Thursday, June 2, 2011

fuhhh!!! mee kari terangkat..!

i just finish cooking mee kari just now. so damn tired! after woke up at 2pm (huhu..malam berjaga)..bersiap-siap terus ke arau. first time drive sensorang kesana. nak tunggu hubby entah bila nyaa..dia busy hari ni banyak kes kematian.. so shopping la sensorang.


hampir dua jam beli barang..terus pecut balik. perut dah lapar sebab keluar tak makan nasi tadi. huhu..actually plan asal nak masak kari ayam biasa je..plus nak buat roti jala. tetapi tekak ni tetiba teringin nak makan mee kari style mak lak kan..hehe


bahan-bahan agak banyak juga dan agak renyah masak mee kari mak nih. hampir dua jam aku kat dapor tu tau!


oklah, meh aku share bahan-bahannya. kuantiti agakla sendiri nak makan bape orang. aku biasa masak seperiuk besar..dalam tuk 20 orang makan..kihkih..kiranya mee kuningnya dalam 2-3bungkus la..family aku kan kuat makan..err, family mertua tak berapa. so tatau bila buleh habis seperiuk besar kat dapur tu..hahaha


bahan-bahan

ayam
udang
sotong
kerang (direbus dahulu)
lobak merah
sawi
kobis
batang saleri
tauhu (digoreng dahulu)
keledek oren (direbus dan dilenyek lumat)
taugeh (dicelur)
cili merah (dihiris nipis-nipis-utk perhiasan)
limau kasturi
telur (direbus)
daun sup

bahan-bahan tu banyak kan? biasanya aku bubuh je semua yang ada dalam peti ais. tapi yang releven la. janganla kau pi bubuh bendi plak ke..tak kena lak kan mee kari ada bendi..hehe


memula, tumis la bawang merah+bawang putih+halia+kayu manis+bunga lawang sampai naik bau satu taman..hehe


pastu aku letak sekali cili blend yang aku buat stok sekali banyak dalam peti ais (cili merah+bawang merah+bawang putih). ini untuk yang sukakan pedas...bubuh ikut suka..so memang terangkat korang punya mee kari! hee


pastu buh la rempah kari..aku suka pakai rempah kari BABAS (pek hijau tuk daging) sebab memang ummpphh!! ;)


pas pecah minyak suma...aku masukkan ayam dulu..


then sotong..


then baru udang dan kerang yang telah direbus terlebih dahulu..


untuk jimatkan masa dan tenaga..rebus kerang bersama dengan keledek oren dan telur..senang!


lepas masukkan ayam sotong udang kerang, masukkan sesayur lak. yang mana keras tu masukkan dulu la yer..masukkan sekali keledek oren yang dah direbus dan dilenyek lumat tu..kalau xde keledek oren kadang-kadang my mom kata pakai je kentang..tujuan nak bagi kuah pekat enak..tapi tak umpphh sangat kalau pakai kentang..hehehe..pastu sayur lain..ada yang suka masuk sawi..aku tak bape suka sawi so aku xpakai sawi..but kadang-kadang my mom masukkan juga if ada.


lepas masukkan bahan-bahan tu jangan lupa plak santan dan garam sekali..pastu kena rajin kacau jangan sampai pecah santan tu plak..


agak-agak dah masak suma..masukkan daun sup and siappppp!!!


hehe..amik masa dekat dua jam gak aku menyiapkan tadi..hehe..tapi puas hati bila suma kata sedaapp...even kat kedai pun tak sesedap cenggini..hihi..MIL siap suh amik tender order dari sekolah if ada buat majlis makan-makan..hahaha..aduhhh..kalau ada assistant gua no hal!..haha


so kalau korang terlebih rajin boleh la terai this at ur kitchen ye! hehehe..sure berbaloi!!


oh sory takde pic buat masa sekarang. later if aku ingat aku tempek nanti ye..



0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails