Friday, June 8, 2012

mashed potato for baby

Assalamualaikum..


as i said before..aku buat mashed potato tuk aisy sbb dia suka makan kentang.few days back die boleh makan kentang kukus macam tu je.my dad mmg selalu kukus kentang.dia suka ratah.


bahan yg diguna semuanya yang baby boleh makan.baby above 8months lah. first kentang tu dikukus sehingga lembut.betul2 dah lembut ye.lg lembut lagi sedap.kukus dgn kulit lg sng.basuh dulu la. dah kukus senang kupas kulitnya.then lenyekkan kentang yg masih panas tu dengan susu baby.aku letak susu yg die dok minum tu.nak letak ebm pun boleh. then letak olive oil sedikit.semua ni bergantung kepada berapa byk kentang yg diguna.patutnya letak butter.eh unsulted butter tapi aku xde stok so letak la olive oil.


dah lenyek2 sebati kita ketepikan dan buat sauce die lak.


tumis garlic dengan olive oil. then masukkan batang saderi..tomato..brokoli..stok rebusan ayam..tepung gandum sedikit. aku tambah sedikit rempah mcm thyme..rosemary..parsley. letak air stok tu dlm secawan. masak seketika then blend halus semuanya.


tak yah letak garam pun dah sedap! Masa suapkan die adalah beberapa sudu masuk mulut maknya.hahaha..


seronok tengok die makan sampai licin.. ;)


Published with Blogger-droid v2.0.4

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails