Sunday, March 31, 2013

all is well!



Assalamualaikum,

mesti masing-masing malas je nak tunggu esok hari kan?

mesti jalanraya utama, lebuhraya kebanyakan tengah jam, kan?

yelah, esok kan dah mula sekolah balik. no more school holiday kay. ;)



hari ni nak cerita pasal satu movie hindustan yang menjadi favourite aku. aku ni agak ketinggalan la kan. haha.. baru tengok movie ni last year kalau tak silap kat tv3. 3 Idiots ni cerita hindustan released tahun 2009.   

tapi last year baru aku tengok. hahaha.. bila orang update cerita story ni aku tak ambik peduli sangat. walaupun cerita hindustan memang favourite tapi aku tak berapa gemar cerita hindustan sekarang. ataupun hindi movie yang tak dilakonkan oleh pelakon-pelakon yang aku suka macam Shahrukh Khan ke..hehehe :)


sekali tu 'tertengok' kat tv3. memang best gila!

aku suka sangat cerita ni sebab focus pasal friendship. BFF gituuu.. huaaa!! bestnya dapat friends macam ni kan?? aku memang suka sangat tengok movie pasal friendship ni..macam siri FRIENDS, How I Met Your Mother, etc. rasa sweetnyaa la friendship diorang ni..


macamana diorang support each other. masa susah, masa senang, masa happy, masa sedih. bukan senang nak cari kawan yang kita boleh pinjam bahu untuk menangis kan..


mana nak cari kawan yang masih berdiri sebelah bersama kita walau seburuk mana perangai kita. walau susah mana keadaan kita. 

orang yang suka belajar..bukan semata-mata sebab nak segulung ijazah.. bukan semata-mata mahu dapat kerja.. bukan semata-mata mahu dihormati sedunia. ada lagi ke manusia begini?

betul la kan? kita ni biasanya di hormati kerana pangkat, harta dan sebagainya. 
dapat hafal semua buku teks, boleh dapat semua A. tapi ape yang kita dapat sebenarnya? 


senang kata banyakla pengajaran dalam movie ni. 

 tengokla kalau belum tengok.

tapi ada gak part yang merepek mengarut mcm kissing masa ending tu. tak perlu pun dah best dah. plus ameer khan muslim kan? hmm..pastu aku wondering boleh ke vacuum beranak tu guna vacuum biasa tu walaupun dah adjust?entah..haha


ada part mengekek ngekek ketawa.. ada part marah-marah sakit hati.. especially bila tengok pengetua diorang aka bapak kareena kapoor dalam movie nih..senget btul. haha

comel je kareena ni pakai cenggini.. ;)



suka kareena ni..sebab dia memang pandai berlakon. bagi lah ape aje watak memang menjadi aje. 
lagu-lagu dia pon not bad. aku suka lagu zoobi doobi dalam movie ni. best je. boleh buat senam aerobik sambil layan lagu.hahaha..
.




oklah. tu je nak cerita. bye bye!

Friday, March 29, 2013

Mari amalkan!

Assalamualaikum,


Hari jumaat yang penuh barakah.


Ada beberapa doa yang kawan-kawan share di facebook yang sempat aku save dan mahu dikongsikan bersama kalian semua. semoga bermanfaat buat kita..



 insyaallah













mari sama-sama kita amalkan!

Thursday, March 28, 2013

stay home and lets hi five!


Assalamualaikum,

apa khabar semua? tiba-tiba senyap pula blog. 

tapi rasanya ramai dah kawan-kawan blog sunyi sepi. ramai sudah tidak berminat nak update blog. ambil masa yang agak lama berbanding 'social media' yang lain. Facebook saja yang manusia tidak pernah bosan kan?

aku saja yang bosan sudah dengan Facebook tapi masih memerlukan FB untuk pelbagai perkara lain. Kalau kita gunakan untuk perkara positif maka positiflah ia.


apa yang aku merepek ni ntah!


haha

actually, ada beberapa gambar yang aku ingin share untuk entry wordless wednesday semalam tapi gambarnya hilang entah dimana. jenuh sudah mencari tapi tidak jumpa. takpe lah


seminggu ini aku dan aisy hanya memerap je kat rumah. keluar depan rumah pun tak. hanya aku je keluar siram bunga atau jemur baju. aisy memang tak kasi langsung dia main kat luar selepas tragedi dia terjatuh dekat longkang dalam kawasan rumah ni. semata-mata nak ambil bola dia kat longkang tu masa aku tengah sibuk nak jemur baju. longkang kecik yang tak dalam tu tapi dia tak boleh balance badan maka habis la luka kelopak mata bagai. selepas tu tak habis-habis dengan tragedi terjatuh hantuk kepala di lantai. alahai anak.. maafkan mama ya kerana cuai. huhu..




so dengan itu kita dok memerap jelah dalam rumah.. bosan gila kot! aisy pun naik bosan asyik mengadap muka aku je agaknya. sekarang ni kalau nak keluar pun dengan hubby. aku macam takde mood lagi nak merayau berdua dengan aisy. next week after habis cuti sekolah la baru start merayau balik. huahauhaaha


so dah memerap ni antara aktiviti kegemaran ialah menonton kartun. dengan aku sekali layan. yang favourite selain UPIN IPIN ialah ni.. HI 5! aku pun suka sebab syok layan diorang nyanyi2. theme song dia tu memang catchy habis. aku dan aisy seronok melompat-lompat ikut diorang menari. hahaha *sengal*





okaylah tu sambil-sambil bakar lemak! ;)

Friday, March 22, 2013

Tukaq baju lagi!

Assalamualaikum,


sorry lah kalau menyakitkan mata ke blog ni. Asyik tukar 'baju' je. well, aku memang suka tukar layout blog ni bagi tak bosan  mata memandang.

kebetulan yang baru tukar sebelum ni macam lambat nak loading kat laptop ni. ingatkan laptop problem tapi try buka di office boleh pula.

apa pun terima kasih kerana sudi membaca blog hamba yang tidak seberapa ini.


will keep updated!

Advertise your business!


Assalamualaikum and good evening everyone!


hari ini nak cerita sedikit tentang business baru. tentang pengiklanan di akhbar dan juga majalah.

sebarang pengiklanan tentang perniagaan anda boleh dibuat melalui saya untuk akhbar seperti HarianMetro, BeritaHarian, NewstraitTimes, SinarHarian, UtusanMalaysia dan juga Kosmo. dan juga untuk SEMUA 28jenis majalah under Karangkraf. boleh check jenis majalah karangkraf di laman web mereka.




untuk maklumat lebih lanjut seperti sebut harga, atau apa-apa yang perlu dibincangkan lebih lanjut, boleh hubungi saya di izy_anmz@yahoo.com atau mediaulung@gmail.com. 



antara 28 jenis majalah karangkraf yang dipamerkan di pejabat kami.





contoh iklan tudung bawal aidijuma di majalah dara.com



contoh iklan di dalam majalah





contoh iklan di akhbar harian metro







walaupun pejabat ini terletak di utara (perlis) tapi saya boleh turun (insyaallah..kena set up appointment dahulu ya..) dimana lokasi anda. sila hubungi saya melalui email atau sms ya. kalau call takut tak dapat jawab. ;) 


contact me ya!

thank u and have a nice weekend!





Thursday, March 21, 2013

Officially graduated!











Assalamualaikum,

Asyik bertangguh je entry kat blog ni. Agak payah sikit nak update lately nih. busy saja. 

Syukur alhamdulillah akhirnya dah habis belajar. lulus dah semua exam. habis dah 2 tahun yang sangat mencabar kekuatan fizikal dan mental. eceh! macam belajar pegi perang saja gayanya. hihihi..


aku sendiri pun tak sangka dah habis belajar. dulu selalu fikir aku ni taklah pandai mana yang boleh belajar tinggi-tinggi. Tapi berjaya juga 'memaksa' diri. orang tak pandai pun boleh berjaya kalau ada usaha.. kan?


asal-asal dulu sambung master sebagai back up plan tidak mahu menjadi gstt lagi. dan masa tu belum kahwin lagi pun. aku apply UPM sebab tak mahu sambung di UIA lagi. nak cuba pengalaman universiti lain. kebetulan ada kawan yang belajar master di UPM tapi fakulti yang berbeza. jadi aku cuba la apply dan alhamdulillah dapat. course yang aku pilih pun main hentam takde tanya orang sangat ke ape. main apply je sebab target memang nak ambik bidang Human Resource. Tak lari jauh dengan bidang masa degree dulu. Kebetulan ada dua course HR di upm. satu HRD (human resource development) dan satu lagi HRM (human resource management). dua-dua course ini di fakulti yang berbeza. HRD dari fakulti educational studies dan HRM dari fakulti management ke economy not sure. tp antara itu lah. entah gerak hati aku terus memilih HRD sebab aku lagi suka dengan fakulti educational studies. hahaha kelakar betul bila ingat balik.


dah la tak pernah pegi upm pun sebelum ni. bila first time nak kena pergi fakulti menggagau aku sesat dalam upm yang besar tu. 


memang kawan gelarkan lone ranger kat aku sebab 'sebatang kara' katanya. hahaha..selamba masuk belajar takde kawan/ geng ke hape. dari awal belajar sampai habis belajar. aku kawan je dengan semua orang. yang close tu tetap ada la kan? =)


aku cuti pada sem ke 3 sebab deliver baby. boleh je nak pergi lepas habis pantang tapi aku yang tak sanggup. nak tinggalkan budak kecik sorang tu..ish ish..xpelah korban cuti satu sem. memang sedih la tengok kawan-kawan batch aku semua dah habis dan konvo. tapi aku tetap teruskan utk habiskan lagi 2 semester. gigih lah nak pergi kelas ulang alik dari kampung aku yang makan masa 2 jam pergi dan 2 jam balik. fuhh! letih wehhh!! dengan insiden tayar kereta meletup malam-malam. phew!


balik rumah nak kena fikir anak dan siapkan assignment. sebab itu aku memilih untuk tidak membuat thesis ataupun project paper. macam tak boleh bagi komitment. aku dah spent masa 4jam dalam kereta. balik rumah nak urus anak. takut sangkut study dan tak boleh habis cepat makanya buat sajalah comprehensive exam.. 


tapi itu semua pengalaman yang mematangkan diri.. sekarang ni setakat travel perlis selangor sorang-sorang dengan aisy pun aku dah banyak kali buat. huhuhu..


apa pun sekarang ni tengah cuba nak aktif berbusiness. selain dengan bakery, aku cuba nak aktif dengan pelbagai product lain. husband dah daftar nama company untuk business sheschocoholic online shop ni. boleh la usha ye. selain itu, aku dan hubby juga ada set up company advertising untuk akhbar(metro,bh, nst, sinar, utusan dan kosmo) dan majalah (semua majalah under karangkraf). nanti aku cerita lebih lanjut dalam entry lain. kalau nak buat iklan, atau ucapan atau anything boleh contact mediaulung@gmail.com / atau email aku pun boleh izyanmz@gmail.com/izy_anmz@yahoo.com.


oklah. thats all.

have a nice day!

Wednesday, March 20, 2013

Pure Marine Collagen / Rumpai Laut







Assalamualaikum,

rasanya ramai dah tahu pasal PMC ni kan? memang famous betul. jadi aku juga tidak ketinggalan untuk mencuba dan juga menjual PMC ni. memang berkesan..

meh kita lihat apa kebaikan PMC ni ye..atau juga dikenali sebagai rumpai laut.

~KHASIAT RUMPAI LAUT~

1-melaraskan berat badan dan menstabilkan hormon..

2-meningkatkan sistem imun dan metabolisme badan..

3-memejalkan payudara otot dan punggung..

4-menyihatkan rambut dan kuku..

5-menguatkan sistem abdomen dan memelihara kalenjar tiroid..

6-mengurangi penuaan pramatang seperti kedutan dan kulit kendur..


7-mengurangi selulit.

.
8-memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh..


9melancarkan peredaran darah

..
10-mengurangi sakit bahu dan belakang..


11-menguatkan tulang dan sendi,menjauihi artritis dan osteoporosis..


12-meningkatkan sel rawan dan,ligamen dan otot..


13-merawat penyakit gout.


14-mencegah kanser/tumor..


15-menurunkan tekanan darah tinggi..


16-meningkatkan sistem penghadaman/pencernaan..


17-merawat gastrik..


18-anti bakteria/kulat..


19-merawat anemia


20-menurunkan tahap kolestrol..


21-menyerap lebihan garam dalam tubuh(lumpuh)


22-melicin,menegang dan meghaluskan kulit..


23-mempercepatkan pengecutan jerawat..


24-menghapuskan parut..


25-merangsang penghasilan sel2 baru kulit/menyembuhkan luka


26-menstabilkan kandungan gula dlm darah(kencing manis)


27-membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas..


28-memeberikan rasa kekenyangan(diet)


29-memelihara usus kecil(mengelakkan sembelit/buasir)


Green- AAAA

Purple- AAA


Yellow-AA



Purple and Yellow in stock now. RM10 only! (add RM5 for postage)



untuk maklumat lebih lanjut, sila like page business online ku ini ye. thank you!



Saturday, March 9, 2013

Oh My Macaron!

Assalamualaikum,

Dah berkurun lamanya aku teringin mencuba resepi macaron ini. Tapi baru beberapa minggu lepas tergerak hati dan kuat semangat untuk mencuba. Gara-gara sokongan dari sepupuku. hehe..setelah beberapa hari godek resipi online yang pelbagai jenis dan cara..maka aku beranikan diri mencuba. of course la tak menjadi kan? hahaha..

susah siut!


first time aku guna french style. memang tak menjadik. cair je. oklah takpe baru first time kan? ngeh ngeh


second time aku cuba lagi. konon nak bawak time cousin buat majlis aqiqah untuk anaknya. Pun tak menjadik juga. hahaha..sadis betul. Tapi rasanya macam dah sedap. Cuma aku perasan bila aku bubuh pewarna cecair, adunan terus jadi cair. 'kaki' macaron pun tak naik. huuu~


Third time, aku cuba lagi. tukar warna ke warna kuning. kalau first time dan second time cuba pink. kali ketiga aku cuba warna kuning. masih lagi guna pewarna cecair. sebab bila aku buat 'research' memang ada yang berjaya guna liquid colour tapi teknik untuk meletakkan warna itu yang berbeza. untuk kali pertama dan kedua, aku mengikut recipe yang mengatakan warna itu diletakkan sesudah memukul telur,jadi itu menyebabkan adunan menjadi cair. seelokknya kalau guna liquid colour, letakkan warna ketika memukul putih telur itu jadi adunan tidak menjadi cair. dan kalau letak warna tu, kena letak sedikit sedikit. sama juga kalau nak letak gula ketika memukul adunan putih telur itu. kena letak sedikit sedikit. kalau tak percaya sila cuba ;)


walaupun kali ketiga masih tidak berjaya, tapi tidak mematahkan semangat aku untuk mencuba lagi! hehehe..


tapi aku give up sementara dengan french method of macaron. hehehe..sebab method ini agak leceh dengan cuaca dan teknik gaulan adunan. silap gaul, memang hancur ler macaron kau!

so untuk kali ketiga aku mencuba teknik itali pulak. italian method gituu...walaupun method ini menggunakan perkakas yang lebih berbanding french method, tapi teknik ini boleh 'bertolak ansur' dengan cuaca yang mendung, hujan dan romantik gituuu.. hehehe..

plus italian method sebenarnya agak susah kalau tiada stand mixer macam diriku. masa nak buat pertama kali untuk italian method, aku terpaksa mintak tolong hubby jagakan gula yang tengah masak while aku memukul putih telur. perlu serentak. dan suhu gula itu perlu tepat. tapi tetap tidak menjadik. hahaha..sadis sadis. rasanya dah sedap cuma masalahnya 'kaki' macaron tetap tidak naik. tapi aku dah dapat agak punca kenapa macaron aku tidak naik kakinya.. jadi aku tetap mencuba untuk kali ke empat! 

kali ke empat ku tukar lagi ke warna merah pula..

memang kelam kabut juga time buat ni. tapi alhamdulillah menjadik! hehehe..happy tak terkata bila tengok kaki macaron naik.. ;)

untuk kali ke empat, aku cuba tidak ayak gula aising dan serbuk almond, tetap menjadi elok. aku cuma blend halus gula aising dengan serbuk almond agar sebati elok =)

so kena cuba buat lagi untuk kali ke lima sebab cousin sudah order. tapi aku pulak tengah demam tak sihat. tengokla dalam minggu ini kalau sempat..tengah busy menguruskan sesuatu. nanti aku storykan =)

pada sesiapa nak cuba membuat macaron ni, satu je pesanan dariku, JANGAN PUTUS ASA! hehehehe..memerlukan keazaman yang tinggi woo nak buat mende ni. bercinta betul aku dengan macaron nih tapi once jadi tu memang happynyaaaaaa! 





ini first time dan second time buat macaron. french method





untuk third time, aku saja buat shape bear. tapi sayang tak naik 'kaki'. rasa dah ok dah.. 




finally...jadi waktu kali keempat. gambar ni diambil ketika macaron sudah kering. aku jemur dalam 2jam gitu sebelum bakar. bukan tunggu pun. sebab lepas aku pipekan macaron, mak mertukaku datang kerumah. jadi aku ajak beliau keluar berjalan dan tinggalkan macaron begitu saja. takdela stress menunggu. kalau ikutkan adunan yang betul, dalam 30minit ke sejam dah boleh kering.. bila kering insyaallah 'kaki' macaron akan naik dengan jayanya... hehehe






blur nak letak inti ape, letak choc ganache je. aku guna dark choc semata. campur sedikit whipping cream. macaron ni dah manis, jadi bagi aku tak sesuai nak letak inti yang manis sangat. nanti kena kencing manis pulak. hihi..



nanti kalau jadi untuk kali kelima, aku update lagi! silakan mencuba ye.. kalau  malas boleh beli saja. hehehe

Thursday, March 7, 2013

Innalillah..

Assalamualaikum,

baru je rasanya update cerita tentang sahabaku yang dapat berita tentang sakit cancer ayahanda tersayang, tiba-tiba pagi tadi aku dapat khabar berita yang ayahanda beliau telah kembali ke rahmatullah. tumpang sedih  sebab aku kenal baik dengan keluarga beliau sejak dari aku belajar di matrik lagi.


terus hubungi hubby dan minta izin untuk menziarah beliau di pulau pinang. walaupun hubby kata jauh tapi sebab aku ni dah terbiasa sangat travel jauh-jauh sendirian dengan anak, so setakat pulau pinang dari perlis ni ape lah sangat. dua jam saja. lebih kurang travel dari kampungku ke UPM time belajar dulu. aku ajak makcik hubby untuk temankan sekali.


sekali bila sampai rumah beliau sunyi sepi takde orang. hah!?


rupanya ayahanda beliau dibawa ke kampung asalnya. terkulat kulat aku kejap dalam kereta. sebab kampung ayahanda dia pulau dan aku tak pernah langsung drive sendiri ke sana. tapi takpelah sebab dah niat nak ziarah, maka aku beranikan diri. berbekalkan GPS kat hp, redahla mencari. alhamdulillah..berjaya juga jumpa kampung lembah ria, ayer hitam. aku sampai arwah sudah dikapankan dan menunggu untuk disolatkan. takpelah, yang aku ingin ziarah adalah kawanku, untuk memberi semangat pada beliau. meleleh jugakla air mata aku tatkala memeluk kawanku. terasa juga hiba dan sedihnya hati dia. moga Allah beri ketabahan buat beliau dan keluarga.

Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Ameenn!

Sunday, March 3, 2013

Pray for all of u

Assalamualaikum..

Alfatihah utk komando yg terkorban ketika bertugas mempertahankan negara. Semoga mereka ditempatkan dikalangan org2 yg beriman. Berita ini sangat meruntun hati. Menangis ku lihat anak2 kecil dan anak dalam kandungan yg tiada berbapa. Oh tabahlah si ibu dan anak2. Tak tertanggung rasanya..


Letih aku tengok fb akhir2 ini. Lagi dengan kes Lahad datu.makin mengarut2.mereka membuang masa bergaduh tak tentu hala.lebih baik masa itu dimanfaatkan dengan solat hajat dan doa.moga kita semua dilindungi Allah. Tak payah nak argue sape salah sape btul. Membuang masa dan tidak berfaedah.



Dan dalam pada masa yg sama bila sahabat baik telefon menangis bila mendapat tahu ayahnya yang sakit cancer. Ä‚llahurabbi.. Terkedu kaku diam membisu..hanya mampu mendoakan semua yg terbaik buat ayahanda sahabatku itu. Moga beliau pulih seperti sediakala.. :'(


Berat mata memandang..berat lagi bahu yang memikul..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails