Monday, December 6, 2010

Doa, Jangan minta di segerakan!


Satu artikel menarik yang aku rasa ingin dikongsikan bersama. Tiada tokok tambah. Cuma sedikit ringkasan dari artikel sebenar.

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud: "Dan Tuhanmu berfirman: 'Berdoalah kepada-Ku nescaya akan Kuperkenankan bagimu'. Sesungguhnya orang yang menyombongkan diri daripada menyembah-Ku akan dimasukkan ke neraka jahanam dalam keadaan hina". (Surah Ghafir 40:60)

Doa adalah kunci segala hajat, penghibur orang miskin, pelindung orang kesempitan dan pemberi ketenangan buat manusia yang berkeinginan..

Doa merupakan ibadah dan buku pengakuan terhadap sifat lemah seorang hamba terhadap kekuatan dan kesempurnaan zatNya. Bahkan Allah mencintai hamba-hambaNya yang sentiasa berdoa dan merintih akan pemberianNya.

BILA DOA HENDAK DIMAKBULKAN?

Dalam satu kuliah yang disampaikan, penulis pernah ditanya...

"Ustaz, mengapakan doa kita tidak dimakbulkan oleh Allah sedangkan Allah menjanjikan setiap hambaNya bahawa setiap doa yang dibisikkan akan diperkenankan. Bukankan Allah menegaskan bahawa Dia tidak akan menyalahi janjiNya?

Tanya mereka lagi... " Saya dah kahwin hampir 15tahun dan tidak putus-putus berdoa agar dikurniakan zuriat. Sampai sekarang Allah belum kabulkan doa saya! "

Benar bukan? barangkali inilah yang sering bermain dalam fikiran anda apabila mengalami situasi begini. Syaitan sudah pasti menambah kekeliruan aga ia berkesudahan dengan sikap berputus asa.

Bagi menjawab persoalan ini, ada baiknya penulis menukan kata-kata Syeikh Ibn Athaillah seperi yang dinyatakan dalam al -Hikam:

Maksudnya: " Jangan berpuus asa jika Allah s.w.t melewatkan penerimaan doa sekalipun kamu sudah bersungguh-sungguh berdoa kerana Allah menjamin penerimaan semua doa menurut yang Dia tentukan untukmu bukannya menurut kehendaku dan akan dikabulkan pada watu yang ditentukan-Nya buan pada waktu yang ditentukan olehmu..."


Subhanallah Maha suci Allah yang Maha Mengetahui segala yang terbaik buat hamba-hambaNya yang berdoa. Sedangkan Dia pasti mengabulkan segala doa itu mengikut keinginanNya. Tunduk dan patuhlah kita dalam menerima kurniaanNya dan jangan sekali kali bertups asa.

Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bemaksud: "Doa seseorang daripada kamu pasti akan diperkenankan selama kau tidak disegerkan pengabulannya dengan mengataan.. ' AKu seniasa berdoa kepada Tuhan tetapi mengapa asih belum dikabulkan?" (Mutafaq 'alaih)

Oleh sebab itu, berdoa an bersangka baiklah pada Allah s.w.t.


...................................................

Artikel ini ditulis oleh Rashidy Jamil al-Rashid dalam majalah SOLUSI no.26. Satu majalah ilmu yang sangat bagus untuk jadi santapan rohani kita. Tak rugi membaca. :)Sent from my BlackBerry® smartphone

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails