Tuesday, October 16, 2012

hye hye!

Assalamualaikum,

lama tak update. sorry :)

banyak sangat benda terjadi beberapa minggu ni yang buat aju keletihan yang amat.

first of all..kek 2 bijik tuk cousin's engagment tu jadi. aku sempatla tunggu mintak dia potongkan nak rasa.hehe..sendiri buat tak merasa la kan. Tp memang sedap devil's food choc cake ni.aku buat 3 lapis dan letak creamcheese fros kat setiap lapisan tu.menambahkan lagi kesedapannya.hehe..dengan choc ganache diatas. Perghh!! hehe..tryla buat ye..

Balik kelas around 11pm terus kung kang kung kang kat dapur buat 2 bijik kek.mata dah kuyu.badan dan lembik.tp gagahkan jugaklah..huhu.. okla kan menjadi jugak ;)

ok done part tu.

sekarang dah masuk week 6. fuhh..cepat nyaaa. so dah mula berlambak2 assignment masuk. mood masih xberapa. jealous tengok kawan2 dah grad.sobs. Dorang suma batch aku. dan agak best dgn dorang.huhu..sedey xdpt konvo sama.

Btw hubby pun dah start sambung masters n busy dengan kelas dia.lucky him just 2 subject jek. But now dia fahamlah kelas masters xmcm degree. letih byk keje.but seronok ;)

aisy baru je baik demam. balik dr majlis umah kazen tu tiba2 panas. tapi xteruk mcm dulu. bagi ubat terus ok sikit. Pas demam akal baru dtg. huhu..suka merajuk hempuk kepala.aduhai... geram btul.bukan apa kesian sakit kepala dibuat mcmtu. kdg2 merajuk terus meniarap n hempuk kepala kat lantai sampai gigi berdarah.sobs. Haddoii... hopefully akal ni xlama lah.

i guess thats all.

have a nice day!

Published with Blogger-droid v2.0.8

Sunday, October 7, 2012

kay cee bie ;)









bila boring-boring tak tahu nak tengok movie ape dan dah bosan asyik tengok HowIMetYourMother back to back.hehe..so layan la citer ni. my fav movie.jarang tengok sebab sure meleleh je air mata tengok.


 sobs =(



ps:

kay-Ketika

cee-Cinta

bie-Bertasbih




Saturday, October 6, 2012

mission impossible?















Assalamualaikum,

subhanallah! cantik kan kek-kek ini semua?? ;) terliur tak? heee


actually, next week i need to make 2 cakes for my cousin engagement. she asked me to do for both side. so pening kepala aku nak cari design cun-cun. hopefully i can make it nice and beautiful for her. she'd help me alot during my wedding preparation so its time to 'balas jasa'.hihi..


actually she requested chocolate cake for her and carrot cake for him. so my plan nak buat devil food choc cake utk die.decoration masih not sure.hope menjadi lah!


wish me luck ;)

Friday, October 5, 2012

Pray, Pray and Pray!


Assalamualaikum..


MasyaAllah, kejap saja dah jumaat. Cepat sungguh masa berlalu. Pernah terfikir, apakah aku sudah cukup manfaatkan masa yang ada?kadang-kadang mengeluh masa seolah tak cukup. Bukan tak cukup, tapi kita sendiri yang tidak pandai mengatur. 


seseorang pernah berkata, kalau kita sentiasa negative, segala yang mudah menjadi susah, apatah lagi yang susah, jadi bertambah-tambah susah. Jadi, kena lah tukar pemikiran kita menjadi seorang yang lebih positif. Banyak juga kebaikannya. Tapi, biar berpada-pada. Pegang pada yang nyata. Kalau terlalu positif, kadang kala seperti tidak boleh menerima kenyataan pula. =) masing-masing faham kan?



aku mahu positif. Insyaallah, Allah ada untuk membantu asalkan kita berusaha. Kalau takde duit, tak boleh lah nak doa mintak Allah turunkan duit dari langit. ish ish..kena mintak Allah murahkan rezeki pada kita, minta diberi peluang mencari rezeki yang halal. apa yang perlu kita kena USAHA. takde rezeki datang bergolek. =) Insyaallah ada rezeki untuk ku.



kadang kala jadi tak yakin dengan diri sendiri. Mampukah aku buat?perkara yang buat aku risau sekarang adalah subject statistic ni. Rasa macam teruk benar aku nak faham. Memang slow betul part kira-kira ni. =( Harap-harap Allah permudahkan untuk aku memahaminya. Bila dah macamtu, usaha kena lebih kan?Insyaallah, semua akan okay =)


fitrah manusia bila dah susah baru terhegeh-hegeh berdoa mintak tolong kat Allah. Bila senang, mudah lupa diri. Sedangkan, masa senang itu juga ujian buat kita. semoga kita semua bersabar dengan ujian yang diberi oleh Allah. Tidak kira ujian dikala kesusahan, atau kesenangan. Apa pun yang diberi, kena belajar bersyukur. Untuk bersyukur pada Allah, tak semestinya kena tullis status FB, atau coret kat blog ke ape kan? =) doa pada Allah, berterima kasih pada Allah. Dia Maha Mengetahui  =)



Salam Jumaat semua. 


Have a nice weekend!

Wednesday, October 3, 2012

fed up!

Assalamualaikum..

lama la tak berupdate. rindu nak membebel kat blog hari-hari. Tak payah susah payah paksa orang 'dengar' apa kita nak bebel.kan?

banyak benda yang aku tengah fed up sekarang ni

fed up bila masalah internet masih tak settle lagik. line kejap ok kejap tak. tapi sejak mereka dah 'upgrade' modem dan sebagainya bulan 6 lepas till now, line TAK PERNAH laju. loading semedang. memang aku dah sangat FED UP! buat report berkali-kali. technician datang dah 2kali.modem dah ganti baru dua kali. pun tak ok. aku rasa nak hempuk je modem yang ada nih. menyusahkan aku. nak cari journal or google info ape pun payah! bencik~ menambahkan stress je


fed up dengan orang yang pandai pergunakan kita untuk kepentingan diri. masa susah pandai cari kita. time kita susah, buat-buat tak paham. hmm.. so aku rasa perlu berhenti berharap pada orang lain. selagi boleh buat sendiri, buatlah.


fed up dengan orang yang tak reti-reti nak faham situasi aku yang duduk jauh dari universiti. kalau nak buat discussion bukan pada hari aku ada kelas memang aku kena fikir berkali-kali. kalau aku tak dapat datang tu kena lah faham. so far aku jarang tak datang kalau ada discussion. tapi kalau buat pada hari yang aku takde kelas memang payah.hmm..kalau dekat takde masalah. tapi jauh, aku kena drive pergi balik 4jam. dengan letih dan kos minyak tol semua tu..just mintak faham je situasi aku. takpelah tanak faham. aku mahu berhenti berharap pada orang lain. lantaklaaahh


hmm...macam-macam hal la kan sekarang. lepas satu satu yang datang. fed up!


*hari rabu yang memang stress

Wednesday, September 26, 2012

Wordless Wednesday (v.38)

i love thing song! uh la la




When I look into your eyes
It's like watching the night sky
Or a beautiful sunrise
There's so much they hold
And just like them old stars
I see that you've come so far
To be right where you are
How old is your soul?

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up

And when you're needing your space
To do some navigating
I'll be here patiently waiting
To see what you find

'Cause even the stars they burn
Some even fall to the earth
We've got a lot to learn
God knows we're worth it
No, I won't give up

I don't wanna be someone who walks away so easily
I'm here to stay and make the difference that I can make
Our differences they do a lot to teach us how to use
The tools and gifts we got yeah, we got a lot at stake
And in the end, you're still my friend at least we did intend
For us to work we didn't break, we didn't burn
We had to learn how to bend without the world caving in
I had to learn what I've got, and what I'm not
And who I am

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up
Still looking up.

I won't give up on us (no I'm not giving up)
God knows I'm tough enough (I am tough, I am loved)
We've got a lot to learn (we're alive, we are loved)
God knows we're worth it (and we're worth it)

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up

Tuesday, September 25, 2012

weakness

Assalamualaikum..

been busy. blurrr..kepala jammmed.

actually aku ni memangla tak pandai bila masuk bab nombor2 ni. baru sem ni amik statistics. sebab apa dah final sem baru terhegeh2 nak ambik?aku kan ambik CE dan dalam paper CE ada statistics.disebabkan mudah utk aku study CE nanti so amik la stat dalam final sem.

memang terhegeh2 mcn kura2 aku nak pahamkan.esok kena anta assignment tapi sampai sekarang tak menjadi2 lagi.blur dah tatau nak tanya sape.kena ada org duduk sebelah ajar. so esok aku kena kluar rumah awal nak jumpa kawan mintak dia ajarkan since dia degree in stat kan. kalau tak paham memang kena hampuk kepala aku ni kat dinding jugak. huahuau

at the same time sibuk gaklaaa buat kuih muih tuk bawak ke kelas.dorang byr.so leh la dapat duit minyak cketkan ;)

takpelah..asalkan ku berusaha insyaallah ada jalannya. :)

Published with Blogger-droid v2.0.8

Sunday, September 23, 2012

diet oh diet

Assalamualaikum..

hari ini masuk hari ke 5 aku berdiet. Sebenarnya bermula dengan adik2 aku sibuk nak makan SDII tu. so aku tumpang sekaki suh belikan 2 tin untik aku.harga memangla mahal kan. huhuhu..ramai ku tengok dah slim melim makan benda tu so why not give it a try kan?

hari pertama..y rabbi seksa sungguh. dahlah aku ada kelas statistic hari tu. dari pukul 230 sampai 6 ptg.stress sgt2. itu menyumbang kepada migrain yg agak teruk dan perut jd berangin. habis kelas terus masuk kereta dan muntah. rasa macam tak mampu nak drive balik.tp ku gagahi jua.balik tu singgah mcd beli burger sebab tak tahan sgt nak tunggu sampai rumah. dah makan burger kurang sikit lapar dan sakit kepala masih tak hilang2. sampai rumah aku makan 4suap nasi. sebab dah lapar balik. senang kata hancur diet.

kalau ikut program diet ni..aku perlu elakkan karbo dalam setiap menu.boleh makan tapi tidak boleh melebihi 35gm carbo. okay hari first failed.

masuk hari kedua..aku ada kelas lagi. so bawak bekal siap2 dari rumah so aku tak perlu singgah mcd balik kelas nnt. sebab apa aku singgah mcd bila lapar balik dari kelas?sebab aku tak perlu turun dari kereta. yelah..hari dah malam dan aku drive sendirian..makanya aku prefer tak nak turun dari kereta even untuk isi minyak. okay ini cerita dlm entry lain nanti.

kelas hari ke dua tak stress mcm stat so aku tak sakit kepala. aku dah boleh agak perut aku lapar time bila.so bila perut mula berkriokk kriookk tu aku terus makan. dapat makan sikit pun jd so perut tak berangin dan tak sakit kepala.

hari ke 3 dan 4 pun sama. dah biasa makan salad atau apa2 sayuran yg tekak aku boleh terima. tak heran sangat dengan nasi tu dah. hihi..so hopefully berjaya laaa aku nak slim melim macam dulu2. *eh slim ke kau dulu2 makcik oi?* haha xpelah..ini untuk kepuasan diri sendiri. :)

yang penting kena amalkan diet yang sihat dan tidak memudaratkan diri. plus kena exercise sekali baru badan lebih sihat :)

Published with Blogger-droid v2.0.8

Saturday, September 22, 2012

week 2-done!

Assalamualaikum..

warning! get ready.aku nak 'membebel' panjang di entry ini.

habis sudah minggu kedua. bermakna assignment juga sudah mula beratur dan perlu perhatian dengan kadar segera.

masalah internet dirumah masih tak selesai lagi.payah aku nak online even through handphone. apa lagi nak search journals bagai. hai masa macam ni la kan laptop kesayangan tu nak rosak. parah lagi sem ni kena bawak laptop ke kelas untuk statistics. Sebab internet slow juga jadi sebab aku payah nak update blog sekerap mungkin.

rindu nak membebel panjang2 kat sini.payah laa nak membebel cerita itu ini kat orang.tatau nak cerita kat sapa sebenarnya. boring. kdg2 macam2 benda nak cakap tp tatau nak ckp kat sapa last2 cakap dengan dinding. Ckp kat dinding kurang sakit hati dari bercakap kat org yg respon mcm ckp kat dinding.huahua
*paham ke?*

study kali ni agak ok cuma stress yg amat dengan statistics. lecturer tu punya style menambahkan lg stress kepala otakku yg memang blank bila nampak banyak nombor.

hmm..dah masuk final semester ni ramai yg menyuruh aku sambung je trus buat phd. Benda pertama yg aku fikir..mampukah aku? dan kalau aku nak buat phd, aku teringin sangat nak buat di oversea.my friend suggest buat di US. Kalau aku single mingle sure tak banyak perkara yg harus difikirkan. tapi dah ada anak n suami ni mcm2 kena fikirkan. aku xnak pergi kesana tanpa suami so dia kena ikut kalau aku nak buat phd dioversea. *berangan*

td tengok pic kawan yg blaja kat scotland. Macam cacing kepanasan aku dibuatnya. jealoussssss!!!! huaaa..nape die boleh pergi..nape aku tak lehhh. hahaha..tah hape2. Dia dh jd lecturer kt local U so confirm U yg taja dia kesana. huaaa..!! double jealous. *tetiba jadi semangat nak sambung*

takpelah..ada rezeki aku dapatlah sambung blaja kat sana. kalau tak pun dapat bercuti pun boleyyy. hehe


Published with Blogger-droid v2.0.8

Saturday, September 15, 2012

week 1-done

Assalamualaikum..

phew!

baru lepas habis kelas.sabtu pun ada kelas.huu..baru seminggu masih ada lagi 13minggu nak habis sem.haha gila xsemangat langsung dok kira2 nak habis. tak pernah2 lagi aku excited tggu habis sem.biasanya seronok je..

maybe sebab kebanyakkan kawan2 dah nak konvo this oct which is sepatutnya aku sekali tp takpe..itu decision aku sendiri.. :)

this sem subject cuma 3 tapi kelas 3hari.xde satu hari 2 kelas.so letihla nak drive 3 hari berturut rabu khamis n jumaat.dua hari kelas sampai kul 9mlm so sampai rumah around 11pm.huaaa!!!

sem lepas pun 3 hari kelas tapi aku tak rasa letih n tak semngat mcm this sem.entahlah..mana pegi hilang semngat tah.

hopefully diberi semngat yg tinggi utk habiskan sem ni.my final sem then leh grad.huu..dahla subject statistic..tengok nombor2 terus rasa nk muntah..memang tak pandai math la kan..

oklah got to go! have a nice weekend all

Published with Blogger-droid v2.0.8

Monday, September 10, 2012

Random thoughts (v.5)

Assalamualaikum..

morning everybody!

1-ramai yg share entry blog yg kutuk cikgu tu kat fb.dan juga status seorang surirumah yg mengutuk cikgu.seriously manusia2 mcmni hidup bongkak.walaupun xsuka dgn cikgu tp xleh sifatkan semua cikgu teruk.masih ramai lg yg baik dan bagus.jangan lupa..cikgu juga manusia. dan bukan senang jd cikgu.

2-ptptn punya desperate ke ape aku tataula skg ni kan bdk2 xyah sibuk2 nak apply.dorg siap2 anta pos ke rumah dengan cek 1.5k. punyalaaa desperate.satu keje pulak nak kena return duit tu pd yg xmahu.

3-pelik tgk masyarakat kita yg bangga sgt laaa kalau terer english ni tp xreti malu pulak kalau tak mahir bahasa sendiri dan tak tau mengaji.apa nak bangga sgt kalau pandai bi.xsemestinya org xreti bi tu bodoh belaka.cikgu BI pun tetap kdg2 buat silap juga sbb English is our 2nd language. haih..

4-aku tertanya2 juga..perempuan suka nak cantik..nak nampak perfect utk suami masing2 dan berusaha keras utk nampak cantik dimata suami tp org laki ni kebanyakan mcm xkesah pun penampilan diri bila dgn isteri.mungkin bukan semua laa hanya segelintir atau kebanyakan..cuba peratikan...hehe..

suami nak isteri cantik..kemas..wangi..seksi dan sebagainya..tp kenapa suami xnak buat perkara yg sama? maybe sebab kebanyakan isteri xpernah kesah kalau suami boncet kee..suami busuk  peluh xmau mandi ke..haha ni cuma contoh laa..apa kata sama2 jd yg terbaik tuk pasangan...x gitu? ;)

biasanya time bercinta je sama2 nk nampak perfect..dah kawen ni nak kentut pun dah selamba badak tak sesegan silu. kihkih

jangan ada yg sentap taau! hehe

Published with Blogger-droid v2.0.8

Friday, September 7, 2012

new semester

assalamualaikum..

jumaat sudah. minggu depan dah mula kelas balik. setelah hampir 3 bulan cuti panjang..nak dapatkan mood pegi kuliah tu rasa malas je. lagi pulak ku kena drive 4hours pegi balik.

Insyaallah this is my final sem.kalau ikutkan dah habis tp kan aritu defer 1 sem.kawan2 pun ramai konvo oktober ni.xpelah pelan2..

hopefully semuanya ok.tinggal 3 subjek saja lg n hope aisy ok saja kena jauh dgn papanya. die agak manja dgn hubby so hope die oklah..huu

oklah. selamat berhujung minggu

pic: aisy dlm feri nk ke langkawi

Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, September 5, 2012

Wordless Wednesday (v.37)



untuk diaaaaaa.......~




love this song~

Tuesday, September 4, 2012

happy birthday my love

Assalamualaikum..

akhirnya yg dirancang berjalan dengan baik pada sabtu lepas. ikutkan hari ini baru besday mereka berdua tapi sebab nak buat open house sekali so buat weekend la.

first time aku dan suami buat event macam ni.biasa buat 'kenduri' ni our parents saja. menggelabah dan tak leh tido malam la memikirkan cukup ke makanan..org dtg ke tak..dan mcm2 lg. alhamdulillah semua ok. menunya nasi beriani..ayam beriani..mee kari dan laksa. nasi beriani dan ayam beriani my parents g tlg masak. tp bahan2 semua aku siapkan. dorg tggl masak saja. mee kari tu kuahnya memang aku masak sorang2 dr sediakan bahan semua. satu periuk besar la masak nya.huhu.. laksa MIL yg tempah.

utk kek  dan cupcakes tu pun aku buat sendiri. letih yg amat.nasib baik Sil ada sudi tolong.

da ada pengalaman sendiri buat event mcmni lepas ni dah tahu la nak buat anggaran makanan dan budget. tetamu pun ramai yg datang. syukur.

apa pun happy birthday to my love. both husband n son. kejap je simanja tu dah setahun. semoga mereka sentiasa dlm lindungan Allah.

ps: byk nk cerita tp mood tgh frust.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, August 29, 2012

Wordless Wednesday (v.36)



Tidur tak lena,


Mandi tak basah,


dok memikirkan kek nak dibuat tuk besday boys nih. huhu~








kita tengokla hasilnya jadi macam mana ye! hee~


ps: sumber pic from google

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails