Tuesday, December 27, 2011

End of 2011

Assalamualaikum,


ohh..lamanyaaa tak update. rindu nak bercerita tapi kepala tetiba macam blurrrrrrr..cuti krismas aku dan hubby ke melaka tuk family day. Syok mmg syokk tapi tak syookk sbb jalan jam. Kereta banyak. Pastu time cabutan bertuah,kami tak dapat pape hadiah. huhuhu..lumayan sehhh hadiahnyaa.. kereta je takde. Kalau dapat kereta memang aku tdo 7hari 7malam dalam kereta tu. hahaha



cepat betul masa berlalu. sekarang dah nak abis dah 2011. 27 december, dua tahun yang lepas, aku baru bertunang dengan husband. hehehe..aku pun almost lupa juga..tak tengok tarikh. Dah dua tahun dah..ish ishhhh :)



tahun ni sangat istimewa sebab aku pertama kali mengandung.. pertama kali seumur hidup masuk hospital..lebih seminggu tuu..pertama kali juga aku kena inject masuk drip..pertama kali naik ambulance nak beranak..pertama kali melahirkan baby.. dan pertama kali kena berjauhan lama dengan husband..memula tu memang susah la nak terima hubby kena transfer sebab semua ni takde dalam plan hidup aku. Tapi lama kelamaan semua boleh terima.. Harapan aku, 2012 ni kami boleh stay together, ada rumah dan kehidupan yang lebih teratur dan stabil.. ameeenn!



Dalam hidup ni, tak semua yang kita rancangkan, yang kita mahukan akan tercapai. Walaupun sehebat mana kita berusaha, hanya Allah yang menentukan. Kadang-kadang tertanya juga apa hikmahnya, tapi kita sebagai hambaNya kena sentiasa bersangka baik dengan Allah. Pasti Dia sudah aturkan sesuatu yang lebih baik buat kita..



em..apa pun semoga tahun baru ini lebih baik buat kita semua.. ameenn!

Tuesday, December 20, 2011

pavlova untuk abah

Assalamualaikum,


Alhamdulillah, Allah masih panjangkan usia abahku. Hari ni hari lahir abah yang ke 57 tahun. Semoga Allah kurniakan kesihatan yang baik utk abah. After accident seminggu before aqiqah aisy, abah masih tak sembuh sepenuhnya. Ingatan, emosi masih lagi tak berapa baik. fizikal dah memang tak berapa kuat. Yang kuat cuma semangatnya.



Kadang-kadang kesian tengok abah. Kerja kuat walaupun badan dah tak sihat. Semalam wallet dia hilang. Menggelabah kami semua cari satu rumah. Bukan ada duit pun tapi kad-kad bank suma document pengenalan kat situ. Bila da report kat bank baru jumpa wallet nya. huhuhu.. Tu belum lagi part dia lupa letak duit mana. Kelmarin lepas makan, terus basuh pinggan cawan semua. Lepas tu duduk kat meja makan balik tanya mana cawan dia tadi. Padahal baru je dia yang basuh. hmm..berharap sangat abah cepat sembuh..



Actually, aku almost terlupa ari n besday abah. Yelah, jarang tengok calender. Mak yang ingatkan. So malam tadi, aku terfikir nak bake something tuk abah makan. sebab abah memang suka ape benda yang aku buat. especially western food. Teringat pavlova. Bahan-bahan semua ada kecuali fresh fruits. so aku roger adik kat kl suh belikan buah-buahan. pukul 9 aku mula buat..ikut resepi kat blog kak nani rostam. cari kat situ. cuma aku tak ikut sangat bab gula tu. aku buh setengah cawan saja. Pastu tuk topping aku letak cream cheese yang dah dipukul dengan whipping cream. Actually tu lebih masa buat red velvet. Tapi memang sedap betul letak topping camtu. Kalau whipping cream aje cam tak bape kick lak. hehehe..



aku buat dua layer. so makan masa lah..sampai kul 2 pagi baru siap. tu pun buat sesambil je..bila bangun pagi aku tengok dah nak tinggal separuh. hahaha..mak terus tanya.......


"kek ape yang awak buat tu? sedap betul lah! abah pon kata sedap sangat. Tak penah lah makan kek sedap macamtu.."




hahaha..kembang semangkuk aku. dah la aku pon tak rasa. haha..actually aku penah buat pavlova sebelum ni 3 kali dalam satu masa tapi tak jadi. bila masuk oven terus melt. Aku rasa oven yang problem. sebab kali ni aku da pakai oven baru dan resepi cara suma masih sama.. :) alhamdulillah... suka betul aku kalau orang makan ape yang aku buat. kalau sedap boleh buat lagi.. tuk hubby plak.. :D dia suka kalau topping cheese tu buat tebal-tebal. rasanya pavlova yang ada ni tak sempat nak tunggu dia balik. hahaha..


aku hias main letak jek. banyak gak buah-buah adik aku beli. dan bleh tahan mahal gak. haha.. tapi memang buah-buah ni memberi kick lagi kat pavlova tu..nyum nyumm


okeh. nak pi abiskan pavlova tu!


(macam besday aku plak..haha..hantu kek betol)



Monday, December 19, 2011

3bulan setengah

Assalamualaikum,


cepat betul la sikecik ni membesar..keletah dia memang makin mencuit hati..makin galak 'berborak'. Pantang dengar orang bercakap, dia pon sibuk nak menyampuk cakap sama..haha..suka orang agah dia..dia pon suka agah orang balik. hahaha..comel betul..


seminggu lepas aisy demand betul. Dia tak mau isap susu botol. Masa tu aku bawa dia keluar dengan hubby. Menggelabah abis aku dia tak mau. Esok nya pon try lagi still tak mahu. Beberapa hari try tak mahu gak. Abis ebm aku terbuang camtu je.. Yelah, yang dah dipanaskan tak boleh disimpan balik. huhuhu..


Nak beli botol baru, aku takut dia still tak mahu. Dah la botol lain tu mahal-mahal belaka. Aku cuma pakai tommee tippee jek. Kadang-kadang je bagi botol pureen. Sebelum ni dia takde masalah minum botol dan direct feed. Maybe sebab dia dah makin besar so dah pandai nilai. hehehe..demand demand.. dulu penah dia tak mahu direct feed, nak botol saje sebab masa tu aku bagi minum botol susu pureen. laju je dia minum so cepat kenyang. Dulu dia agak gelojoh la..hehehe..sekarang dah kurang cket. Cuma dia masih lagi suka ngempeng. Ya rabbi..aku tengah sibuk beli barang dia kat kedai time tu laaa dia melalaaakkk nak ngempeng. Tak pasal-pasal aku kena bagi gak walaupun kat kedai. Dah banyak kali macamtu.. ngempeng ni kalau english version kita sebut comfort feeding. hehehie..


aisy masih suka tido. especially kalau bawak naik kereta. senang aje nak tdo berbanding kat rumah. Dia tak suka meniarap. ngiring tu boleh la..dia suka mengesot. kaki dia akan menendang-nendang sampailaa kepala turun dari bantal..badan jadi berpusing turun dari tilam dia. Aku memang tak berani dah bagi dia tido atas katil. bahaya. Biasanya dia akan berjaga dalam kul 12 tengah malam hingga ke siang. Time dia lahir la kan.. aku memang tak larat nak layan..as long as dia tak merengek ke ape..aku biarkan dia main sorang-sorang kat sebelah. dan selalunya dia akan mengesot sampai kaki dia menendang-nendang aku. bagus betul aisy kejutkan mama dia bangun subuh..hehehe..


si kecik ni memang laa notty..aku risau betul kalau dia still nak melekat je dengan aku. jenuh laa asyik nak ngempeng. tadi try lagi bagi susu botol. beria-ia dia menolak. suh mak aku try bagi pun dia tak mahu. siap di uweekk uweeekkk kan lagi. pandai dia..bila aku bagi, memula tanak. abis diluah balik. Aku pujuk bagi jugak,baru lah dia nak..sekali abis minum 5oz. hahaha..manja! dah la tak leh tinggalkan sorang even beberapa saat pon..menjerit dia nanti. memang manja budak sorang ni..selalu buat aku geram nak gigit dia.. hehehe..



Alhamdulillah aisy memang anak yang kuat. So far tiap kali inject masa check up dia tak demam pun. Masa kat kangar, nurse kata jangan bagi ubat demam kalau dia tak demam. Memang dia tak demam pun so aku tak bagi lah. Aritu check up kat tg karang, nurse paksa suruh bagi. aku iyakan jelah. Tapi aku tanak bagi pun. Sebab cam tak syok lak kekecik nak bagi ubat. Aku kerap check suhu aisy kot-kot dia demam tapi sampai sekarang takde demam. Alhamdulillah.. tak yah la aku bagi dia ubat kan. Kuat antibodi dia. Plus dia ni rasanya kuat metabolisma dia coz kalau pegang kepala or badang memang rasa hangat/panas. Awal-awal dulu aku ingat dia demam..tapi check suhu normal aje.. hurmm..


apa pun bersyukur sangat-sangat aisy tak banyak ragam.. setiap hari sangat menyeronokkan! :)


Sunday, December 18, 2011

Parenting is about Parents

Assalamualaikum,


aku jumpa ni di Official fanpage Wardina. Boleh search di facebook. Ini merupakan sesuatu yang sangat menarik untuk kita kongsikan bersama, agar menjadi pedoman buat aku dan hubby serta kalian semua.. Semoga kita akan menjadi ibu bapa yang terbaik buat anak-anak. Menjadi contoh yang baik buat mereka..insyaallah.




....................


Benarlah kanak-kanak sangat jujur. Ketika dalam kereta Amna menegur saya, "Amna perasan Umi dah tak baca Quran sperti sebelum ni" katanya. Allah! Memang dia perasan, mereka selalu memerhatikan kita. Sejujurnya 1-2 hari ini saya sungguh sibuk! Terdiam saya, terima kasih Amna ingatkan Umi! "Betul Amna", jawab saya.Terima Kasih ingatkan Ummi" Saya pun berbual lagi dengannya, katanya "Untuk Amna jadi baik, Umi perlu tunjukkan contoh yang baik dulu" Allah, dah macam Ustazah. :) "Betul Amna" kata saya. "Maaf kalau Ummi buat salah" sebelum tu baru marah adik-adiknya tak reti duduk diam dekat belakang. "Apa lagi yang perlu Umi perbaiki?" tanya saya.

Kesimpulannya ada 3 perkara. Saya menulis untuk berkongsi dan pada masa yang sama, saya mahu mengingatkan diri:-


1. Umi perlu bermain dengan lebih kerap dengan anak-anak Umi. :) (secara fizikal dan lebih banyak aktiviti "bersama" mungkin..)
2.Umi perlu menjawab apabila anak-anak Umi panggil (malunya, memang betul, kadangkala kita menyuruh anak-anak menyahut, tapi kita yang buat tak tau je bila mereka memanggil...Insafnya rasa)
3.Umi kena tunjukkan lebih kasih sayang pada Tiger (kucing kesayangannya, errrr....saya tak pernah ada kucing!)

Baik Amna! Terima kasih. Kesimpulannya, benarkan anak-anak menegur kita, kerana mereka sangat jujur! Minta maaf atas kesalahan kita, kerana percayalah kita memang BANYAK melakukan salah kepada mereka. Takut kita ni menjadi ibu bapa derhaka kerana tidak menunaikan amanah yang sepatutnya, seperti menunjukkan contoh tauladan yang baik melalui PERBUATAN. Teruskan memperbaiki diri , kerana mereka melihat setiap apa yang kita lakukan!

Remember...parenting is about PARENTS!

Saturday, December 17, 2011

If you are happy!!

Assalamualaikum...


meh layan video favourite aisy..hehehe




bukan main lagi sikecik ni.. sonok dia melayan video nih.. hehe

Thursday, December 15, 2011

Dekat busuk, Jauh wangi

Assalamualaikum,



hee..spent quality time dengan husband and baby. Today hubby went back to perlis even still ada 3days cuti. He got many things to do kat sana. So takpelah..next week kami nak join family day kompeni kat melaka. huhu.. first time bercuti with aisy.



some people asking how to survive tanpa husband disisi. humm..tough question juga tu. Aku pun tak jangka juga bila dah kawen kena duduk jauh dengan hubby. The main reason adalah aku masih belajar lagi di upm so tak leh nak ikut sama. Kalau ikut sama tu dah jadi different story. Mula-mula memang susah. Tapi lama-lama boleh la survive. Jarang sikit nak bergaduh ke ape. Lagi pun macam baru bercinta pulak. Sesekali jumpa..pastu malu-malu kucing. hahaha..




Bila PJJ ni (perhubungan jarak jauh) yang paling penting trust. Jadi benda tu kena jaga betul-betul sebab bila 'kacau' sikit tang tu...ha mula la payah. Relationship ni memang perlu jaga part tu. Pjj ni ada bagus ada tak bagusnya lah. Good part bila kita ada masa tuk diri sendiri. Nak buat apa yang kita suka. Cuma untuk aku sekarang ni dah jadi agak terbatas sebab ada baby. Part yang tak best tu macam-macamlah. But i hope one day nanti hubby akan balik kl semula for good. Entahlah. Ini harapan aku tapi hanya Allah yang dapat menentukan. Aku harap aku kuat. hmm..




aisy hari ni 3 bulan 11 hari. Hari ni check up tuk bulan ke 3. Aisy kena inject lagi. Tapi macam biasalah..dia nangis kejap. Itu pun sebab marah aku tak bagi dia susu. Masa kena cucuk tak leh menyusu. Aisy dah melalak dulu before kena cucuk. Bila cucuk jerit kuat jap then aku bagi susu terus senyap lentok tido seolah-olah macam tak ape yang berlaku kat paha dia tu. hehe..




berat cuma naik 600grm. Jadi 5.5kg. Panjang 60cm. lilit kepala 41cm. Nurse kata semua ok dan normal. Alhamdulillah..





Wednesday, December 14, 2011

Wordless Wednesday (v.14)







hmm...


Monday, December 12, 2011

Happy monday

Assalamualaikum,

Eh,yg keje selangor cuti ek?hee..aku tak kerja so takde bezanya. Hari ni nak berjalan ke kl. Ahh..syoknyaa ;)


Rindu zaman duduk seri kembangan dulu..bosan-bosan leh ke ikea makan meatballs. Huhu..bukanlah syok sangat dok tengah kl pun. Tp sebab byk benda ada kan..hehe. Lg pun seri kembangan bukan tgh kl. ;) hmm..


Bulan 2 nanti mula balik kehidupan as a student. At the same time,aku nak mula cari keje. Kalau pas abis blaja baru cari kemungkinan besar aku akan apply jd lecturer tapi kalau boleh nak keje dalam industri dulu dan cari pengalaman. Kalau ada rezeki lah.. Ameenn..insyaallah..


Oklah,happy monday tuk semua. Yang kerja tu, buat lek lok ye! Have a nice day all!


Notakaki: pic-aisy lena tdo sementara mama n papa melantak.. :D

Sunday, December 11, 2011

happy sundaayyy!!

Assalamualaikum,


wahhh..ahad yang sangat menyegarkan. eh?apakah hari lain xsegar?coz woke up and hubby ada sebelah. ;) dia cuti one week so sangat seronok.


semalam my friend, hajar datang rumah. oh my. rasanya last jumpa masa aisy dalam perut and beberapa hari before aku move to perlis. maybe dalam bulan 4 kot. huhu..padahal bukanla jauh mana..hehe..so dapat jumpa dari pagi sampai petang dok berboraaaakkk. naik perit kering tekak dibuatnya..hehe..alhamdulillah dapat bagi makan macam-macam kat dia. hehe..including my not so red velvet cake! btw, hubby kata sedaappp. berkali-kali dia kata sedap. walaupun dia makan sikit coz dia pun bukanla penggemar kek cam haku nih. :D



oklah. have a nice sundaayyyyy!! ;)

Friday, December 9, 2011

My first not-so- red velvet cake

Assalamualaikum,

Tetiba terajin lak nk buat red velvet cake ni. Sbb hubby nak balik malam ni.hehe..tp tulah..sian my bro cr pewarna merah tuk cake tak jumpa-jumpa..last-last aku pakai merah sirap. Huuuuu.. Tu yg xjadi bape merah.. :(


Bahan-bahan tuk buat cake ni leh tahanla mahalnye..kalau jual xtau la bape hinggit kan..so far rasa not bad la..hehe..nnt nak buat lg kalau cake ni mendapat sambutan kat uma ni. Huuu..resepi amik dr blog kak nani rostam. Leh google kt blog dia. Tengkiu lah kak! :D


Nyum nyum

Notakaki: sbb xbrape merah so malas nk snap cecantik. Huhu..nnt aku amik gambarnya cecantik ye

Thursday, December 8, 2011

aww!!! suweetnyaaaaa..!!

Assalamualaikum..


meh nak share satu story. rasanya ramai yang dah baca kot. takpe nak share jugak untuk simpanan aku. nanti bila bosan boleh baca lagi..



..........................

Suami saya adalah serorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya. 3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan.




Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus. Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan.

Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal.



Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian.



“Mengapa?” Dia bertanya dengan nada terkejut.

“Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan.”



Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak. Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya?



Dan akhirnya dia bertanya. “Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?”

Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.


“Siti ada 1 soalan, kalau Abang temui jawapannya didalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti.


Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada ditebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?”



Dia termenung dan akhirnya berkata, “Abang akan memberikan jawapannya esok.”



Hati saya terus gundah mendengar responnya itu. Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menemui selembar kertas dengan coretan tangannya dibawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan:

.
‘Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya.”


Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.



“Siti boleh menaip di komputer dan selalu mengusik program didalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut.”

.
“Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang.”

.
“Siti suka jalan-jalan di shopping complexs tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah.”

.
“Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu ‘teman baik’ Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu.”

.
“Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi ‘pelik’. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti dirumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal- hal kelakar yang Abang alami.”


“Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu.”



“Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu.”

“Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat airmatamu mengalir menangisi kematian Abang.”



“Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti.”

“Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti.”

Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tulisannya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.


“Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Siti puashati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti.”



“Tetapi, jika Siti tidak puas hati, sayangku…biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia.”



Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya. Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya.




Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam ‘kewujudan’ yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam ‘kewujudan’ yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini..




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails