Thursday, January 12, 2012

Sharing is caring

Assalamualaikum,

For today's entry I'm going to story something bout marriage. general knowledge that important for all of us. Ceh! Cakap cam pakar sangatlah dalam married life ni kan. Hehe.. No lah..



Em, bila kita berkahwin..actually kita berkahwin dengan segala yang berkaitan dengan pasangan kita tu.. Diri dia, keluarga dia, hutang piutang dia dan sebagainya. Usually, kita selalu tertanya, kenapa pasangan kita berubah bila dah kawen? Dulu masa bercinta tak macam tu pon kan.. Actually, we only see his/her true color after dah kawen. Seorang ustaz pernah kata dalam rancangan "Tanyalah Ustaz", dimana karakter orang yg bercinta tu hanyala berpura-pura. Mungkin sikit-sikit jelah yang kita nampak kan..tapi yang sebenar-benarnya bila dah bergelar suami isteri. Sebab tu kena belajar terima pasangan seadanya.. Proses nak terima tu lah yang memerlukan kesabaran yang amat tinggi. :)



Kita kena terima keburukan dan kelemahan pasangan..belajar menyukai apa yang pasangan kita suka..kalau tak dapat suka, at least sokong sikit pun oklah kan. Ok aku bagi contoh, kalau suami ni jenis kaki pancing, sesekali mungkin boleh ikut teman dia pergi memancing ke kan.. Mesti suami sangat suka dan rasa diri dia dihargai kalau buat macamtu. Tapi sebolehnya apa yang pasangan kita suka tu mestilah ada batasannya. Sebab dah kawen kan? Tak boleh lah nak pegi memancing sampai tak ingat anak bini kat uma. Tu contohlah..



Sama juga dengan kita..apa yang kita suka tu kalau boleh jangan melampau batasan.. :)


Macam aku ni dulu sangatlah tak minat tengok bola. Kadang-kadang menyampah btul tgk orang dok fanatik sangat dengan bola. Sekali tu hubby aku kaki bola. Huhuhu..mula-mula aku hanya sekadar teman dia tengok bola kat mamak la..kat uma ke..teman dia main bola kat padang..tapi lama-lama aku plak syok layan. Even hubby takde aku bleh dah layan bola sorang-sorang..hehe.. Sokongan tu penting kan? Sama juga dengan aku. Sangat suka memasak..try resepi baru.. Hubby pun jadi suka masak.. Siap beli banyak buku resepi..haha..klaka je kalau tengok gaya dia memasak tu..serius comel! Haha..hilang macho you ;)



Aku rasa tak rugi pun kalau kita betul-betul ikhlas sokong apa yang pasangan kita suka..apa yang dia minat..apa yang dia cita-citakan.. Kalau tak suka sekalipun,dapat jadi pendengar setia pun cukuplah. maksud aku, katalah hubby kita tu asyik cite psl minat dia kat kita sedangkan kita dah bosan ataupun tak suka langsung dengan minat dia tu,just dengarkan jelah.. Rsnya tak rugi pun..katakan dia keje engineer keta..balik-balik cite pasal kereta itu ini kat kita,pasal engin la,design lah, etc. Sampai kita naik muak kan? Muak sebab kita tak minat. Tapi just jd pendengar pun cukuplah.. Tak yah lah merungut sampai marah-marah kat fb bagitau satu dunia yang pasangan kita tu teruk sebab macam tak hargai kita plak kan dok asyik dengan hal dan dunia dia je.. Itu tak menyelesaikan masalah malah memburukkan keadaan lagi ada. Tambah lagi bila families and friends baca suma. Huhu..



Jadi ape pun, kena belajar terima hobi dan kesukaan pasangan kita.. Belajar terima seadanya.. Kalau hobi yg mendatangkan keburukan atau kemudaratan tu tak yah la sokong. Huhu.. Ini peringatan tuk aku juga. :)

Notakaki: menaip sambil layan dilwale dulhaniya leh jayenge
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails