Wednesday, January 4, 2012

4 months old

Assalamualaikum,

Alhamdulillah..hari ni aisy genap 4 bulan. But our next check up is on 12 Jan. So I don't know his current weight,etc. will update bout that later k. It's all for my future reference.

Emm..aisy is still sleeping rite now. I noticed aisy did not really like to meniarap dan dia takde pun berminat nak meniarap. I'm not sure why. But he really likes to sit. Pastu,dia suka pegang kain or baju. Suka tarik-tarik. Kadang-kadang tangan aku ditarik dan dihisapnya.. Haha..comel betul.

Aisy sangat peramah! Suka bercakap dan ada macam-macam jenis suara dan gaya. Yang paling comel bila dia buat suara mengada-ngada nak ngempeng. Hahaha.. Aisy suka gelak. Suka diagah orang..pastu suka plak nak agah org. Kadang-kadang orang tak tegur dia,dia lak yang 'tegur' orang tu..hehe..pastu kalau dgr org sembang pandai nak 'menyampuk'..


Memang menyeronokkan bila dia happy macamtu. Cuma adalah waktunya aku cam jd hilang sabar especially bila dia merajuk. Huhu..xpun bila ada yang kacau dia. Huhu.. Tapi aisy ni pun bukanlah banyak ragam sangat. Masih boleh handle lagi..


Rite now aku terpaksa campur dgn formula milk just for a while. Atas sebab yg mmg xdpt nak elak. Sebab aku stay di perlis rite now and did not bring my breastpump and ebm so mmg terpaksa campur. Insyaallah kalau dah sembuh next week da boleh fully bf balik. Aisy dah nak minum botol cuma ada waktu dia memang nak comfort feeding bila da kenyang..


It is not easy nak fully bf bila tak dapat sokongan sepenuhnya dari orang sekeliling. Some ppl bila dgr baby nangis terus jump to conclusion kata baby tak kenyang. So kena bagi fm. Hakikatnya susu ibu cukup je. Kita kena yakin dan kuatkan semangat. Itu yg terbaik tuk our baby. Hopefully dapat bf aisy tuk selama yang boleh..


Bila ada kawan-kawan yg baru dapat baby or bakal dapat baby..selalu aku igtkan agar start pump susu dari awal. Dari ari ketiga tu dah boleh pump. Buat stok susu masa awal-awal coz masa tu susu sangatlah meriah! Aku pump masa tu tp sbb kurang ilmu dan pengalaman aku tak dapat nak simpan banyak dari awal. But rite now I've 10bottles stok ebm 5.5oz. Nak tambah lg insyaallah..

Nantilah aku update lain pasal ebm and breastfeed ni. Saja kongsi-kongsi ilmu dan pengalaman.. :)
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails