Wednesday, February 29, 2012

projek ditengah malam.

Assalamualaikum,


aku ni tatau la kan..datang mood rajinnya pukul dua tiga pagi pon boleh kung kang kung kang kat dapor buat 'projek'.






alamak!









jangan pikir tak senonoh ye..










project yang dimaksudkan tu memasak la.. (^,^)


aku suka memasak. kuih muih ke. lauk pauk ke. suka try resepi baru. suka buat sesuatu sampai aku jadi expert.



hari ni kepala agak kusut. tetiba fikir nak buat ape. baru buat cupcakes semalam dan ada balance lagi so tak boleh buat lain selagi tak habis. Nanti sape nak makan? tetiba nampak plak donut bam bam kat blog mana tah. google recipe nya.. ape lagi terus masuk dapur!




memasak memang boleh distract kepala aku dari fikir benda-benda yang tak best. rasa seronok je buat. tak kira la jadi ke tak. kalau tak jadi, masuk tong sampah dan cuba lagi. kalau jadi, sure melompat-lompat dan puji diri sendiri hebat. ahh..syokknyeee! *tak siuman





rasanya esok baru boleh goreng donut tu. nyummehhhh!! hope menjadiklah dan boleh puji diri sendiri lagi.. lagi.. lagiiii........- bergemaa... *tak siuman







tata!



p/s: maaflah ketidaksiuman (bahasa apakah) ini disebabkan merindui cik abang nun jauh disanaaaaa





whyyy laaaa?!?!!

Assalamualaikum,



antara perkara yang berlegar-legar dalam kepala otakku..




1- why it is so hard for people to remember my name correctly. or even pronounce correctly. it is not so hard. IZANI, IZYANI, IZAN, ape lagi yang keluar dari mulut diorang. Nama aku hanya I.Z.Y.A.N. that's it! susah sangat ke?confuse betul aku. *sobs



sebab tu aku prefer orang panggil ez (sebut as ezy laa..) kalau tak reti gak tatau la nak kata ape lagi dah..





2- why eh everytime sesi introduce diri..my name bla bla bla..im not working and fulltime housewife bla bla bla. people will ask me this question --> ur husband kerja apa ek?




takde soalan lain ke nak tanya??haih..



sebab nak tau laa camne aku leh mampu sambung master fully self-sponsor ek??



sebab bila sesi taaruf antara satu sama lain, aku tak pernah tanya laki kau orang kerja apa ke bla bla..so kenapa nak tanya laki aku kerja ape the moment aku cakap im not working?? whyyylaaaa??





3- whylaaa aku boleh 'berkenalan' dengan manusia yang sebeginiiiii?? sorang 'cik akak' ni boleh nak tanya aku macam-macam padahal baru je jumpa first time masa dalam kelas.




" nape u amik master hrd ek?sedangkan degree u more to admin?"




"u nak kerja ape?ape future plan u??"




"kalau nak masuk HR, mesti dorang amik budak degree HR. kalau u master HR pun payah diorang nak amik u masuk sebab degree pun bukan HR. master HR tak berani diorang nak amik. by luck la kalau u boleh kerja bahagian HR" - ini jawapan dia bila aku cakap nak cuba apply kerja dalam bidang 'industry'.





"kalau u jadi lecturer ape subject u boleh ajar??"-aku pun dengan lurusnya jawab ape subject yang boleh aku ajar dan ape yang aku tak boleh ajar..ini pun lepas aku bagitahu aku pernah jadi cikgu.




pastu siap cakap dengan nada sinis..




"ai tak tahu la u all muda-muda ni sambung belajar master..budak tu (refer to one of young phd student) muda-muda dah amik phd mesti orang takut nak amik dia kerja. tatau la kalau dia boleh jadi lecturer.."



masa tu aku blur je. Bila dah dalam kereta drive balik rumah, termenung panjang aku memikirkan ape cik akak tu cakap. =(



macam-macam la manusia ni kan..




4- pasal si erykah badu? tatau la kalau ada konspirasi orang sengaja nak sabotaj konsert dia by sebarkan gambar dia bertatoo nama Allah tu kan. Tapi dia tetap sudah menghina ISLAM dan ALLAH. whyyyy artis sebegini di'approve' concertnya di Malaysia at first. whyyyy tak buat 'kaji selidik' dulu??


then, whyyyylaaaaa sesetengah artis malaysia ni dok bela dia? dia dah hina Islam, hina Allah...kalian bela untuk apa? untuk tunjuk keterbukaan kalian?it's about music and art?? kalau dah salah tetap salah. haram tetap haram. apa pun tidak akan menghalalkan sesuatu yang memang sudah terang haram dan berdosa. enuf said.





hmm...






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails