Thursday, July 28, 2011

my nyummy beef lasagna





i'm trying to cheer myself up. Dari minggu lepas teringin nak makan lasagna lagi. I had one in SR kangar. Sedap. i love it. Kat sini takde partner nak ajak makan luar, so i have to cook. Part nak beli bahan pon kena ajak parents teman beli. Aiseh, mak buyong ni memang dah tak larat betul nak drive jejauh.


Actually malas nak angkut barang berat-berat. Right now my body's in pain. Especially time malam nak tdo. Pusing kiri sakit, pusing kanan sakit, telentang lagi macam nak tercekik. my back's in pain. ah, everything's in pain sekarang. hati pon turut sama berkecai kecai lagi. :'(



Thinking bout food can cheer me a lil bit. huhuhu


Back to lasagna. bila dah dapat beli bahan-bahannya, i've to wait for my youngest brother balik from uitm. Konon boleh la aku kerah jadi 'bibik' kejap (kejam betul kakaknya nih..). Tapi lambat la pulak. He told me nak balik today tapi tak
jadi coz tomorrow still ada kelas. He's my partner dalam makan western food nih..ada geng seronok laa..



Ah, tak leh jadi nih. One way to mend the broken pieces of heart, i've to eat something i love. huhuhu..(parah bebenor bunyinyaaaa...ngengada btol)



Makanya, aku terus la buat lasagna tu. after menggoogle blog makanan dikala tetengah malam.. (oh yes, everynite aku akan google blog makanan orang layan...huhuhu..im so pathetic.. (+_+)...)


i found beberapa teknik dan resepi lasagna yang agak simple berbanding aku buat sebelum ni. Ya ampun...memang leceh benar buat lasagna sebelum ni. last time adik aku buat tak berapa jadi. Maybe leceh sangat so jadi give up.




so here resepi yang aku dah ubah sikit-sikit after dah try tadi. memang kejap je masaknya. dalam 30minit je!

BAHAN-BAHAN:

Instant lasagna sheet
shredded cheese

Sos Daging:

daging cincang
bawang besar
bawang putih
carrot
tomato
1 tin sos spagetti (preggo or kimball)
(aku tumis pakai cili blend yang dah siap ada dalam peti ais. senang! then campur separuh dengan sos spagetti tu )

Sos Putih:

3 sudu butter
3 sudu tepung gandum
3 cawan susu full cream
2 sudu shredded cheese
garam
black pepper


actually, tuk sos daging tu boleh buat ikut cara memasing cam buat kuah spagetti. Buh la ape korang suka. aku nak letak cendawan butang tapi lupa plak beli. so ape yang ada buh la..tapi kena bagi sedikit kuah ye. Jangan pekat sebab kuah tu yang akan digunakan tuk melembutkan lasagna sheet.





senang kata, lasagna sheet tu tak yah nak rebus ke rendam ke. Aku rasa tu yang jd lecehnya. to mak sure sheet to lembut, bagi kuah sikit sos daging tu..kat gambar ni tengah terkering. Aku tambah lagi air cket bagi berkuah. Memang lembut jadinya lasagna sheet tu. Kalau kurang air, sheet jadi keras @ liat sedikit.


then, masak seperti biasalah..


tuk white sauce tu, cairkan butter. Nak pakai mentega boleh. ikut suka tekak masing-masing. hehe..aku rajin teramik butter so pakaila butter. dah cair, masukkan tepung lak. But please make sure api slow. hangus sia-sia je kerja. (aku punya almost hangus...) kacau bagi sebati dan warna jadi kekuningan cket. After that masukkan susu full cream tu. memang berlemak-lemak makan lasagna nih. tak naik 2 kg tatau la. huahuahua






ini white sauce aku. terpekat cket. aku tambah lagi sikit susu.




ada yang letak dry basil etc. tapi aku just letak blackpepper jek. dah itu je yang ada kat kitchen nih. pastu buh garam cket.


kena sentiasa kacau jangan bagi berketul-ketul. Bagi kuah likat sikit je then matikan api.



after that, cari la bekas tahan panas pyrex ke hape yang korang ada tu. Loyang pon boleh. sapu minyak cket. aku terlupa plak nak sapu. huhu..pastu susun layer by layer. memula letak sos daging, then sos putih, then letak lasagna sheet, then ulang balik sampai penuh bekas. ikut suka la nak susun camne. hehe..last sekali letak laaaa shredded cheese korang tu..nyum nyummmmmm!!!


penuh melimpah ruah..i loike!



then bakar! bapa lama aku tak reti nak cakap. agak-agakla. 5-10minutes ok dah. Aku pakai microwave je so dalam 5 minutes dah ok.



sejukkan dulu baru potong ye..



makan time suam-suam kuku lagi sedap!


Inilah hasilnya...






cecomot betul pyrex tu. hehe..dah lapo sangat..habis separuh aku baham. huahuahua..ni boleh habiskan sorang ni. ya ampunnn...macam perut naga dah perut aku sekarang ni. huahuahua


enjoy!!!



malam ni tengok bola sambil makan lasagna. nyum nyum nyum..

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails