Tuesday, November 29, 2011

saya suka MLM!! mai mai!!

Assalamualaikum,


anda suka MLM??





saya sangat suka dengan MLM. meh nak promote kat anda suma!! meh join mehhhhh!!!





manyak syookkkkkk!!






ada untung tadak rugi maaaaa....















bukan Multilevel Marketing doh!



Maharaja Lawak Mega. setiap Jumaat malam sabtu. hehe..dulu layan Maharaja Lawak and now MLM pulak. At first, aku memang tak suka nak layan show nih. plus kat kg aku takde pakej mustika nih. Tapi bila duk umah mother in law, ada channel ni so melayan la reramai. memang syok lah. Masa maharaja lawak la best. jambu, jozan dan ape tah lagi kumpulan lain. hehe..lupa dah.



bila lawak memang syok gelak tapi bila tak lawak aku rasa macam nak baling je kat tv tu dengan buah pelam. apakah? yelah kadang-kadang layan show tu sambil ngap buah pelam. tapi nanti jahanam pulak tv. hehe..





bila maharaja lawak ni pun sama..kebanyakan yang masuk adalah pelawak yang memang dah ada nama. sama ada pelawak baru atau lama..masing-masing cuba tunjukkan skill masing-masing. Paling aku suka kumpulan BOBOI, Osbon, PiMai. Yang lain agak kureng lah..memang stress jadiknya bila memasing macam over confident. Yelah, pelawak yang dah ada nama, ada pengalaman, so diorang rasa mungkin diorang tu lawak kot.






Bukan nak condemn, tapi sebelum buat lawak..fikirkan implikasi idea yang bakal dipersembahkan tu. Ada bagi bad impact or not. Yang gunakan agama sebagai modal untuk berlawak, tah hape-hape.Janganlah sebab tengok video ustaz bagi ceramah dok buat lawak maka anda rasa yang isu agama boleh dibuat lawak. kemonnnlahhh.. Kalau pelawak buat lawak pasal agama di pentas Maharaja lawak tu merepek namanya..tak kelako tapi rasa nak bagi penampo ado lah..



lagi satu, nak buat orang ketawa bukan mudah. silap silap dah jadi macam perbodohkan diri pulak. Dok kutuk dan menghina orang selalu dijadikan modal tuk berlawak. Mungkin ada yang boleh terima tapi ada yang tak. kena tengoklah orang yang di jadikan lawak tu. huhuhu..Then, janganlah plak gunakan pentas sebagai platform nak balas dendam kat orang yang kutuk bila lawak tak menjadi. Macam kumpulan gebu dan bp kot kalau tak silap. Bila orang condemn lawak anda, patutnya improve dan tunjukkan idea yang terbaik. Bukan pi bantai depa balik. Nak bantai, pi bantai kat channel lain cam fb ke blog ke paper ke. haddoiiii...!





wahh..jadi juri plak aku. hahaha..





tapi apa yang chef wan cakap tu rasanya banyak yang betul. Tapi ada part yang aku rasa lawak tapi dia rasa tak lawak. Cuma mungkin lebih baik kalau dia cakap bahasa yang lebih baik. Kasar sikit bagi aku cara dia cakap. Nanti jd macam adlin. Dulu bukan main jadi juri guna bahasa kasar mengutuk orang last-last bila dia perform sikit pun tak lawak. Takde sekali pun dia perform yang aku rasa lawak. Maybe ada la sikit bila dia jadi perempuan india tu. huhuhuh... Aku suka Jatt dr singapore tu yang komen. cool dan direct. taklah menyakitkan hati sangat kan.. ;)




ala..saja nak review show nih. kalau nak layan pi search kat youtube. syok layan boboi..last week best bila harun salim bachik jadi najwa latif. hahahaha.. penat aku gelak even berkali-kali ulang tengok. sengal sengal





apa pun ni pendapat peribadi aku yang hanya seorang penonton biasa.. lain orang lain pendapat. ye kan?







Monday, November 28, 2011

"...lepaskan aja gelas itu...!"

Assalamualaikum,




mari baca dialog ini.



.....................................................



Seorang guru memegang segelas air dan bertanya kepada anak muridnya.


“Berapa beratkah air ni?”

“10 ml!”“15ml!”,“50ml!”“100ml!” Murid-murid menjawab.



Bagus! tetapi saya sendiri tidak pasti berapa berat air ni kerana saya tidak menimbangnya. Ok bagaimana kalau saya memegang gelas ini selama seminit?



“Tiada apa-apa!” Murid menjawab



Kalau saya memegang selama setengah jam?



“Tangan lenguh!” Murid menjawab,



Ok adakah berat gelas ini berubah, bertambah berat misalnya?


“Tidak!” murid menjawab.


Ok bagaimana pula kalau saya memegang setengah hari?


“Tangan cikgu boleh kebas dan kena hantar ke hospital kerana lumpuh”, salah seorang murid menjawab diikuti dengan gelak ketawa satu kelas.


Guru tersenyum,“Bagus! Hmm bagaimana pula kalau saya pegang cawan ni satu hari? dua hari? seminggu? setahun?”


Murid-murid mula pening, gilo ker apo?


Ok kalau macam tu bagaimana nak mengelakkan saya dimasukkan ke hospital?


“Lepaskan sahaja gelas itu!”


Ya , itulah jawapan yang saya cari. Begitulah ibarat dengan masalah yang kita hadapi. Kita masih bertahan jika kita menanggung beban satu masalah itu dalam masa yang singkat tetapi kalau masalah itu dibawa ke satu masa yang lama, ia akan menjadi berat walau pun sebenarnya beratnya adalah sama.



Jadi setiap masalah yang kita hadapi tu janganlah dibawa, segala masalah hendaklah diselesaikan atau dilupakan selewat-lewatnya sebelum kita tidur supaya masalah itu tidak menghantui kita keesokan harinya. Jadi pada setiap pagi kita bangun otak kita jadi fresh dan bersedia menghadapi hari baru dengan lebih ceria dan penuh semangat.



Ini dapat mengelakkan stress dan kemurungan yang silap-silap boleh menyebabkan kita ke hospital sakit jiwa.



Ingat…“Lepaskan sahaja gelas itu!”



“Segala masalah di dalam hidup ini pun sama. Kita simpan dalam kepala kita sedikit, kita rasa OK. Fikir lama-lama, mula sakit kepala. Lama dan lama lagi kita terlalu fikirkan masalah itu, kita mula tertekan dan kita hilang fokus untuk buat perkara lain.”



........................................................


notakaki: ini aku copy paste dari status seorang kawan difacebooknya. tatau mana dia dpt. but i guess, ada betulnya. lepaskan aja gelas itu!


Saturday, November 26, 2011

Salam Maal hijrah

Assalamualaikum,

Salam maal hijrah. Semoga kita semua sentiasa berada dalam rahmat Ilahi dan dilindungkan dari segala musibah. Semoga tahun baru ni membawa banyak perubahan yang lebih baik buat kita semua..


Nak cerita my pumpkin yang makinlaaa comel geraaam nak geget je dia.hehe..lagi 8hari aisy nak masuk 3bulan. Kejap je kan..aisy skrg dah pandai isap jari. Tapi masih xtau nak isap macamana abis semua jari tangan dimasukkan. Aisy aktif kaki kiri dan tangan kiri. Kidal kot?entah.. Kaki kanan n tangan kanan aktif juga tp bila menendang atau menggapai2 more agresif yang part kiri lah..


Sikecik ni mmg suka sangat menendang,menumbuk.hehe..aku da byk kali kena 'tumbuk' straight kat mata.husband pon kena juga.haha.. Tataula mmg baby suka menendang macam aisy or aisy ni terikut-ikut papanya yg suka main bola dan futsal. Hehe..

Da pandai gelak dengan orang..cakap bahasa dia yg sangatla comel dan klaka tu. Pastu kalau nangis mmg pandai dah jerit kuat-kuat. Tadi bwk pg wedding kwn pon dok nangis bukan main. So terpaksa laaa mamanya ni 'selak baju'. Huhuhu..


But apa pun mmg sonok. Letih mmg sangat letih tapi letih yang menyeronokkan.. ;)



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, November 24, 2011

ribut dihati

Assalamualaikum,


tajuk entry bukan main lagik ye.



hmm..sejak akhir-akhir ni banyak perkara bermain-main didalam fikiran. Bila terjadi sesuatu di luar pengetahuan aku, sedikit sebanyak mengoyah perasaan tenang di hati. Tapi aku memilih untuk memendam. Kalau luah sekadar berkias. Tak tahu lah sejauh mana aku mampu menyimpan gelora ini. Aku berharap, kesabaranku ini memberi manfaat yang baik tuk aku. Sesungguhnya Allah amat menyukai hambaNya yang bersabar...





banyak perkara yang terjadi diluar kawalan kita. kadang-kadang tertanya apakah takdir yang telah Allah tentukan untuk kita? bila mana semuanya serba tak kena, serba tak menjadi. Tapi hanya Allah yang maha mengetahui..



semoga aku diberi kelapangan dalam segala urusan. semoga Allah memakbulkan segala doaku. semoga apa yang aku lakukan diberkatiNya..ameennn ya rabb!

Wednesday, November 23, 2011

Wordless Wednesday (v.12)


saya budak bam bam suke tidooooo!!

Tuesday, November 22, 2011

27 officially ;)

Assalamualaikum,

Today is my 'tua' day. Alhamdulillah..masih dipanjangkan usia tuk menikmati kehidupan bersama insan-insan tersayang..


Thank u so much to my family n all my friends yang wish kat fb, sms suma..semoga doa kalian dimakbulkan..


At first ingatkan husband lupa besday. Aku saja senyap tak sebut pape pun pasal besday aku. Hehe..mmg dia lupa n lambat wish sejam. Tu pun sebab dok usha fb pasal malaysia menang bola tu..takpelah..aku pun dah boleh jangka. Bila ditanya apa hadiah yang aku mahu.. Diam dan tersenyum. Apa yang aku nak sekarang bukanlah handbag mahal or benda2 lain tapi ada sesuatu yang aku berharap Allah akan makbulkan impianku itu..ameenn..

tapi kalau nak bg handbeg coach ka gucci ka pon orait juge.. ;)


Apapun..thanks to hubby yg belikan sebijik kek yg sedap. Tahun lepas sepotong kek pon dia xbelikan..haha..oklah tu,hadiah besday husband kan aku dah beranak kan si aisy comel tu..hehe..hebat ape hadiah tu..xde plan ke ape..cuma dengan izin Allah aisy lahir on the same birthday dengan papanya.. Hihi..



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, November 21, 2011

Cerita pendek II

Assalamualaikum,

Mudah juga buat entry cenggini..hihi

1- yay!! Malaysia menang baham garuda. Agak tensi menonton game ni sebab banyak peluang disia-siakan..


2- aku rasa kadang-kadang macam nak jadi tiger bila dok cakap dengan orang jadi serupa cakap dengan dinding.


3- aku ngidam nak makan yong taufu. Huhu


4- teringin nak bercuti ke obersi lagik..canada buleh?


5- mengharapkan sesuatu yang 'sweet' esok.. ;)

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, November 20, 2011

Cerita pendek?

Assalamualaikum,

Meh nak citer pependek je ari ni..

1- sejak kahwin ni,antara benda yang aku tak suka dan juga tak pernah suka sebelum ni tetiba boleh jadi suka ialah, BOLA SEPAK!


2- bahu aku terkehel masa nak dukung aisy. How sad!


3- after almost 6days aisy tak poo, aku cakap nak bawak dia ke klinik petang ni, terus dia poo lepas dengar aku cakap. Hihihi


4- I guess to fake a smile is not an easy job for me. But others,may be good to do that.


5- laughter is not really a good medicine,tapi salah satu cara to hide the pain inside. So tengok la maharaja lawak mega ye! (Yg tak kelakar rasa nak hempuk2 jek!)


Oklah. Tu jek nk citer. Tatau nak citer kat sapa so kat blog la aku taip ye. Have a nice sunday!



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Saturday, November 19, 2011

Struggling

Assalamualaikum,

Jarang dah nak dapat update hari-hari sekarang ni. I'm so not in the mood plus exhausted dengan rutin harian. Maybe sebab asyik berfikir juga turut bagi effect kat badan. Memang rasa dah tak cergas sangat..


Dah separuh bulan aisy fully bf. At first,nampak aisy macam okay. Lelama aisy nampak tak kenyang. Sebab ape? Aisy xleh tido lena lama. Paling lama dalam sejam,pastu dah jaga kekejap. Bagi direct feed berejam mcm tak kekenyang lagi. Last-last aku bagi la ebm tu dalam 4-5oz leh abis terus. Huuu..sian anak aku..tatau la bape lama aku bleh bertahan. Sian kt aisy tp nak bg yg terbaik kat dia. Kalau boleh tanak dah bg formula milk tu.huhu..

Tatau dah apa cara lagi boleh buat. Macam-macam petua aku dah cuba. Tapi aisy memang sangat kuat menyusu. Huhu.. Moga-moga dapatla terus fully bf aisy smpai 6bulan nanti..ameeenn!
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, November 16, 2011

Check up

Assalamualaikum,


Alhamdulillah..aisy dah lepas check up untuk dua bulan. Berat naik up to 4.9kg. Dan panjang@tinggi 57cm. Dari dalam kereta aisy dah mula menangis..meragam sampai ke klinik. Nak tido xleh. Bila kena bogel lagi la melalak sebab sejuk air cond. Hehe.. Pas bagi susu terus lentok lena tidur..kena inject ape lagi..melalak laa kena kacau tidur kan.. Tapi dia nangis tak teruk macam masa sebulan punya inject. Nurse dulu kurang ajar rentap kaki dia. Mau ku lempang laju-laju.. Nurse disini baik-baik belaka..


Hopefully aisy tak demam lah. Nurse kata kalau demam baru bagi ubat. So aku ikut jelah arahan kan.. Aisy skrg da pandai marah..pandai merajuk.. Comel jek. Haha..kadang-kadang macam nak ilang sabar jugak tapi sian dia la kan..tak pandai cakap ape dia rasa..hanya nangis je..hihi.. So kenalah faham style nangis dia tu.. :)


Hmm...cerita anak jela buat masa skrg ni. Nak cite hal aku sangat tak seronok. So baik tak yah cite. Huhu..


Notakaki: lama dah tak buat entry wordless wednesday. ;)
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, November 13, 2011

tired!

Assalamualaikum,


malas pulak nak update hari-hari. eh, bukan malas..tapi kekangan masa. huhu..dah beberapa hari ni aisy macam meragam lebih pulak. bila dah open laptop nak taip entry tetiba sikecik merengek pulak. nak update tru bb cam tak syok pulak sbb nak blogwalking skalik. hee..

ni pun baru lepas memasak. nasib baik my husband ni tengah mood rajin. abis semua bahan basah yang dibeli disiang abis. aku cuma dapat tolong cket jek. tetengah malam ni plak nak buat cili blend tuk disimpan dalam peti ais. senang kalau nak masak sambal or asam pedas kang..


fuhh!! nak patah pinggang dibuatnya..memang letih betul. Nasib baik tak kerja lagi. kalau kerja tatau la camne nak handle..huhu..malam tidur dah tak pernah lena. biasalah ada baby kecik ni kan..kesabaran itu amat diperlukan..hehe..mood baby pulak berubah-ubah. kena lah layankan...


Aku rasa as a full time mother ni memang kena pandai curi masa nak buat kerja-kerja lain selain dari melayan sikecik. ni pun aisy masih lagi dalam mode suka tidur. kalau mode dah switch ke suka berjaga...lagiklah payah kan..


oklah! need to rest.. selamat bekerja tuk yang bekerja esok! ;)

Friday, November 11, 2011

sebelas sebelas sebelas

Assalamualaikum,


wah, cantik tarikh hari ni. sure ramai yang nikah hari ni kan?kebetulan jatuh hari jumaat pulak tu. Dengar cerita juga ramai yang dok sibuk 'paksa' baby keluar hari ni..even due belum sampai lagi. sanggup tu operate semata-mata nak tarikh cantik hari ni. ish ish ish..tatau la kalau sampai macamtu aku rasa melebih-lebih pulak.. sebenarnya, kalau tarikh tu cantik ke tak, tapi something special terjadi pada tarikh tu, sure kita boleh ingat punya kan...


hari ni juga anniversary my parents yang ke 33 kalau tak silap. semoga mereka semakin bahagia dan kekal bersama hingga ke akhir hayat..ameen..rite now they still in vietnam. huhuhu..


aisy tengah tidur-tidur ayam tu..sementara dia belum melalak panggil aku so cecepat la update entry. hehe.. sekarang dah dua minggu aku fully bf dia. alhamdulillah...memang struggle abis la..ebm pun dah nak abis stok. aritu cuma sempat kumpul 6 botol dalam lebih kurang 30oz lebih. huhu..aku bagi ebm bila direct feed dia masih tak kenyang. huhu..



aisy sekarang dah pandai jelir lidah..as a sign dia lapar..oklah kan dari asyik menangis je..dia pandai bagi signal lain kat mama dia..hehehe..actually baby ni pandai juga bagi signal lain selain menangis..cuma kita as a mother kena kenal dan faham setiap perbuatan dia lah..kalau nangis pun ada banyak beza..nangis lapar lain bunyi dengan nangis ngigau..nangis ngengada...hehehe...kalau dia nangis sampai hilang suara tu yang paling bahaya sekali..masa kenalah bagi dia senyap tak kira camane..huhu..


next week aisy kena check up. hope semuanya okay lah..



that's all. have a great weekend all


Tuesday, November 8, 2011

There's no place like home

Assalamualaikum,

Alhamdulillah selamat sampai kampungku tgh malam td after 7hours+ perjalanan. Penat. Jalan slow sebab banyak kereta plus accident sana sini.

Aisy as usual sangat behave dalam keta dan asyik tido je. Tapi bila sampai rumah blackout plak. Aisy terus meragam sampai ke siang. Maybe sebab gelap dan panas kot. Aku pun dah naik tension gaklah. Letih lapar dan haus. Takleh nak lepas langsung dia. Melalak bukan main kuat sekarang ni. Huhu..


Tengah hari ni kena ke klia sending my family ke vietnam. Sadly aku tak dapat join. Next time maybe.. Tggu aisy besar cket. Ni pun aisy dah kami bawak masuk siam suma.hehe..diam je dia. Suka berjalan cam mamanya la kut.. ;)

Sunday, November 6, 2011

To all

Assalamualaikum,

Saya, Aisy Affan budak comel nak ucapkan selamat hari raya aidiladha tuk suma pembaca blog mama saya.. Hee ;) makan ketupat rendang tu ingatla saya ye walaupun saya hanya suke minum susu saje ;) hihi

Lagi satu saya nak igtkan suma,hati-hati la dijalanraya ye. Pakai seat belt cam saya ni tauu ;)

Saturday, November 5, 2011

Salam korban

Assalamualaikum,

Sure masing-masing tengah sibuk buat persiapan raya. ;) so enjoy la raya dengan sebaiknya ya..


My brother n SIL rsnya dah sampai msia from canada nih. Insyaallah raya kedua aku balik. Tp dpt jumpa kejap jela kot coz the next day myfamily nak pg vietnam. Huk huk huk sedih tak dapat ikuttt :( huuuuuu


Okaylah..salam hari raya aidiladha..semoga ianya membawa seribu makna buat kita semua..


Notakaki: ni lah gambar aisy dalam car seat yang tak dapat nak upload kelmarin.. ;)

Friday, November 4, 2011

~kesan stress pada ibu yang mengandung~

Assalamualaikum,


terbaca article ni di facebook. dishare oleh page Persatuan Ibu-Ibu Comel Mengandung. meh baca meh..



Kesan Stress Ibu Terhadap Bayi Lelaki dan Perempuan

Kajian yang dilakukan oleh pakar kanak-kanak di Australia menunjukkan bahawa bayi lelaki dan perempuan menunjukkan tindakbalas yang berbeza ketika ibunya mengalami stress. Sejak dalam kandungan lagi, perkembangan bayi lelaki berbeza dengan perkembangan bayi perempuan dan pertumbuhannya juga dipengaruhi oleh keadaan ibunya.

“Bayi lelaki dan perempuan berbeza dalam merespon ketika ibunya dalam keadaan stress sejajar dengan pola pertumbuhan mereka” kata Profesor Vicki Clifton dari Robinson Institute Pregnancy dan Developmental Group.

Ketika dalam kandungan, bayi lelaki tidak dipengaruhi sangat oleh perasaan stress ibu berbanding bayi perempuan yang merespon dengan perasaan ibunya dan mempengaruhi pertumbuhannya.

“Ketika terjadi tekanan lain dalam kehamilan seperti stress, bayi lelaki akan berkembang dengan baik, namun bayi perempuan tidak dapat menghadapinya dan berisiko lahir sebelum waktunya atau benhenti berkembang.” kata Prof. Clifton.

Hal ini menjelaskan tentang perbezaan tindak balas dan pengaruh terhadap bayi lelaki dan bayi perempuan telah lama dikaji khususnya pada kehamilan yang mempunyai komplikasi seperti asma, pengambilan tembakau dan stres. Menurutnya, perbezaan pola pertumbuhan itu terjadi kerana perubahan pada fungsi placenta yang dipengaruhi oleh hormon stres, hormon kortisol.

Pada bayi perempuan, peningkatan hormon kortisol menyebabkan pertumbuhannya terganggu, namun pada bayi lelaki, kehadiran hormon ini tidak menjejaskan proses pertumbuhannya.

Maka, hasil kajian ini diharapkan dapat memberi pengubatan yang lebih khusus sesuai jantina bayi tersebut untuk mencegah kelahiran bayi pra matang. Hal ini juga penting untuk membantu doktor dalam menilai perkembangan janin dengan tepat.

Katanya, “Kami mencari keadaan yang dapat menyebabkan perubahan pada pertumbuhan bayi, dan penyebabnya serta bagaimana untuk meningkatkan kesihatan ibu dan bayi yang dikandung.”





Aku rasa ada benarnya juga apa dalam article ni. sebab ada juga kenalanku yang melahirkan anak perempuan yang premature. Aku rasa salah satu sebab utamanya ialah beliau dalam keadaan yang sangat stress kerana husband takde disisi sepanjang kehamilan.




Aku pun stress jugak masa pregnant tapi rasanya tak lah selalu. hehe..i guess. Yelah, badan sakit-sakit suma. Masuk hospital sampai 9 hari. Pun still tak baik-baik sampai laa saat aisy di lahirkan. stress duk sorang pastu kelas assignment suma. stress sebab keadaan sekeliling. macam-macam hal. walaupun sgt mencabar mengandungkan dan melahirkan dia.. tapi alhamdulillah aisy tak banyak ragam. huhu..mudah juga jaga dia. syukur banyak-banyak.. :)




insyaallah lepas ni mengandung lagi shud be okay la kot. ada pengalaman dah suma..tau dah nak handle situasi bila pregnant ni.. ;)


happy two month birthday mypumpkin Aisy Affan. Love u soO much!


.............................


notakaki: still belum kena check lagi aisy. tadi pegi klinik ibu dan kanak-kanak Kangar closed on friday. emergency cases only~




Thursday, November 3, 2011

cerita hari khamis

Assalamualaikum,



Beria-iaa laah aku menaip entry kat email attach with picture of aisy wearing something cute today, tiba-tiba ada suara....

"taip apa tu?handphone dah boleh pakai ke?"


alamaaakkkkkk...!! baru teringat line blackberryku dah kena barred. huhuhu..


tak dapatlah nak update terus. nak kena duduk depan laptop ni si kecik ni nak kena dengan dia 24jam. huhu..


semalam my parents came to visit aisy. for the first time tengok abah dukung aisy. hehe..takut-takut abah. em, tiba-tiba teringat masa abah masih kerja di makmal hospital dan aku ikut abah ke hospital tuk test darah. supposely abah memang kerja ambik darah orang tapi tang aku dia tak sanggup. suh kawan kerjanya yg amik. hehe..comel je abah nih.. :)


so after my parents balik, husband ajak ke alor star. aku pun siapkan aisy suma..sebelum tu dia dah dok ekkk ekkk merengek. tatau la kenapa kat rumah ni aisy sangat kerap merengek nangis. rasanya dia jarang macamtu masa kat kampung aku. dah hampir dua minggu ni macam tak okay2 lagi. hurm...tapi pas masuk je kereta dan letak kat car seat dia.. terus lelap lena habis. yang kelakarnya, bila kami berhenti nak makan..time tu gak la dia bunyi mintak nak 'makan' jugak..hehe..kami benti kat mcd nak minum-minum, pun dia ekkk ekkk nak susu. comel je anak bertuah nih.. hehehe..


raya?



sana sini orang duk cite raya haji suma tapi aku langsung takde feel nak beraya. sikit pun. entahlah..tatau mana pegi mood tu. aku cuma fikir nak balik kampung aku je. maybe raya kedua baru balik.



esok, aisy genap dua bulan. esok gak pertama kali aisy akan di check di klinik kangar ni. hopefully aisy ok lah tak demam after kena inject suma. huhuhu...


oklah..that's all for today


:)



notakaki: lately ni selalu blur nak letak title ape kat entry. haihh


Wednesday, November 2, 2011

'Batuk' di pagi hari

Assalamualaikum,


It's almost 4 in the morning and I'm still not sleeping. Melayan si kecik td buat mata jadi segar pulak. Well, biasalah ada baby ni. Dua tiga jam sekali sure 'berbunyi' kelaparan.. :)


Too many things in my mind rite now. Lately ni banyak benda yang jadi buat emosi dan fikiran aku kacau bilau. Plus, takde ape yang aku boleh buat melainkan kena terima aje. Cuma aku ralat..bila aku dipandang rendah hanya kerana aku tiada pekerjaan hebat dan bagus..banyak perkara aku disisihkan hanya sebab isu itu. Kadang-kadang aku tertanya juga, how do they describe me?apa kelebihan aku dimata mereka?sebab all this while,hanya yang buruk @ kelemahan dihighlightkan..


Entahlah. Sekadar lepaskan perasaan ni. Macam batuk-batuk sikit buang kahak. Lagipun takde ape yg aku boleh buat pun. Dah memang aku tak kerja,so kenalah sedar diri dan ukur baju di badan sendiri.. Insyaallah,adalah rezeki untuk aku satu hari nanti. Ameen.. Sabarlah duhai hati...


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, November 1, 2011

day 57

Assalamualaikum,


beberapa hari tak berupdate entry kat blogku ini. Takde la sibuk mana, cuma melayan si kecik aisy ni la yang buat masa tak menentu sekarang. weekend lepas dah keluar berjalan bawak dia. Ke wang kelian dan padang besar. dah masuk siam dah anak aku ni. hehe.. masa tu boleh tahan lah panasnya..tapi rileks je dia tidur dalam baby carrier tu.


sekarang aku dah faham dah perangai dia..suka sangat naik kereta berjalan. No wonder la masa dalam 7 jam perjalanan dari tanjong karang ke kangar tu dia dok asyik tidur jek. sekali dua bangun menyusu. tiapkali bawak naik kereta sure lentok lena habis..melalak bila lapar jek. sumbat susu tidur balik. kalau kat rumah..adoi..........................payah dia nak lena lelama. paling lama pun 3 jam. pastu dah jaga ekk ekkkkk bunyi. tatau la kenapa. kalau bawak berjalan memang diam aje. sonok agaknya.. :)



aisy sekarang dah pandai golek mengiring. masa dalam pantang tu ari pun ada la sekali dua dia mengiring sendiri. sekarang pun dah boleh mengiring. kalau tak ditahan badannya dia boleh dah meniarap tergolek sendiri. huhuhu.. pastu dah pandai senyum gelak time jaga. sebelum ni dok senyum gelak time tidur jek. dan makin laahhh manja. tidur nak dipeluk dengan aku aje..kadang-kadang pelik jugak, dah bagi susu kenyang-kenyang tapi masih nangis lagi. rupanya nak didukung dan dipeluk. aku peluk je terus pejam mata... manja alahaiii.....


seronok spend masa dengan dia 24jam. memang berat je nak lepaskan dia. hehe..dok mengadaapp aje la si kecik ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails