Wednesday, February 29, 2012

whyyy laaaa?!?!!

Assalamualaikum,



antara perkara yang berlegar-legar dalam kepala otakku..




1- why it is so hard for people to remember my name correctly. or even pronounce correctly. it is not so hard. IZANI, IZYANI, IZAN, ape lagi yang keluar dari mulut diorang. Nama aku hanya I.Z.Y.A.N. that's it! susah sangat ke?confuse betul aku. *sobs



sebab tu aku prefer orang panggil ez (sebut as ezy laa..) kalau tak reti gak tatau la nak kata ape lagi dah..





2- why eh everytime sesi introduce diri..my name bla bla bla..im not working and fulltime housewife bla bla bla. people will ask me this question --> ur husband kerja apa ek?




takde soalan lain ke nak tanya??haih..



sebab nak tau laa camne aku leh mampu sambung master fully self-sponsor ek??



sebab bila sesi taaruf antara satu sama lain, aku tak pernah tanya laki kau orang kerja apa ke bla bla..so kenapa nak tanya laki aku kerja ape the moment aku cakap im not working?? whyyylaaaa??





3- whylaaa aku boleh 'berkenalan' dengan manusia yang sebeginiiiii?? sorang 'cik akak' ni boleh nak tanya aku macam-macam padahal baru je jumpa first time masa dalam kelas.




" nape u amik master hrd ek?sedangkan degree u more to admin?"




"u nak kerja ape?ape future plan u??"




"kalau nak masuk HR, mesti dorang amik budak degree HR. kalau u master HR pun payah diorang nak amik u masuk sebab degree pun bukan HR. master HR tak berani diorang nak amik. by luck la kalau u boleh kerja bahagian HR" - ini jawapan dia bila aku cakap nak cuba apply kerja dalam bidang 'industry'.





"kalau u jadi lecturer ape subject u boleh ajar??"-aku pun dengan lurusnya jawab ape subject yang boleh aku ajar dan ape yang aku tak boleh ajar..ini pun lepas aku bagitahu aku pernah jadi cikgu.




pastu siap cakap dengan nada sinis..




"ai tak tahu la u all muda-muda ni sambung belajar master..budak tu (refer to one of young phd student) muda-muda dah amik phd mesti orang takut nak amik dia kerja. tatau la kalau dia boleh jadi lecturer.."



masa tu aku blur je. Bila dah dalam kereta drive balik rumah, termenung panjang aku memikirkan ape cik akak tu cakap. =(



macam-macam la manusia ni kan..




4- pasal si erykah badu? tatau la kalau ada konspirasi orang sengaja nak sabotaj konsert dia by sebarkan gambar dia bertatoo nama Allah tu kan. Tapi dia tetap sudah menghina ISLAM dan ALLAH. whyyyy artis sebegini di'approve' concertnya di Malaysia at first. whyyyy tak buat 'kaji selidik' dulu??


then, whyyyylaaaaa sesetengah artis malaysia ni dok bela dia? dia dah hina Islam, hina Allah...kalian bela untuk apa? untuk tunjuk keterbukaan kalian?it's about music and art?? kalau dah salah tetap salah. haram tetap haram. apa pun tidak akan menghalalkan sesuatu yang memang sudah terang haram dan berdosa. enuf said.





hmm...






4 comments:

aNIe said...

Ez...geram pulak akak baca pertanyaan cik kak tu...kenapa dengan dia tu... agaknya dia ada penyakit PHD kot...

Hehehe...Akak tak kenal pun si erykah badu tu...ntah saper2 ler...baru semalam dgr nama dia...hehehe

~ez~ said...

akak geram baca..kalau akk dgr die punya style cakap dgn gaya sure lg geram je akak dgr.time tu ez blur2 lagik.haha..dlm kereta baru tetiba jd down pk ape die ckp..tp rezeki bukan die yg tentuka pon kan? dia bkn dr department ez.dia student education..pastu bangga buat degree kat obersi.haih..manusia bila rasa riak begini la kan kak..huhu..


dan die juga la antara org yg direct tanya "husband u kerja ape ye?" by the time ez ckp xkerja n fulltime housewife.huhu..


erykah badu ke budu ke mmg ez pon xpernah dgr n tau psl minah sorg nih.tetiba kecoh psl dia smlm kan..yg ez bengangkan bila retis kita ni dok sebok marah bila kena cancel concert dia n talk about agama bla bla sdgkan ape yg dickp tu mmg jelas xbetul. aduhai..ape lah nk jd dunia akhir zaman..huhu


*punya panjang reply comment ez ni akak..haha

yaya k said...

Homaiiii~

Teroknya kes ko no.3 itu mommy ez.
Mcm nak tuuuttt jer kan..

Whatever it is, don't lose hope!

Dorang ingat org tua jerh kot nak sambung blaja.. tsk tsk..

Good Luck! :)

~ez~ said...

yaya,

itulah..dia rasa die bagus sgt kaannn..tu yg jumpa aku terus nak condemn.lg plak aku surirumah tak macam die keje hebatla kaann..cis!

tp xyah la busuk hati dengki kat org ckp benda2 mcmtu..suka hati la org muda2 nk buat phd ke ape..bagus ape..IPTA byk wajibkan phd tuk dptkan jawatan tetap as lecturer.


pastu nk judge org mcm kau tu Tuhan ape kes?haih..bila manusia riak lupa diri cenggitu laaa..emo btul aku bila igt.


btw tq dear..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails