Monday, April 11, 2011

mari belajar peribahasa

sorry la tak rajin nak hapdet. seriusly kepala tengah sarat dgn assignment. dah nak abis sem ni. abis sem nnt aku rajin hapdet ye.. (cakap mcmlaaa ramai readers..haha)


hari ni aku nak cakap pasal satu peribahasa. tetiba teringat peribahasa ni pasal terbaca status seorang kawan lama kat fb. hehe..

"mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih.."

ayat yang depan tu aku tak pasti betul ke tak sebab aku google ada banyak version pulaakk..nak tanya pakar bahasa, my mom tak balik lagi. hehe


rasanya suma tahu maksud peribahasa tu kan? mengata orang tapi diri sendiri pun sama teruk jugak..


aku terbaca la status sorang kawan ni..actually aku rasa 'membuak-buak' didada untuk membalas komennya...dengan cara yang 'berhemah' agar dia sedar yang dia pun sama juga dengan orang-orang yang dikutuknya tu..tapi dah kata 'membuak-buak' kan..makanya aku tak dapat fikir ayat 'yang berhemah' untuk sedarkan kawan tu..hahaha..takut nanti terputus terus relationship tu..hehe



oh, isu yang dikatanya kat fb tu..tentang sikap sesetengah 'kawan' dalam fbnya yang menjengkelkan..sebabnya suka buat status yang entah hape-hape. gaduh ke ape suma nak bagitahu public..menyampah dan meluat la...



hahaha..gelak jugakla aku baca..sebab aku rasa macam describe diri sendiri pulak. bukan diri aku ..diri penulis tu la..aku selalu rasa rimas dengan status yang ditulis orang tu..maki hamun suma..gaduh dengan bf... tak pelah kalau nak luahkan kesedihan ke...tulis kata-kata hikmah ke..atau kata-kata cinta yang sadis ke..aku ok je..tapi kalau bab maki hamun ni..aiseh...lagi-lagi pompuan...



tu yang aku gelak bila tulis status duk menyampah dengan status orang tapi kita tak sedar yang status kita pun menjengkelkan ramai orang...hahaha


moral of the story, tak yaahlaa duk mengutuk orang..kadang-kadang kita pun lebih kurang atau lagi teruk lagi...kan? hehe



well, aku pun dah remove more than 200 'friends' dalam fb sebab annoying dengan status, sikap, mcm2..walaupun my husband cakap it just a facebook.. tapi kalau dah bagi kesan kat life aku...so better aku remove jelah..bukan nak putuskan 'persahabatan' ke hape..tapi kadang-kadang mereka ni beria laaa add kat fb suma..tapi bila aku nak tegur diluar bila jumpa/berselisih boleh pulak buat-buat tak kenal. haih...so aku remove jela dari fb. sebab bagi aku mereka ni hanya stalker.


senang je..kalau rimas, menyampah..remove je orang tu. tak pun deactivate. tu je la yang aku slalu buat. fb tempat nak bersantai...tapi kalau dah jadi tempat menyemakkan kepala....baik tutup aje..kan? =)



have a nice day!



.......................................................


amacam theme blog baru saya? biru biru gitu.. ;)

9 comments:

♥ manje ♥ said...

sy setuju!

tema biru ni sejuk je mata memandang =)

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

tul..tp kalau tegur, majuk lak kwn tu..kate kite sakit ati ke dia pulak..tak pun nasihatkn dia kat private inbox, jgn buh kt status nanti lagi dia bengang, kan? =)

sheschocoholic @ leeya said...

manje,

hehehe..biasalah dear..manusia mana ada sempurna.. kita sesama perbaiki diri.. :)

sheschocoholic @ leeya said...

khumaera,

hehe..tu la..kalau tegur nnt takut makin buruk kan keadaan..hehe..

::~aFiFaHaNi~:: said...

theme blog sgt shantik..comey.. satu ketika dahulu, biru ni fevret kaler akk kn?

sheschocoholic @ leeya said...

pipah,

hehe..comel kat theme baru nih..sejuk je mata memandang..yeah, i love blue..and still feveret lagi.. :)

Dalila.Khalid said...

aku la salah sorang yg rimas ngn FB. dulu aku layan gak. tp lelama cam fedup plk. sebab ? ada satu particular case jer :)

hahha ez part yg last tu aku suka..deactivatekan saje...:) aku dh wat dah sekejap pastu terpaksa la kn on balik sbb ada keje ngn one of the frens n beliau adalah jauh...

remove kan org cam tk sampai hati jer..kompom kene kutuk kaw2 gtu..

sheschocoholic @ leeya said...

del,

haha..tu laa...aku rimas dgn fb ni kadang-kadang..kalau salah guna mmg boleh buat hubungan kacau bilau kan..

aku banyak kali deactivatekan fb..penah sampai mak mertua aku tanya sbb ingatkan aku remove n block dia..aiseh..tu belum remove betul2..hahaha

bukan semua org dlm frenlist tu kita leh remove kan..heheh..so aku just privatekan wall jek..hehe..yg aku remove tu kwn yg tak mcm kawanlah...yg kelakar tu..dah remove pastu duk sibuk add lagi...so nampak x ape tujuan dia..padahal bila terserempak kat luar, buat2 tak kenal aku bila aku nak tegur..haish manusia manusia..

Dalila.Khalid said...

mmg ada jenis suka amek tau kn ? tu yg mmg penat tu..rs nk bako je org gtu..hahahha.. < marah tetiba..

hahha. FB ni berguna gak kadang2. kalo utk kawan2 jauh n nk bertanya kabar. tp tk de laa smpai mcm pening kn ? sampai gado2 la kerana FB..tu yg aku malas tuh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails