Tuesday, January 31, 2012

counting the days

Assalamualaikum,


cepatnya masa berlalu. dah nak masuk bulan feb. lagi beberapa hari aisy akan masuk 5 bulan. makin cerdik makin banyak akal makin banyak emosi sikecik nih..



aku baru dapat regist subjek online tuk this upcoming semester. haih..risau risau. hampir setahun bercuti buatkan aku rasa macam baru nak daftar masuk. most of my friends dah abis or in their final semester. i still have two semester or one year to go. ni lagi beberapa hari nak mula semester baru..



Dulu risau-risau pun i managed to finish my semesters dengan baik. Masa tu takde baby lagi nak handle. paling worse pun masa went tru morning sickness. Tapi ni dah ada baby yang nak membesar jadi cabarannya agak hebat juga. Nasib baik anak baru sorang. Lagi pulak aku akan stay jauh dari hubby dan bergantung harap pada my parents. huhuhu..tatau la camne nanti..tapi moga-moga semuanya dipermudahkan. buat masa sekarang kena fikir positif dan bersedia mental dan fizikal.




=)








Sunday, January 29, 2012

Seminggu yang dramatik

Assalamualaikum,


Lama betul rasanya tak berupdate. sian blog ni bersawang-sawang. Kalau ikutkan mood memang masih malas nak buat entry. Tatau la sejak bila kan tapi aku perasan la kalau hidup aku agak 'tunggang langgang' hari tu sure aku macam malas je nak update.

Cuti CNY pun dah lama abis. Eh, tapi ada juga yang cuti sampai seminggu kan?aku ni dah nak abis tempoh bercuti. Lepas ni bersiap sedia la untuk lebam mata buat assignment suma.


Sebenarnya hidup aku berpindah randah. Kejap kat perlis kejap kat selangor. Begitulah kan..last week dua kali aku ke johor. Lepas insiden drama food poisoning tu..on 25 aku ajak hubby balik muar. Celebrate besday anak cousin. Hari tu juga aku 'kehilangan' bb (blackberry bukan baby ye). Penat dah aku selongkar beg aisy. Sebab aku dah jarang bawak handbag. Letak purse and bb dalam beg dia. Since hubby ada aku jarang dah la nak pegang hp. Plus bb tu bateri dah kong so aku simpan je dalam beg tak kuarkan.


Bila dah sampai rumah aku cari bb tak jumpa-jumpa. Call la cousin tu suh carikan but still xde kat rumah dia. Hubby pun cari gak dlm beg aisy still xde. So hati dah mula rasa kecewa. Marah dengan diri sendiri. Bb tu memang la murah je sekarang ni. Tapi it was a wedding gift from hubby. Aku sayang sungguh. Huhu..the next day call makcik aku suh carikan lagi bb tu kat rumah dia. After a while she called back n ckp still xde. masa tu aku dok tahan air mata laa dari berjurai. I hate crying in front of my mom. Tetiba mak hulur berkeping-keping note 50..


" Nak buat apa bagi duit banyak-banyak ni". Aku tanya mak.


" Ala..mak byrla cotton yg mak amik ni.."

"Tak yah la bayar. Mak amik je bape byk tak yah byr..modal n untung dah dapat pun". Balas aku.


"Amiklah..buat beli bb baru...."

Aduh! Ayat last tu buat aku sebak. Bergenang dah air mata masa tu. Sepatutnya aku yg bagi duit kat mak. Ni mak plak tak abis2 bagi duit kat aku. Huhu..I told mak bb tu hadiah dari hubby. Hukhukhuk.. Hp Nseries aku dah bagi mak. Aku tanak amik balik hp tu. Sbb nak belikan mak hp cecanggih blum ada duit lg so bagila mak pakai hp lama aku yg still baru lagi tu. redha jela bb dah hilang kan..

The next day aku ikut hubby balik perlis. Dah dua hari kat sini..entah camana bila hubby selongkar balik beg aisy tu leh jumpa plak bb. lega! Nasib baik tak beli lg hp baru. Sim card baru pun sampai hari yang sama gak. Haha.. Sengal kan? Drama btol...nasib baik aku tak beria-ia nangis. Kalau tak jenuh jadi bahan dengan laki aku tuh kang.. Hahaha.. Apapun alhamdulillah..masih rezeki aku lagi sebenarnya.. :) syukur...



Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Friday, January 20, 2012

Lagi bayi mati tersedak susu

Assalamualaikum,

Kebelakangan ni banyak betul kejadian seperti ni kan? Innalillah..siannya baby malang tu. Sian kat ibubapanya.. tak sanggup aku nak baca cerita macam ni. Sedih..

Apa pilihan yang ibubapa ada?hantar anak ke nursery atau pusat asuhan dengan harapan anak kita dijaga sebaiknya.. Tapi ini pula yg terjadi. Bukan sikit tau kejadian macam ni berlaku. Dah terlalu banyak! di nursery pulak,kanak-kanak dan bayi yang perlu dijaga dan diberi perhatian ramai..tetapi pengasuh yang ada hanya beberapa orang saja. Sebab tu ada kes mereka bagi susu pada baby dengan sendalkan pada bantal. Dah jadi kes macamni ape pun dah tak guna.

Aku rasa mungkin bg pada orang yg kita kenal untuk jd pengasuh anak-anak. Tapi tu lah..nak cari pengasuh tu satu hal lg.kalau di kampung mungkin ramai je yg kita boleh harapkan jd pengasuh tapi dibandar?nak cari yg kita boleh percaya tu yg payah. Nak harapkan ibubapa tu bergantung pd keadaan mereka. Bg aku macam kesian kat parents sbb tanggungjawab menjaga n membesarkan anak utk mereka da tak perlu. Dah tua-tua mereka patut berehat dan tumpukan buat amal ibadat. Tapi dah jd isu macamni,pilihan apa yg kita ada kan? Aku pun terpaksa harapkan ibubapa aku juga tuk jaga aisy. Insyaallah kalau aku dah kerja nanti mungkin aku nak hire sorang nanny tuk tolong uruskan hal-hal anak-anak aku dibawah pengawasan ibubapa aku. Aku ni agak cerewet nak bagi orang jaga anak aku. Kalau pegang kasar-kasar,dok goncang-goncang anak aku memang tak suka betul. Kalau nak anta ke nursery pun at least bg dia dah boleh jalan sendiri.


Sebut pasal bibik ni lagi satu hal kan? Siapa yg ada bibik@org gaji ni lagi haru biru. Family aku pun pakai org gaji masa aku kekecik dulu. Till now hanya pakai kejap smpai noon tuk buat kerja-kerja rumah. Susah la nak percaya kt dorang ni. Kalau dah percaya, habis macam-macam hal jd. Dengan anak kita didera atau buat teruk..barang harta benda kita dikebas. Maid lari lah. Macam-macam kan.. So ape pilihan ibubapa ada? Berhenti kerja dan duduk rumah? Kalau gaji pasangan kita sorang cukup nak tampung semua perbelanjaan,mungkin bolehlah pakai option ni. Kadang-kadang fikir aku macam nak kerja sendiri je sebab senang nak uruskan hal anak dan keluarga. Entahlah.

Moga-moga Allah lindungi anak-anak aku dan kalian semua dari perkara buruk sebegini..

Thursday, January 19, 2012

Aduh seksanyaaa

Assalamualaikum,

Hari selasa aku bawak aisy berjalan ke jaybee with my bro n parents of course. Saja berjalan jumpa my family kat sana.. Dari utara sampai ke selatan si kecik ni dah berjalan.. Senang je bawak dia ni. Masuk kereta terus lena tidur. :)


Masa otw ke jb tu berhenti makan di kluang. Makan asam pedas ikan ape tah. Beberapa minit sebelum makan terus aku rasa mual yang teramat. Masa tu dalam kepala... "Aik,aku pregnant lagik ke nih?" Lepas makan, perut terus sakit dan bertambah-tambah rasa mual. Sampai ke rumah makcik kat jb tu,bermula lah episode horror aku. Muntah-muntah dan cirit birit (cb). Setiap setengah jam. Sampai tak daya dah aku nak dukung dan nyusukan sikecik ni. Terpaksa mintak adik aku jagakan. Huhu..azabnya rasa. Teringat masa aku sakit macam ni waktu pregnantkan aisy sampai masuk spital. Hati aku dah berdetik ni mesti aku keracunan makanan sampai macam ni. My mom n adik pon sama sakit. Hari ni dah masuk hari ketiga. Perut masih fragile lagi. Dok cb lagi. Makan pun sikit-sikit je. Berat aku dah makin turun. Hehe..part ni aku suka lah. Tapi tak sanggup plak nak kurus cara macamni. Seksa woo!!


So lepas ni kalau makan kat luar,kena lah berhati-hati. Makin serik aku nak makan asam pedas kat luar. Huhuuu.. Aku rasa salah satu sebab, tempat tu mungkin dah tercemar (tp my dad xsakit langsung tu yg hairan btul!) Dan aku tak sesuai makan asam pedas ikan sungai. Org tua ada kata yg ikan sungai (ikan rohu ke ape tah namanya tp spesis ikan besar2) tak sesuai buat asam pedas sbb ada org mungkin xsesuai makan. Dan aku lah salah sorangnya! Huhu..tatau dah nak buat camne bagi baik ni. Pegi klinik sampai abis dah ubat aku makan tak juga rasa baik. Maybe esok lusa okayla kot.. Insyaallah
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, January 17, 2012

Wordless Wednesday (v.16)

Assalamualaikum..


bau-bau nak pilihanraya macam dah nak dekat. ;)





peringatan buat kita semua...





Monday, January 16, 2012

Random Ramblings

Assalamualaikum,


I've various kind of stories to share today..



1- just went to clinic for aisy's monthly check up. Untuk check up 4 bulan takde injection so it took only 5-10minutes to settle. even on monday :D. Alhamdulillah..everything just fine. Berat aisy naik ke 6.4kg. Tinggi@Panjang naik ke 66cm. Oklah kan..now lil pumpkin tengah lena tidur.
aisy masih tak berapa nak isap botol. jenuh dah aku pujuk..kadang-kadang mahu. datang gedik dia nak ngempeng je dengan maknya. jenuh aku nak tinggal nanti kang. hari ni aku bagi dia minum dengan picagari khas tuk baby..meronta-ronta dia menolak picagari tu tapi banyak gakla yang diminum. My mom kata dia ikut perangai aku la ni sebab aku dulu pon tak mau isap botol juge..kihkihkih.. aisy aisyyyy..





2- seriously i need to do something bout my weight. arghh..duduk kat perlis makan sesedap. Balik selangor bila timbang, naik juling mata aku tengok kat nombor tu. Hopefully boleh la turun balik dengan jayanya..tengok gambar aku beberapa bulan before kawen, alahai....kurusnyaaaa!! beza la dengan sekarang. Itu pun dulu aku rasa aku dah cukup gemokkk nak kawen. pas kawen dan beranak ni berat bukan main. Hubby looks younger and younger everyday..aku pulak nampak macam dah tua sangat. ok, i need to exercise a lot. maybe start with boxing kot?hahaha..coz kat rumah ni ada punching bag dan ape namanya sarung tangan dia tu..adik bongsu ku punya.. boleh la kuruskan aku sambil lepaskan tekanan.. eceh! ;)





3- satu pengajaran untuk kita semua. let me share the story k. ada seorang isteri ini telah kematian suaminya secara tiba-tiba ketika sedang tidur. Begitu senang kematian arwah ini. Bukan itu yang aku nak highlight kan ye.. sebab semuanya secara mengejut, si isteri ini memang tak bersedia dari segi mental dan apa saja bila si suami pergi secara tiba-tiba. Semua sedara mara dan adik beradik si isteri datang menziarah dan solat jenazah beramai-ramai. Lepas sahaja dikebumikan, semuanya pakat balik yang tinggal hanya kakak si isteri yang tinggal berdekatan. Jadi kakak isteri itu lah yang banyak menolong buat persediaan untuk tahlil dan sebagainya.. Yang lain macam takde datang jenguk ke ape lagi dah. Masing-masing duduk taklah jauh mana pun..


Bukan nak burukkan (coz i did not mention siapa kan? untuk PENGAJARAN) tapi masa si suami masih hidup, mereka agak jarang balik kampung menziarah orang tua. Kadang-kadang bapa isterinya sakit sampai masuk hospital tak jugak balik jenguk. Bukanlah jauh mana pun. itu ibu bapa. Apatah lagi adik beradik. Jumpa pun kalau time raya yang setahun sekali. Abang kakak sakit takde nak balik ziarah ke ape..memang life mereka hanya keluarga mereka saja. Tak ambil peduli lansung dengan hal keluarga..

Jadi bila dah macam ni, adik beradik isteri semuanya macam tak kesah atau ambil peduli pada dia. Bukan sebab nak balas dendam, tapi dah mereka sendiri tak nak jaga hubungan @ silaturrahim, jadi orang lain pun macam ingat-ingat lupa lah pada dia kan. hmm...pengajarannya, sementara kita masih hidup ni..hargailah keluarga dan sedara mara kita. Kalau abang sakit, baliklah ziarah. Even kakak ipar kita meninggal ke, baliklah ziarah. Kena jaga hubungan tu baik-baik. Tak kira la keluarga isteri ke keluarga suami ke.. Silaturrahim tu jangan dikeruhkan. Jangan benda kecil diperbesarkan sampai jadi dendam antara satu sama lain. Adik beradik sepatutnya bermuafakat. sama-sama ambil iktibar..







4- Baru-baru ni tengok drama MR. LABUCI. Salah sorang pelakonnya cik ta ni. Pakaiannya memang tak kena langsung. Ketat bukan main. Aku rasa dah jadi trademark cik ta ni pakai baju ketat-ketat. Baru-baru ni juga dia pakai mini skirt lagi nampak paha. hmm..kalau dah terang lagi bersuluh yang anda tu memang salah dengan pakai seksi belah sana sini. Tayang paha dada bagai, tak yah la cuba nak pertahankan tindakan anda itu betul. meh aku nak share satu status kawan aku ni..


Ini antara jawapan cliché orang yg berpakaian seksi,xkire la artis ke bkn artis..same je..:

"Selesa berpakaian begitu" - NANTI PAKAI PAKAIAN DARI NERAKA SELESA KE IDOK?

“Jangan nilai seseorang melihatkan pada pakaian” - DARI PAKAIAN LAH BOLEH TAU NILAI PERIBADI & IMAN SESEORANG WANITA MUSLIM

“Keluarga lebih mengenali saya” - KELUARGA AWK 2 X 5 JE ..

“Saya tidak mahu hipokrit, inilah diri saya yang sebenarnya” - U LA HIPOKRIT..DIRI SEBENAR MUSLIMAH TAK MCM TU..

” Maaf, saya mengikut kehendak pereka fesyen” - BILA NAK IKUT KEHENDAK AGAMA??

“Jangan menilai kita daripada pakaian sahaja” - ITU PENILAIAN PERTAMA DIBUAT BAGI MENGGAMBARKAN PERIBADI MUSLIMAH ..(AWK ORG ISLAM KAN? KE DAH TUKAR AGAMA??)

“Seksi itu subjektif” - NERAKA ALLAH OBJEKTIF ..NAK MASUK ATAU TAKNAK??

“”Itu urusan antara saya dengan Tuhan” - ORANG ISLAM YANG LAIN WAJIB MENEGUR!! NNT KO DAH MATI , KAMI2 GAK YG NAK URUSKAN JENAZAH KO..BKN KO BLEH MASUK KUBUR SENDIRI PUN!!

“Saya berpakaian seksi tapi saye bukannya pelacur, saya tahu jaga nama baik keluarga saya” - DAH MCM PELACUR JE..JAGA NAMA BAIK KE KALAU ORG DOK CKP MAK BAPAK X AJAR??

“Apa yang saya pakai, itu hak saya” - HAK ALLAH BAGAIMANA???

Ada VIP offer saya jadi teman ranjang, tapi saya masih tahu nilai-nilai sebagai wanita ISLAM…Jangan ingat kerana saya berpakaian seksi saya tak tahu halal haram..!” - WAH3!!!! PAKAI SEKSI TU HALAL KE HARAMM???




betul jugak kan? entahlah..doala semoga ramai artis ni berubah kembali ke pangkal jalan. Mereka ni banyak yang dijadikan idola oleh anak muda. Tapi kalau macam ni gayanya..memang bawak pengaruh yang negative.



ok lagi satu isu pasal dalam drama MR. LABUCI tu, suami jadi surirumah dan isteri keluar bekerja. Satu topik yang menarik. Aku pernah juga tengok rancangan Dr. Fadzilah Kamsah pasal isu nih. hmm..aku pun tatau camne reaksi aku kalau hubby tak bekerja. Agak payah jugakla sebab aku pun tak bekerja. Mau kami makan pasir gamaknya. haha.. Tapi ada betul nya juga kalau isteri yang keluar bekerja dan suami duduk rumah, lama-lama nanti isteri jadi tak hormat pula pada suami. Sebab tanggungjawab cari nafkah adalah suami. Melainkan kalau suami tu ada kemudaratan seperti sakit yang kronik ke kan.. Boleh je kalau suami tu duduk rumah tapi at least buatlah sesuatu untuk cari nafkah. Sekarang zaman dah moden, duduk rumah pun boleh jana pendapatan beribu-ribu kalau kena gayanya. SHOPPING ONLINE pun dah jadi pilihan orang ramai sekarang kan?



kalau suami duduk rumah tak bermakna isteri boleh pijak kepala. Suami tetap perlu dihormati. Dan suami pula jangan take for granted bila isteri dah bekerja. Kena ada give and take lah. Saling tolong menolong. Suami duduk rumah tolong jaga anak dan kemas rumah..isteri keluar bekerja. Rasanya takde masalah. at least buat sesuatu. Sama jugalah..kalau si suami keluar bekerja, isteri duduk rumah tak buat ape. Anak tak terjaga, rumah macam tongkang pecah. Bini dok ngorok tidur tak pun gila berinternet. sure berbulu je laki tengok camtu kan? so kena lah saling tolong menolong...itu namanya perkahwinan.


Dan bila dah dua-dua bekerja pun kena la sama-sama buat kerja rumah. Jangan hanya lepas tangan kat isteri. Nak cari nafkah pun isteri, nak jaga urus anak pun isteri, nak kemas rumah pun isteri. Suami hanya goyang kaki mintak..... yangggg!! kopiiiii!!!!


betul tak?



jangan beri alasan, ala....kerja rumah tu kan tanggungjawab isteri. Habis tu tanggungjawab beri nafkah?pakaian, tempat tinggal, makanan untuk anak bini suma bukan tanggungjawab suami sepenuhnya? ha...isteri bekerja tu dah cukup bagus nak tolong bagi keluarga hidup selesa, jadi janganlah 'dera' isteri mental dan fizikal macam tu kan?



oklah..sama-sama kita ambil iktibar ye :)




notakaki: si kecik ni tak leh tido lama btul. jenuh aku nak siapkan satu entry nih..










Saturday, January 14, 2012

Mission accomplished

Assalamualaikum,

Menjadik jugak akhirnya creampuff version aku nih. Hehee..


Actually I never taste any creampuff before so I don't know macamana rasanya..huhu..bagi aku kulitnya cam xberapa kick..rangup dah ok di luar kulit..isi pun lembut tp rasa tawar kulit tu..ikut resepi memang takde buh gula tuk crust tu..


Inti memang marveles! Kebetulan dlm fridge aku tengok ada strawberry and balance whipping cream. So inti aku buh custard cream, buah strawberry dan sedikit whipping cream..macam dlm masterchef malaysia tu la.. Pastu taburkan gula aising.. Nyuummyyy!! ;)


Kelam kabut buat tadi. Aisy meragam cket arini. Maybe nak sesuaikan balik kat uma aku ni. Kesian dia asyik tukar-tukar rumah..letih btul aku dibuatnya..nak kena bagi biasa balik nanti payah aku nak ke kelas..


Creampuff aku ni yang tak berapa syok coz I don't have nozzle ek ape tah namanya tu..so xberapa cantek je rupa crust luar tu..huu.. Takpelah..practice makes perfect kan? Nanti cuba lagi :D

Friday, January 13, 2012

tomorrow's baking mission!


Assalamualaikum,



alhamdulillah..last nite selamat sampai kampung ku after maghrib. But the moment husband kiss me saying goodbye, i miss him already. haih..sabar. Soon we will meet again, insyaallah. :)



a few weeks ago i watched one episode of kuliah masterchef malaysia dimana chefnya tengah mengajar buat creampuff. aduh!! terus hatiku melonjak-lonjak nak buat. Tapi sebab kat rumah mil takde oven, so tak dapat nak buat. dalam kepala aku hari-hari dok fikir pasal creampuff nih. Tak sabar nak try buat. Lagi pulak yang version masterchef tu sangatlah menggoda ye! disebabkan tak sabar sangat nak buat, aku cuma dapat buat puding kastad jagung jek. hahaha..
jadiklah kan..ada kastad juge..hahahaha..




lebih kurang camnila kot..tapi dalam masterchef tu lagi gempak lah..heheh...dia letak custard cream, whipping cream dan buah-buahan kat tetengah tu..perghhh!! memang meleleeehhh je air liur aku tengok dorang makan dalam tv tu. hehe..


so tadi dah sempat mintak hubby bawak ke kedai bakery beli bahan nak buat. insyaallah tomorrow's mission nak buat. hihihi..hope menjadiklah..



kalau menjadik, aku post kat blog ye! :D

Thursday, January 12, 2012

Sharing is caring

Assalamualaikum,

For today's entry I'm going to story something bout marriage. general knowledge that important for all of us. Ceh! Cakap cam pakar sangatlah dalam married life ni kan. Hehe.. No lah..



Em, bila kita berkahwin..actually kita berkahwin dengan segala yang berkaitan dengan pasangan kita tu.. Diri dia, keluarga dia, hutang piutang dia dan sebagainya. Usually, kita selalu tertanya, kenapa pasangan kita berubah bila dah kawen? Dulu masa bercinta tak macam tu pon kan.. Actually, we only see his/her true color after dah kawen. Seorang ustaz pernah kata dalam rancangan "Tanyalah Ustaz", dimana karakter orang yg bercinta tu hanyala berpura-pura. Mungkin sikit-sikit jelah yang kita nampak kan..tapi yang sebenar-benarnya bila dah bergelar suami isteri. Sebab tu kena belajar terima pasangan seadanya.. Proses nak terima tu lah yang memerlukan kesabaran yang amat tinggi. :)



Kita kena terima keburukan dan kelemahan pasangan..belajar menyukai apa yang pasangan kita suka..kalau tak dapat suka, at least sokong sikit pun oklah kan. Ok aku bagi contoh, kalau suami ni jenis kaki pancing, sesekali mungkin boleh ikut teman dia pergi memancing ke kan.. Mesti suami sangat suka dan rasa diri dia dihargai kalau buat macamtu. Tapi sebolehnya apa yang pasangan kita suka tu mestilah ada batasannya. Sebab dah kawen kan? Tak boleh lah nak pegi memancing sampai tak ingat anak bini kat uma. Tu contohlah..



Sama juga dengan kita..apa yang kita suka tu kalau boleh jangan melampau batasan.. :)


Macam aku ni dulu sangatlah tak minat tengok bola. Kadang-kadang menyampah btul tgk orang dok fanatik sangat dengan bola. Sekali tu hubby aku kaki bola. Huhuhu..mula-mula aku hanya sekadar teman dia tengok bola kat mamak la..kat uma ke..teman dia main bola kat padang..tapi lama-lama aku plak syok layan. Even hubby takde aku bleh dah layan bola sorang-sorang..hehe.. Sokongan tu penting kan? Sama juga dengan aku. Sangat suka memasak..try resepi baru.. Hubby pun jadi suka masak.. Siap beli banyak buku resepi..haha..klaka je kalau tengok gaya dia memasak tu..serius comel! Haha..hilang macho you ;)



Aku rasa tak rugi pun kalau kita betul-betul ikhlas sokong apa yang pasangan kita suka..apa yang dia minat..apa yang dia cita-citakan.. Kalau tak suka sekalipun,dapat jadi pendengar setia pun cukuplah. maksud aku, katalah hubby kita tu asyik cite psl minat dia kat kita sedangkan kita dah bosan ataupun tak suka langsung dengan minat dia tu,just dengarkan jelah.. Rsnya tak rugi pun..katakan dia keje engineer keta..balik-balik cite pasal kereta itu ini kat kita,pasal engin la,design lah, etc. Sampai kita naik muak kan? Muak sebab kita tak minat. Tapi just jd pendengar pun cukuplah.. Tak yah lah merungut sampai marah-marah kat fb bagitau satu dunia yang pasangan kita tu teruk sebab macam tak hargai kita plak kan dok asyik dengan hal dan dunia dia je.. Itu tak menyelesaikan masalah malah memburukkan keadaan lagi ada. Tambah lagi bila families and friends baca suma. Huhu..



Jadi ape pun, kena belajar terima hobi dan kesukaan pasangan kita.. Belajar terima seadanya.. Kalau hobi yg mendatangkan keburukan atau kemudaratan tu tak yah la sokong. Huhu.. Ini peringatan tuk aku juga. :)

Notakaki: menaip sambil layan dilwale dulhaniya leh jayenge
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, January 11, 2012

private hospital vs govt

Assalamualaikum,


tiba-tiba timbul idea nak buat entry tentang tajuk ni. puncanya tadi ada junior tanya soalan ni mana yang lebih baik, hospital kerajaan atau swasta untuk bersalin nanti.. dan aku pun berikan pengalaman aku untuk jadi timbang tara beliau..


ini pendapat aku berdasarkan pengalaman yang dah aku lalui dan juga mungkin pengalaman kenalanku. Kita semua ada pengalaman berbeza kan..


actually, aku tak berpihak sangat mana-mana. Dua-dua ada kelebihan masing-masing. Kalau aku ada banyak duit, takde masalah nak abiskan beribu-ribu kat swasta. Paling koman 4-5 ribu tu dah pasti. depends which private hospital u prefer.


kita cerita dulu pasal govt hospital. if based on my previous experience, of course aku tak mahu beranak di hospital gomen kat kampung aku ni. i admitted 9 days during my early pregnancy. Masa tu masuk wad bersalin jadi aku tahu how they treated perempuan nak bersalin and their newborn babies. Banyak perkara yang aku tak suka. Macam masuk wad tentera pun ada gayannya. Kena jerkah, maki, herdik, etc. Aku cuaklah..dah la ada yang baru pertama kali beranak kan. Takde pengalaman nak pegang baby macamana. Nurse bukan nak ajar, tapi diherdiknya si ibu. Bukan semua nurse begitu, hanya segelintir. Tapi tang segelintir tu yang aku tak gemar. Dan aku dah kenal kebanyakan nurse kat wad tu. Ada yang sangat baik, tapi kebanyakannya memang begitu mereka treat pesakit.


Makanya, aku bercakap berkali-kali after keluar hospital tu yang aku tak nak beranak di hospital tu. Never ever!


Tapi dah aku buat check up kat kk area ctu juga makanya doktor ctu suruh aku admit wad bersalin di hospital yang aku dah penah masuk dulu. aku berkali-kali merayu kat doktor tu tanak..nak ke hospital sg buloh jugak. tapi doktor kata takut tak sempat. huhuhu..so dengan muka tensi nya aku ke hospital tu juga....


hmm...aku duduk situ sehari semalam. still takde bukaan walhal doktor kat kk kata sudah 3cm. doktor kat hospital siap marah aku kenapa aku datang situ..sengal kan? nasib baik doktor kat kk tu dah bagi surat siap-siap. hishh..


then, after sehari semalam still tak beranak, aku cakap please send to sg buloh. then doktor setuju tuk induce aku di sungai buloh. Makanya aku naikla ambulance dengan hubby. Mungkin Tuhan tak izinkan aku beranak kat hopsital tu..aku memang doa tanak beranak kat ctu..nak kat sungai buloh jugak..



bila sampai sungai buloh, aku masuk satu tempat ni macam emergency room di wad bersalin ctu. buat ctg dan seluk bagai..aku disuruh tunggu sebab labour room penuh. masa tu aku dok usha-usah la wad tu..memang luas, selesa dan sejuk. husband boleh jumpa aku anytime. takde la kena marah and halau dengan guard. kat hospital aku masuk dulu tu siap kena halau dengan guard aje. bukan jumpa dalam wad pun. diluar wad pun kena halau. betul-betul aku tak paham..


bila labour room dah kosong, aku diarahkan masuk. memang selesa dan luas. aku sorang aje dalam bilik tu. memang macam swasta. doktor ramai masuk. nurse pun sama. bila dah mula rasa sakit tu aku dibiarkan sorang-sorang..tapi sekejap-sekejap nurse akan datang check. aku tak kesah pun ditinggalkan sebab belum nak beranak pun. pastu nurse siap suapkan air lagi bila aku kehausan. huhuhu..


yang tak best nya bila nak meneran dan beranak tu..doktor dan nurse pelatih dok marah dan perli-perli aku kata aku tak reti meneran la ape. tak boleh cakap macamtu sebab effect psychology kita kan...bila doktor pakar datang..senang je baby keluar..dia siap support aku lagi..dan suruh hubby support sama..huhuhu..


yang bestnya..suami memang boleh masuk dan digalakkan masuk teman isteri dalam labour room tu.. da abis kua baby suma, time menjahit...aku rasa agak kemas la jahitannya walaupun doktor pelatih yang buat..


bila diwad, aku diberi bilik 2nd class yang agak selesa. hanya 4 orang dalam satu bilik yang agak luas. ada privacy sebab boleh tutup langsir keliling katil kita.. bab makanan memang tip top lah. macam kat hotel. aku bantai je semua even lauk yang orang bersalin kena pantang. hehe.. doktor tuk check baby pun ok. cuma ada la yang kurangnya tapi not major things pon. bagi aku amat puas hati dengan service kat ctu. doktor datang check pun oklah..sangat peka. aku ada masalah jantung sebab hilang darah banyak..jantung laju. tapi takde ape yang serious pun..



bayaran yang hubby bayar cuma 92 ringgit untuk seminggu kat situ.. total kos aku disitu sebenarnya 2k lebih tapi sebab katanya ada subsidi ke ape tah..so bayar 92. kalau aku bagi surat student boleh free tapi ala bayar jelah kan..xbanyak mana pun. yang keje gomen bagi GL dah tak yah bayar pape.


kalau ada duit banyak takde masalah nak masuk private.. tapi make sure la hospital tu betul-betul bagus servicenya sebab dah bayar mahal..kalau service tak bagus lebih baik masuk gomen je.. lagi pun kalau kita boleh dapat service baik di gomen, bagi aku tanak la membazir masuk private. cuma tu lah...kalau diswasta, hubby boleh temankan setiap masa.. macam aku aritu pas beranak duduk lama kat wad..aku sangat perlukan hubby ada setiap masa. aku sangat lemah pas beranak aritu..tambah demam urat/bentan..pastu badan tak kuat..nak kena dukung baby bila dia nangis suma..jadi agak susah lah.. huhuhu.. cuma aku agak bertuah sebab ramai nurse termasuk nurse pelatih yang rajin tolong aku jaga aisy masa kat wad. Kadang-kadang aku memang tak larat dah nak pujuk dia..nurse datang tolong dukung dan pujuk aisy sampai tido.. so okay lah.. :)


tapi bila tanya cousin, ada yang dapat pengalaman tak best kat hospital sg buloh tu. tatau lah aku kan.. tapi aku bersyukur sangat ok je bila time aku. sikit-sikit kurang tu takpelah asalkan tak serius mana..



jadi kesimpulannya, kalau nak bersalin kat hospital gomen, make sure la hospital tu okay servicenya.. sebab tak semua hospital gomen bagi service yang sama.. :) begitu juga swasta.. kena survey dan tanya orang keliling. kalau takat beranak, then pas baby poo and kencing boleh balik takde masalah. kena macam aku ni berkampung dekat seminggu..kalau service tak okay mau meroyan sorang-sorang kat spital tu kang... :D




hehe.. so all the best kepada yang bakal bersalin tu ye!


Monday, January 9, 2012

Hang out with lil pumpkin

Assalamualaikum,

Em,dah dua hari aku belajar drive sendiri dengan aisy. So far oklah. Aisy well behaved bila dlm kereta. Siap boleh lena lagi.. :) senang nak keluar kemana-mana kalau nak beli ape-ape. Tak yah nak tunggu orang.


sejak pregnant aritu aku dah jarang memandu. Memang tak daya. Dah abis pantang pun jarang pegang stereng. Jadi bila memandu balik ni aku rasa cam agak kekok. Skill memandu dah memang ke laut. Huhu..rasa cam tak cekap macam dulu. Maybe amik masa la nak okay balik. Kalau drive kat kl sure tensen abis..


Lepas ni aku kena berulang alik agak jauh nak ke kelas. Kalau dr uma aku dalam sejam lebih. Kalau jammed maybe dua jam lebih. Huhu..hopefully oklah nanti..



Friday, January 6, 2012

sindrome bayi tergoncang

Assalamualaikum,

this is something good to be shared. hmm.. i didnt used buaian tuk tdokan aisy and bouncer ke ape pun tak berminat nak beli. I believed those stuff not good for him. oklah kalau kita yang henjut mungkin tak kuat but what if orang lain yang henjut?tanpa pengawasan kita? so lebih baik tak payah guna. plus i really do not like baby di lambung-lambung. i guess some people like to do that. memang aku tak suka. sian baby tu. di lambung or angkat tinggi-tinggi.. when it comes to baby, kita kena treat dia baik-baik. even nampak dia suka, gelak and excited but it does not mean benda tu elok or good for babies.. dont be selfish.


hmm.. ape pun please read this okay.. :)




SINDROME BAYI TERGONCANG


Apakah yang dimaksudkan dengan Sindrom Bayi Tergoncang?

Sindrom Bayi Tergoncang merupakan kecederaan otak yang berlaku akibat bayi digoncang dengan kuat. Kecederaan otak yang dialami bukan sahaja menghasilkan impak jangka panjang yang mendatangkan kecacatan kepada bayi malah ianya juga boleh membunuh bayi tersebut.

Apakah peringkat umur bayi yang paling berisiko?

Bayi berumur 0-9 bulan merupakan golongan yang amat terdedah kepada sindrom bayi tergoncang, walau bagaimanapun, terdapat juga kes yang berlaku di kalangan kanak-kanak yang berumur 1-4 tahun.

Bagaimanakah ianya boleh berlaku?

Otot leher bayi belum berkembang dengan baik dan dan tidak berupaya untuk menyokong kepala bayi yang agak besar dimana beratnya adalah 25% (satu per empat) daripada berat badan bayi. Otak bayi pula, bersaiz jauh lebih kecil berbanding dengan tengkoraknya dan salur darah dan tisu otak bayi masih lembut dan rapuh.

Perbuatan menggoncang menyebabkan kepala bayi terhayun dan mampu membuatkan otak bayi bergoyang dengan kuat di dalam ruang tengkorak. Pergerakan yang kuat ini menyebabkan salur-salur darah di dalam kepala bayi dan tisu otak terkoyak dan menyebabkan perdarahan.

Kecederaan ini bertambah teruk sekiranya goncangan bayi diikuti oleh pergerakan hentakan tubuh bayi (ke dinding atau ke atas tilam)

Kenapa bayi digoncang?

Perbuatan menggoncang bayi dengan kuat boleh berlaku dalam keadaan-keadaan berikut:

1. Apabila anak/bayi tidak berhenti menangis menyebabkan orang yang menjaga anak/bayi tersebut berada dalam keadaan kecewa, marah dan stress lalu menggoncang bayi tersebut dengan kuat.

2. Penjaga bayi/kanak-kanak hilang pertimbangan dan mudah bertindak ganas akibat pengaruh dadah/alkohol/masalah kewangan

Kenapa ianya merbahaya?

Satu dari tiga bayi yang menderita sindrom bayi tergoncang akan berakhir dengan kematian, yang lainnya akan mengalami kecacatan kekal kesan dari kecederaan otak yang dialami. Perdarahan di dalam organ mata pula boleh menyebabkan kebutaan.

Apakah gejala dan tanda-tanda Sindrom Bayi Tergoncang?

Tanda-tanda awal:
1.Bayi mudah meradang (irritable)
2.Sawan
3.Kaki dan tangan mengalami kekejangan
4.Bayi tidak bermaya dan kurang bertindakbalas
5.Tahap kesedaran bayi menurun
6.Muntah dan tidak mahu makan
7.Perdarahan yang teruk boleh menyebabkan; kematian akibat terhentinya pernafasan dan denyutan jantung

Tanda-tanda lewat akibat dari kesan jangka panjang kerosakan otak:
1.Masalah pembelajaran
2.Kurang upaya anggota
3.Masalah penglihatan atau buta
4.Masalah pendengaran
5.Terencat akal (Cereberal Palsy)
6.Masalah tingkahlaku
7.Sawan berterusan
8.Kematian.

Bagaimana mencegahnya?

Bayi meragam adalah lumrah. Ianya mungkin disebabkan bayi merasa lapar, kembung perut, demam atau merasa tidak selesa. Setiap penjaga bayi harus bersabar dan tenang mengendali bayi dalam keadaan begini. Dapatkan rehat yang cukup, amalkan makanan seimbang agar sentiasa berada dalam keadaan yang cergas dan belajarlah cara-cara menangani stress dengan bijak. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh diambil bagi menghentikan tangisan bayi:

1. Memastikan bayi tidak lapar dan berada dalam keadaan yang selesa (lampin tidak basah)
2. Memastikan bayi tidak sakit (demam, bengkak gusi atau kembung perut)
3. Menghayun bayi secara perlahan atau berjalan perlahan2 sambil mendokong bayi.
4. Menyanyi atau bercakap perlahan2 dengan bayi
5. Menggunakan permainan yang mengeluarkan bunyi agar menarik perhatian bayi
6. Membawa bayi berjalan2 di dalam kerusi tolak
7. Meletakkan bayi di kerusi keselamatan dan bawa bayi berjalan2 di dalam kereta
8. Mendakap bayi sambil bernafas secara tenang dan perlahan2
9. Elak membuai bayi dalam keadaan marah kerana ianya mungkin menyebabkan anda terdorong membuai bayi dengan kasar dan kuat.
10.Sekiranya anda keletihan, minta bantuan seseorang menjaga bayi anda sementara anda berehat seketika
11.Sekiranya tiada satu pun tindakan di atas berjaya dan anda merasa diri anda tertekan, tinggalkan bayi di dalam katil bayi (crib), tenangkan diri anda dan periksa semula bayi selepas 5 minit.
12.Dapatkan nasihat doktor sekiranya bayi anda masih tidak berhenti menangis





sumber dari sini


Wednesday, January 4, 2012

Wordless Wednesday (v.15)

Assalamualaikum,

Ini dia dua orang budak geng bertopi baju belang supper at secret recipe :) love u both

4 months old

Assalamualaikum,

Alhamdulillah..hari ni aisy genap 4 bulan. But our next check up is on 12 Jan. So I don't know his current weight,etc. will update bout that later k. It's all for my future reference.

Emm..aisy is still sleeping rite now. I noticed aisy did not really like to meniarap dan dia takde pun berminat nak meniarap. I'm not sure why. But he really likes to sit. Pastu,dia suka pegang kain or baju. Suka tarik-tarik. Kadang-kadang tangan aku ditarik dan dihisapnya.. Haha..comel betul.

Aisy sangat peramah! Suka bercakap dan ada macam-macam jenis suara dan gaya. Yang paling comel bila dia buat suara mengada-ngada nak ngempeng. Hahaha.. Aisy suka gelak. Suka diagah orang..pastu suka plak nak agah org. Kadang-kadang orang tak tegur dia,dia lak yang 'tegur' orang tu..hehe..pastu kalau dgr org sembang pandai nak 'menyampuk'..


Memang menyeronokkan bila dia happy macamtu. Cuma adalah waktunya aku cam jd hilang sabar especially bila dia merajuk. Huhu..xpun bila ada yang kacau dia. Huhu.. Tapi aisy ni pun bukanlah banyak ragam sangat. Masih boleh handle lagi..


Rite now aku terpaksa campur dgn formula milk just for a while. Atas sebab yg mmg xdpt nak elak. Sebab aku stay di perlis rite now and did not bring my breastpump and ebm so mmg terpaksa campur. Insyaallah kalau dah sembuh next week da boleh fully bf balik. Aisy dah nak minum botol cuma ada waktu dia memang nak comfort feeding bila da kenyang..


It is not easy nak fully bf bila tak dapat sokongan sepenuhnya dari orang sekeliling. Some ppl bila dgr baby nangis terus jump to conclusion kata baby tak kenyang. So kena bagi fm. Hakikatnya susu ibu cukup je. Kita kena yakin dan kuatkan semangat. Itu yg terbaik tuk our baby. Hopefully dapat bf aisy tuk selama yang boleh..


Bila ada kawan-kawan yg baru dapat baby or bakal dapat baby..selalu aku igtkan agar start pump susu dari awal. Dari ari ketiga tu dah boleh pump. Buat stok susu masa awal-awal coz masa tu susu sangatlah meriah! Aku pump masa tu tp sbb kurang ilmu dan pengalaman aku tak dapat nak simpan banyak dari awal. But rite now I've 10bottles stok ebm 5.5oz. Nak tambah lg insyaallah..

Nantilah aku update lain pasal ebm and breastfeed ni. Saja kongsi-kongsi ilmu dan pengalaman.. :)
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, January 2, 2012

Oh ombak rindu

Assalamualaikum,

Yeah, I know it's too late for me to review about the movie. I watched the movie at astro first so lambat la kan..

Overall the movie is okaylah. I like it. Especially the scenery. Pemandangannya sangat cantik! And I reaaallly love the house..uma yang izah stay tu. Umah harris pun nice! At first when I heard maya karin akan pegang watak izah,rasa cam tak kena pulak dengan dia. Coz in the novel we're all imagine izah tu original muka melayu bukan pan asia la.huhu.. Tapi bab lakonan,perghh!! Memang best la maya karin. Meresaaap ke hati gituu. Aaron Aziz is a good actor as we all know it la kan..bgla watak ape pun tetap menjadi. And I love dia punya music background. Semua lagu-lagu sangat kena dan meruntun jiwa. Hehe..


Now what I don't like pulak.. Lisaaa!! Adoi..tak kena langsung gaya dia dalam tu. Yes,dia cuba jadi lain dengan bawa watak tu tapi rasanya xmenjadi. Menyampah btul bila sikit-sikit jerit. Siap ada sebut sial tu. Then, tudung yg izah pakai. Mana ada orang kampong pakai tudung cenggitu lagi. Ingat orang kampung ni kolot sangat ke. Boleh pakai tudung bawal tu tapi pakailah elok2. Aku rasa tak kemas lgsung.huuu..


Emm..to those yang baca novel mesti layan movie ni. Tapi bagi orang yg tak baca akan jadi xberapa faham. Like my husband. Banyak benda dia xfaham and kept asking me. Ada banyak part yg menarik patut di highlightkan tapi they don't put it in the movie. Yeah,limited time. Bila tengok mula-mula lagi came out from my mouth,nape cite ni nampak cam laju dan kelamkabut. Huhu.. But takpelah..kalau buat drama bolehlah pepanjang meleret-leretkan..


I will watching this movie again and again. Hehe.. :D

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, January 1, 2012

New Year 2012

Assalamualaikum,


Em..actually I've a lot to share on my previous entry but due to limited time I have right now so just a short update that I was able to publish. But let's talk bout this new year first.



So today is the first day of 2012. Suddenly I started to feel nervous bout this year. I'm not quite sure what are the reasons. But one thing I'm sure bout my study,my new semester is bout to begin soon. I need to decide now whether to proceed with project paper or CE/comprehensive examinations. Actually,last semester I decided to do project paper as I took this one class, which required me to do 3 chapter out of 5 about my project paper. But then,the topic I wrote about so complicated and caused me not so good result. So I'm afraid to proceed with the same topic again. Plus,with my supervisor style yang sangaatla strict where she wants her students to do project paper just like thesis. The different is just the page number. Hmm..I'm not sure if I can do well with project paper plus my friends having trouble to finish their own. Entahla ek..if I have a good topic to make a research then ill proceed with pp. If not maybe CE jelah.


Let's see my target for this year:

-finish my study either with CE or PP
-hope to get 4 for the semester grade
-be more and more patience,humble and cool
-do more ibadah,pray on time,sadakah,etc
-get a good job,insyaallah
-stay together as one family with hubby somewhere in kl or sel. Honestly I'm not ready to stay longer again in perlis. Hmm..ntahlah. Depends with ketentuan Allah.
-go umrah then euro trip maybe?hehe (if I'm working there would be soooo many travel plan..hehe)
-learn more bout cooking and baking. Take formal class like homemade chocolate that I did before.
-and of course be a good muslim,wife,daughter and mother..

About last year, so many things had happened. When I tried to remember one by one tetiba rasa sayu je hati. Hmm..quite challenging..


-early february I found out bout my pregnancy. It started when I was not feeling well then husband tanya nak pegi klinik or not which he told me masa tu dia just ajak-ajak ayam je. Coz he just came back from work around 1am. But then I said, jomla ke klinik. Haha..bila doc told us that I'm 5weeks preggy,cam xcaya coz one week before dah buat test sendiri but the result negative.


-then bermula sesi mabuk mabuk until I admitted to hospital. Masa tu early midnite,came back from muar. Almost 9days kena duduk kt wad bersalin tu. Suspected with so many deseases cam H1N1,tibi,etc coz I got 40 dgree of fever. Huhu..kena amik darah banyak n cucuk sana sini berlubang tangan. Huhu..tp all that just my morning sickness.


-masa early march husband kena transfer balik perlis which masa tu still dalam wad. At first I was so cool and calm la kan..pastu dia buat ayat sedih trus hujan lebat.huhuhu..


-then after dah keluar hospital,bermula la my independent life as a student. Dengan sakit2 gagahkanlah diri ke kelas.my morning sickness did not end until I delivered my baby.huhu..


-after finish my sem, I went back to perlis with hubby. Hmm..until around 8months I went back to my home to get ready to deliver.


-first day of raya still not with husband coz working on that day. Then second day husband went back. At that time I hope dapat beranak soon while he still with me. Takut nnt balik perlis lg kelam kabut. And I really hope dapat beranak on his birthday! And also at hospital sg buloh. I kept saying tak mau beranak kt tg krg due to my horror experience masa admitted back then. Skali btul xleh beranak after one day waited at hospital tg krg. Coz dah 37weeks so doc send me to sg buloh. Alhamdulillah.. :)


-im still not finish my story bout "kelahiran pertamaku" kan..hehe..mcm malu lak nak end that story.huhu


-after aisy ada,everything changed. Of course lah kan. Hehe.. Alhamdulillah..he is such a good baby.


Hmm..I guess that's all kot. Life with aisy I already mentioned in other entries. Others i hope will be just fine,insyaallah..

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails