Monday, November 28, 2011

"...lepaskan aja gelas itu...!"

Assalamualaikum,
mari baca dialog ini......................................................Seorang guru memegang segelas air dan bertanya kepada anak muridnya.


“Berapa beratkah air ni?”

“10 ml!”“15ml!”,“50ml!”“100ml!” Murid-murid menjawab.Bagus! tetapi saya sendiri tidak pasti berapa berat air ni kerana saya tidak menimbangnya. Ok bagaimana kalau saya memegang gelas ini selama seminit?“Tiada apa-apa!” Murid menjawabKalau saya memegang selama setengah jam?“Tangan lenguh!” Murid menjawab,Ok adakah berat gelas ini berubah, bertambah berat misalnya?


“Tidak!” murid menjawab.


Ok bagaimana pula kalau saya memegang setengah hari?


“Tangan cikgu boleh kebas dan kena hantar ke hospital kerana lumpuh”, salah seorang murid menjawab diikuti dengan gelak ketawa satu kelas.


Guru tersenyum,“Bagus! Hmm bagaimana pula kalau saya pegang cawan ni satu hari? dua hari? seminggu? setahun?”


Murid-murid mula pening, gilo ker apo?


Ok kalau macam tu bagaimana nak mengelakkan saya dimasukkan ke hospital?


“Lepaskan sahaja gelas itu!”


Ya , itulah jawapan yang saya cari. Begitulah ibarat dengan masalah yang kita hadapi. Kita masih bertahan jika kita menanggung beban satu masalah itu dalam masa yang singkat tetapi kalau masalah itu dibawa ke satu masa yang lama, ia akan menjadi berat walau pun sebenarnya beratnya adalah sama.Jadi setiap masalah yang kita hadapi tu janganlah dibawa, segala masalah hendaklah diselesaikan atau dilupakan selewat-lewatnya sebelum kita tidur supaya masalah itu tidak menghantui kita keesokan harinya. Jadi pada setiap pagi kita bangun otak kita jadi fresh dan bersedia menghadapi hari baru dengan lebih ceria dan penuh semangat.Ini dapat mengelakkan stress dan kemurungan yang silap-silap boleh menyebabkan kita ke hospital sakit jiwa.Ingat…“Lepaskan sahaja gelas itu!”“Segala masalah di dalam hidup ini pun sama. Kita simpan dalam kepala kita sedikit, kita rasa OK. Fikir lama-lama, mula sakit kepala. Lama dan lama lagi kita terlalu fikirkan masalah itu, kita mula tertekan dan kita hilang fokus untuk buat perkara lain.”........................................................


notakaki: ini aku copy paste dari status seorang kawan difacebooknya. tatau mana dia dpt. but i guess, ada betulnya. lepaskan aja gelas itu!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails