Monday, June 27, 2011

shopping list for baby and mommy


Satu ape pun aku tak beli lagi tuk persiapan sambut baby nanti. Husband cuma dapat beli dua helai baju tuk baby. itu pun bukan tuk newborn. Katanya tak banyak pilihan.. :)


Pening jugak kalau nak beli sekali gus. Ada yang suh shopping last minute or tunggu dah 8 bulan baru start beli tapi aku rasa 8 bulan tu sure aku tak kuat sangat nak berjalan. Plus time 8 bulan tu tengah puasa..dibuatnya baby nak keluar time tu..ishhh..


Kalau ikutkan besar jugak bajet tuk keperluan baby and mommy nih..beriban-riban. Sebab tu aku menggelabah puyuh bila satu ape pun tak beli. Kalau boleh tanak beli sekali gus. Nanti sian kat husband lak kan..kalau duit aku sure tadak hal. hehe


kesemua list aku dah siap tulis kat dalam hp. senang nanti bila nak shopping..Tang jamu rasanya tak perlu risau sebab my grandmother memang buat jamu, pilis suma tu. so senang. Part pantang rasanya aku tak perlu risau sebab mak memang banyak pantang larang dia.hehehe..so senang lah.


ini list yang aku buat..kalau ada yang kurang atau tak kena pls inform me ye..

BABY's
-baby clothes: romper,bodysuit,pants-newborn
-cloth diapers
-mittens+booties+hat
-handkerchief
-receiving blanket
-towel
-kain lampin
-kain bedung
-barut baby
-selimut
-set tilam
-mosquito net
-changing mat
-botol susu dan pembersih botol
-kapas muka
-sikat lembut
-puting getah
-set mandi (travel pack- nk try tgk baby sesuai ke tak..)
-baby cot
-dettol
-nail clipper 4 baby
-krim lampin
-pembersih hidung
-minyak telon/minyak yuyi
-stroller, car seat
-baby sling


MOMMY's:
-set jamu
-bengkung
-tungku for mommy n baby too
-breastpump
-nursing bra
-maternity pad
-stokin tebal

fuhhh!!! banyaakkknyaaa..tu pun rasa macam ada lagi kot yang kurang. hehehe...


2 comments:

suezen said...

jgn bli byk sgt babe:)....bijak berbelanja ok:D

~ez~ said...

hehe..tu laaa..beli sikit pun dah habis beratus2..huhu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails