Tuesday, May 22, 2012

bila si dia sudah jemu..






Assalamualaikum..

beberapa minggu ni aku rasa macam agak susah nak bagi aisy makan. kena gaduh2 dengan dia.mula2 senang je nk bukak mulut.after dua tiga sudu terus katup rapat2 mulut die. pelikla kan..xkan dah kenyang..

so jenuhla nak paksa die bukak mulut.kena agah2 bg die gelak nganga mulut baru cepat2 suap.aku tak terfikir pun yg die dah bosan makan menu tu.. yelah dah bape bulan asyik bubur nasi je..xpun oat. kalau kita pun jemu kan?

aku pun fikirla ape menu lagi yg boleh bg sikecik ni selera nak makan. aisy xsuka lagi makan kasar2 walaupun dah diajar. die suka makanan tu dikisar halus.. tp aisy memang suka makan buah..aku bagi die pegang dan makan sendiri..kena make sure buah tu dipotong panjang dan besar..kalau kecik2 nnt die sumbat semua dalam mulut..bahaya..

tiba2 aku teringat yg aisy dah boleh makan kentang. so aku gantikan nasi kepada kentang. menu pertama yg aku buat..baked cheese potatoes.menu kelmarin. kentang tu aku kukus then bakar dengan ayam..tofu..tomato dan cheese yg aku parut. Sedap. aku pun tumpang makan sekaki.hehe.. tapi sebab terlebih bakar...die jd keras sikit atasnya dan kena lenyek2 dulu..banyak juga dia makan. 




semalama aku terfikir nk stim dan blend je semua.. so kukusla kentang dua biji..ayam..carrot..brokoli..dan blend semuanya..sedap betul dia makan. licin habis dua bijik kentang besar tu.petangnya aku suh mak bagi bubur balik. selang seli lah.kiranya sehari dua menu yg berlainan tuk dia. so taklah cepat jemu kan.. ayam brokoli lobak tomato semuanya aisy dah penah makan dan xde alahan. kentang pun macam ok je xde ape masalah..

harini aku stim jugak. kentang, brokoli, ayam dan tofu. kukus dan blend. licin habis dia makan..alhamdulillah..


ni port bagi dia makan..layan bunga, bunyi burung, angin tiup.. memang syok. kadang-kadang sampai tertido dia tengah makan tu..


budak2 kecik pun pandai demand.hehe..cepat jemu kalau makan benda yg sama je..

oklah. bye!

Published with Blogger-droid v2.0.4

2 comments:

suezen said...

Kannnn dorg cpt jemu.mcm sara pun mcm tu. kene tukar2 menu

~ez~ said...

btul2..cepat aje jemu dak kecik nih.hehe..kita yg kena kreatif fikir menu dia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails