybe sebab baru lagi nak sesuaikan diri, so lambat sikit produce milk. Agaknyalah..so bila orang sekeliling tak support dan bising kat ibu suh bagi susu cepat, makanya si ibu ramai yang give up nak fully breastfeed baby.


hmm..Insyaallah orang sekeliling aku support kot. My mom dah awal-awal suruh susukan baby aje tak yah guna FM. I hope my husband will give full support to me too. :)



satu lagi masalah yang me and husband hadapi sekarang ni bab pilih nama baby. Till now we havent decide nama baby lagi. Apa yang husband suka, aku tak suka. Apa yang aku suka, husband tak suka. Bila nama yang kami berdua suka, ada pulak kawan yang baru deliver anak dah pakai. Aiseh, tak komersial la nama anak aku nanti. *panggg sedas!* hehehe



Tadi akhirnya jumpa la satu nama yang aku suka, tapi memerlukan lagi satu nama tuk digabungkan. Sebab maybe nama tu nak digunapakai tuk anak-anak seterusnya. *dah plan sesiap..* hahaha



Maybe kena solat istikharah kot baru dapat nama yang berkenan dihati. hehe..aku suka nama yang senang dipanggil tanpa perlu disingkatkan. kalau boleh nak panggil nama penuh je.. :) hehe..


hemm..entah kenapa sejak balik sini, i really want to take pictures with husband before beranak nih. Nak ambik gambar bedua puas-puas. Tapi rasanya hasrat tu tak dapat dipenuhi kot. Aku hanya dapat jumpa husband masa raya nanti. Itu pun tak pasti lagi raya keberapa. sob sob sob.




Kalau beranak before raya ni memang lagi la tak dapat kan. entahlah..tak tahu la budak kecik ni nak keluar bila. Kadang-kadang macam ada tanda dah. Tapi kejap ada kejap tak. huhuhu..Jadi makin tak sabar plak aku dibuatnya. hehee..





Friday, August 19, 2011

35weeks++


kelmarin pertama kali pergi klinik kesihatan dan abis check up dalam tempoh sejam saja. Selalunya kalau tak 3 jam tak sah! pergi dengan keadaan yang sangat mengantuk dan lemah je. Tidur tak cukup..bp pun 90/60. huhu..


Nurse suruh scan..bila jumpa doktor, dia hanya ukur perut je. Aku malas nak cakap banyak so diam jelah. Di beri lagi ubat extra (antibiotik) sebab kencing masih lagi kotor. Tiap kali check up memang urine kotor..huhu..tak baik-baik lagi walaupun aku minum air dah macam nak meletop perut. huhuhu..


Banyak tak ubat dan vitamin kena makan? lebih 6 biji kot tiap kali makan. Ada yang before meal dan ada yang after meal. Masa kat KK (klinik kesihatan) seri kembangan, ubat yang diberi hanya obimin saja. Tapi bila kat KK kangar, diberi iron tablets, vitamin B complex, asid folic dan disuruh makan vitamin c, plus ubat tuk keputihan dan kencing kotor.

Aku risau gak kalau makan banyak sangat ubat or vitamin ni boleh beri effect pada baby. But insyaallah ok.


Bila pergi kat KK tanjong karang, ubat yang sama diberi tuk vitamin suma. Takde beri obimin dah. Plus diberi lagi antibiotik sebab urine masih kotor lagi. Plus tambahan lagi ubat tuk keputihan. Tapi bila tak baik-baik gak, aku jadi cam malas nak makan ubat tu. Plus risau side effect pulak. Aku just minum air banyak-banyak je. Ubat yang diberi tu pulak aku memang was was nak pakai. huhu..


Bila pergi klinik swasta kat Taman Melati, doktor bagi probiotik kot ape tah yang dalam botol tu. She said ubat yang diberi KK tu tak elok. Bila makan probiotik ni memang nampak perubahan la banding sebelum ni. Lega sikit. Tak sia-sia husband bayar mahal tuk ubat tu. huuu..


enuf pasal ubat.


As usual, aku dah jadi kelawar yang memang tak boleh nak lelap langsung dimalam hari. Biasanya dapat tidur pun lepas solat maghrib. Then akan terjaga balik around 1030 pm or 11pm. Then terus la berjaga sehingga sahur. Malam memang agak menyeksakan. Macam-macam sakit. itu ini sakit..



Hari ni bangun dalam jam 2 pm lebih. Not really sleeping pun. Golek sana golek sini. Dapatla lelap kejap. Jaga kejap. Bila bangun dan solat zuhur, terus sambung mengaji. Masa ni rasa tak sedap hati sangat. Sebab baby tak bergerak. Biasanya dia akan bagi kick kat aku at least sekali dua dalam setengah jam.



Bila mengaji memang biasanya baby akan gerak. i mean gerak tu ada la movement dari kaki or tangan dia..or siku or lutut ke..entah. Tapi tadi memang takde langsung. Okay. sabar jap. Try pegang-pegang perut..usap-usap. Rasa something yang keras. Maybe lutut kot. or punggung. tak leh nak teka sangat. Try tekan cket nak suruh baby respon. still senyap.



haish...hati dah dup dap dup dap nih..




aku panggil baby berkali-kali sampai akhirnya air mata berjurai. huhuhuhuhu...nape baby ni?




seriously dah cuak habis. Tapi cuba bertenang. aku keluar bilik dan told my mom..sama ada nak terus pegi hospital or panggil nenek (mak bidan yang jaga aku dari kecik..). My mom cuba pegang perut dan picit-picit baby. still takde respon jugak.



masa ni memang risau yang teramat. Terus bbm husband while waiting nenek datang.



after 10minutes, nenek leha sampai dan aku disuruh baring tuk dicheck.



nek leha try urut lembut perut. bukan urut cam nak betulkan urat tu lah. Urut nak gerakkan baby. try few times, few minutes, still takde respond. ok. now nenek pun naik risau dah. Baca bismillah few times..then ada sedikit perbezaan. Tetiba perut menegang. Baby macam gerak sedikit dan perlahan. Urut lagi cket..baru dikicknya perut aku sekali. Alhamdulillah. Maybe baby tengah letih puasa kot. huhuhu...



nenek kata perut aku dah turun banyak. baby dah memang kat laluan dia. Rasanya before raya dah keluar agaknya ni. Kata nenek lah..aku cuma diam je. huhu..



Tak kesah la kot. Dah bersiap sedia pun ni. part makan rendang ketupat kuih raya aku dah balun awal-awal dah. hehee..so dah raya dulu la. part ni penting ye! hehe



rite now, perut masih keras dan tegang. tak tahulah nak beranak ke ape..tapi tanda-tanda besar belum lagi. Sakit pinggang dah terasa gak. huhu..Nervous la pulak kan..baby still not active. Tak banyak bergerak banding semalam dan sebelum ni. Hanya slow je dia tendang...



huhu..apa pun harap-harap semuanya dipermudahkan.






Thursday, August 18, 2011

Tak tahu memilih ke sengaja tanak memilih nih??


Kahwin Kembar Kerana “Tidak Tahu Nak Pilih Siapa”


Disebabkan keliru dan tidak tahu hendak memilih yang mana, seorang lelaki Thailand berusia 24 tahun mengambil keputusan mengahwini pasangan adik-beradik kembar perempuan secara serentak pada 8 Ogos lalu.

Dan lelaki ‘bertuah’ itu berjanji akan mencintai kedua-duanya sama rata.

Ketika ramai memanggilnya bertuah, ada di kalangan pembaca laman web “STOMP” pula membayangkan yang lelaki itu sengaja menempa nahas melalui perkahwinan seperti itu.

Wichai, yang meniaga barangan lama berkahwin dalam satu majlis penuh kemeriahan kepada pasangan kembar berusia 22 tahun, Sirintara dan Thipawan.

Wichai berkata yang dia berkawan baik dengan pasangan kembar itu yang juga jirannya sejak mereka kanak-kanak lagi.

Dia menambah bahawa “selama tiga tahun berturut-turut, kami bertiga berpacaran bersama, sehingga satu hari apabila saya tidak dapat menahan perasaan, saya memberitahu mereka “Saya mencintai awak dan ingin mengahwini awak BERDUA”.

Kedua-dua saudara kembar bersetuju dan mengakui yang mereka memang ingin mengahwini lelaki yang sama.

Bagi aturan untuk tidur pula, Wichai berkata, “Untuk tiga malam pertama dalam seminggu, saya akan tidur dengan Thipawan dan tiga malam seterusnya bersama Sirintara. Manakala pada setiap hari Sabtu, kami bertiga akan tidur bersama.”

Baca Di Sumber di sini

http://singaporeseen.stomp.com.sg/stomp/sgseen/this_urban_jungle/724092/man_legally_marries_twin_sisters_because_he_could_not_decide.html


ambil di sini


......................................................................



berkali-kali aku baca news nih. biar betik???



tak tahu memilih ke memang sengaja tanak memilih?



or



tamak?



hehehe..



entahlah. tapi dalam Islam perkara ni haram. Mana buleh kawen adek beradik serentak cenggini.



Tapi paling tak bleh blah dengan statement.....



"manakala pada setiap hari sabtu, kami bertiga akan tidur bersama.."



whattttheeee????!!!!



haih, hilang pahala posa aku ni kang.



aku rasa orang lelaki sure jeles la dengan mamat nih kan kannnn..???!!!


huh!!


................................................


takde kaitan dengan aku pon nak emo emo gak. hahaha..


Wednesday, August 17, 2011

Wordless Wednesday (v.3)




layan gambar kahwin nak bagi hilang mood kuciwaa... ;(




Tuesday, August 16, 2011

not feeling well


Alhamdulillah..dah 16hari kita berpuasa. sekejap betul kan masa berlalu. Tak lama lagi nak raya. Aim sebelum raya adalah nak masak rendang ketupat kuah kacang lodeh suma..mission for tomorrow. hehehe..takut laakk kang terberanak awal tak beraya ai tau!



tak berupdate semalam. Actually aku tak berapa sihat. Sakit perut. Tapi bukan tanda nak beranak ye. MasyaAllah, sakit yang teramat! memula ingat nak bersalin dah. Time tu nak dekat sahur. Kul 4 pagi la lebih kurang. Aku dah jadi kelawar sekarang. Malam memang tak tido. Lepas subuh baru leh lelap. Tu pun kalau mak aku tak jadi alarm suh bangun. Pantang dia tido lepas subuh. Tak elok tapi what to do...aku mengantuk lepas subuh. huuu



sebut pasal sakit tu..not sure pasal apa. adik ai yang doktor tu kata sebab makan terung banyak. so jadi angin. Yelah, dalam 2 minggu ni memang tersangat la kerap aku masak dan makan terung. Sambal terung tu memang fevereetttt!! bertambah nasi dua tiga kali kalau ada lauk tu. Dan kalau masak, aku memang makan sorang terung tu. Yang lain tengok jek. hahaha..sebab pedas katanya. Tapi mak buyong sorang ni memang hantu pedas..aku bantai makan sampai habis.



Pastu bila dah sakit memang azaaabb je rasanya. tah bape kali duk kat toilet tu. siap wek wek. makanya memang tak larat la nak posa kan. huhuhuhu..sian baby. okay mummy tak makan dah. :D


Sejak dua minggu ni jugak la aku rasa lebih kurang tetiap hari akan buat cekodok. alah, cucur udang pon aku bantai sebut cekodok gak. Asal-asal ternampak kat page cik MAT GEBU ni. Makanya aku terai la buat..aku tak ikut sebijik resepi dia..tapi part buh yeast tu yang aku ikut. pergghhh!! memang sedap bam baaammm cuk udang aku tu. hehehe..


memula aku teringin nak makan cuk nasi. so aku blend la balance nasi yang ada, campur la bawang, sayur carrot, udang kering atau ikan bilis. Buat sekali banyak then kalau lebih simpan dalam peti ais. next day goreng lagi dan lagik! hehe.. Kalau ada taugeh memang buh. cili merah, daun kuchai..


memang sedaaappp!!



at first tu aku tak reti nak buat bulat-bulat pakai senduk tu. Biasa kat kedai buat cenggitu kan? aku penah buat tapi tak menjadi so malas nak try lagi. Sekali tadi usha lagi blog cik MAT GEBU nampak dia update lagi entry pasal cucur udang. nyum nyummm!!!



Bila ke dapur tengok abah ada beli udang. Aku tak suka pakai udang yang keras-keras tu. Cam mati selera bila gigit udang keras tu. hehe..dan pertama kali try buat pakai senduk bulat menjadi plak kan..hehehe.. yang tak syok bila meletus letus minyak terkena jari. huhuhu..pedih btul. Patutla cik mat tulis udang kena lap kering-kering. Maybe tak nak kasi meletus la dalam kuali kan..aku plak udang basah-basah pi bubuh..memang la kannnn ;)



memang tengok pon dah terliur. hehehe..



try la buat ye! :D








nyum nyummmm!!!



nak buh bape banyak udang ikut suka..hee




cuk udang bam baammm





masa duk amik picture ni my mom nampak..dia tanya ambik gambar tu nak upload kat mana? nak bagi husband tengok ke? hehehe...



aku gelak jelah..




okay la. selamat berbuka!!


Sunday, August 14, 2011

Debaran semakin terasa..

ok aku dah terus jadi cuak habis dah nih.




baru dapat tahu my friend (actually wife kpd hubby's friend but da jd my friend too) dah selamat deliver baby girl. actually due date kami memang tak lari jauh. Maybe beza dua tiga hari jek. Dia sama minggu dengan aku. 34 weeks. Tapi dah beranak dulu.. baby premature. Kena masuk incubator.



Baru dapat call dia just now. Asking apa tanda-tanda yang buatkan dia rasa nak bersalin awal ni suma. Few days ago baca status msg dia cakap tak leh tidor. Baring ngiring kiri sakit. Kanan sakit. Telentang pon sama. Adehh..ni dah sama simptom dengan aku nih..Memang sekarang aku sangat seksa bab nak tdo. huhu..kena laa golek-golek sampai selesa..



actually, masa 33weeks aritu aku ada rasa false alam. minor contraction kot. memang sakit betul time tu. 4-5 kali sakit. Tapi aku tak terus menggelabah pegi spital. Aku tunggu dulu. If non stop baru pergi. Lepas beberapa kali baru stop. so itu kira false alarm la.. Masih awal lagi tu.. huhuhu



Rasanya kalau terberanak awal ni maybe husband tak sempat nak rushing balik kot. Maybe jugak tak dapat teman masuk labor room. sob sob sob




so kena laa redha dan pasrah dari sekarang.hubby ai jauh 7 jam drive dari sini. Nak buat camne kan...




apa pun semoga semuanya dipermudahkan untuk aku. ameeen... :)




........................................................


tetiba nak suh mak masak ketupat rendang suma esok. kot kot terkeluar awal nanti aku dah 'beraya' dulu. hihihi



Saturday, August 13, 2011

deferment of semester-approved!


yayyyy!!! my application for deferment approved!!!




buleh cuti beranak dengan senang hati.. wehuuuuuuu ;)





hahaha..tah hape hape la aku nih.



yelah mana tak sonoknya..dah la cuti semester ni 5 bulan..pastu tambah lagi 5 bulan..10 bulan cuti siutt..hahaha..pastu jenuh nak refresh balik otak nih..hahaha..



actually lega sudah bila selesai satu bab ni. risau jugak application aku ni approved ke tak? sebab before ni statusnya just supported. Just isi form online je..senang. Takde pos ape-ape pun. karang satu dua ayat kenapa nak apply cuti dan submit! kalau medical reason kena sertakan sekali dengan surat doktor.. Alasan aku, this is going to be my first experience of delivering a baby so tak leh nak concentrate tuk study. hihihi..betul la kan. camne nak pegi kelas terkepit kepit plaaakkk ;D



Teringat dulu time buat degree, aku ada jugak apply tuk defer sem. mak aih, punya laaa payah nak approved! aku siap kena interview lagik. Dah la kena perli maki-maki dengan timbalan dekan fakulti pastu tak approve pulak! hampeh siuttt.. tah hape-hape. memang u lama aku tu susah kalau nak apply ape-ape. huhuhu..




semester mula masa tengah-tengah bulan 9 nih. Aku pulak due around time tu. camne kalau tak cuti kan? ramai suh proceed jek tapi aku tatau la camne nak handle new situation plus pressure kelas nanti. Sian baby kan..so tak pelah sacrifice cuti kejap. lambat cket la abis. Insyaallah hujung tahun depan. Masa nak mula sem nanti baby dah besar cket. kalau tak atok dia jaga, buleh dah nak tinggalkan kat nursery.. wahhh..jauh dah planning aku. hehehe.. :D





Aku teringat masa sembang-sembang dengan beberapa orang lecturer lepas habis kelas sambil makan-makan..insiden ni kalau tak silap masa hujung tahun lepas..



"tahun depan kita cuti sem lama...dalam 5 bulan kalau tak silap.."


"nape pulak cuti lama prof??"



"pasal nak selaraskan semua universiti..nak ikut UK kot. so semua start serentak nanti bulan 9.."



"owh..i see"



"cuti lama ni nanti kamu buleh ler ngandung beranak sekali... sure ramai plan nak mengandung nanti..hehehe.."



" erk???!!"




hahaha..it turned out memang betul pun! tak lama lepas tu aku dapat tau mengandung sudaahh.. masin mulut prof tu. hehehe.. ;)



Friday, August 12, 2011

34weeks ++




aku pun confuse sebenarnya nak ikut mana. Kejap cepat, kejap lambat. Maksud aku weeks tu lah. Second trimester cam lambat cket weeks ni (by scan). Masuk 3rd trimester cepat lak. Ikut LMP sekarang dah 34 weeks lebih. Kalau ikut scan rasanya dah masuk 35 weeks. huhuhu...Takpelah, if orang tanya aku just cakap lebih kurang sebulan lagi nak bersalin.




fuhh!! tak lama dah tu kan? Doktor kata awal raya dah boleh bersalin dah..Kalau boleh dan diizinkan Allah, aku nak sangat baby lahir on 4th september nanti. Sebab apa? i want to give this baby as a special birthday gift to my husband. Harap-harap dimakbulkan Allah.. :). Ini je hadiah yang mampu nak bagi. Nak bagi hadiah volkswagen golf ni aku tak mampu lagik.. sob sob sob.





(pic from google)


Kadang-kadang rasa tak sabar nak tengok baby ni lahir. Sebab geram tengok gambar anak orang lain. comel comel! aku siap save lagi gambar baby orang. Anak cousin, mirza hadif tu aku siap jadikan wallpaper kat laptop ni lagik. comel betul! hehe..







Tapi kadang-kadang risau jugak camne nak handle situasi bila ada baby. Kawan-kawan ramai yang mengadu macam-macam. Tak cukup tidur lah, letih, mata dah sembab, lembik time puasa ni sebab breastfeed baby..dan macam-macam lagi. Seriously aku memang tak boleh nak bayangkan macamana keadaannya nanti. huhuhu




(pic from google)




Kita just go with the flow la kan? tunggu dan lihat camna nanti. hehe





(pic from google)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails