Tuesday, March 20, 2012

Dulu dan Sekarang (v.1)




Assalamualaikum,



Tiba-tiba dapat idea nak buat satu entry bersiri. eceh! Biasanya wordless wednesday kan? untuk siri baru ni aku letak "Dulu dan Sekarang" dan berkaitan tentang apa saja isu yang terfikir oleh kepalaku.





to all ladies, ingat tak dulu-dulu macamana korang semua pakai tudung?masa zaman sekolah rendah, sekolah menengah dan sekarang? cuba ingat balik.







aku malas nak snap pic aku sendiri dalam album lama-lama tu. so aku google. jumpa la gambar-gambar ni..










lebih kurang macam ni la fesyen kita bertudung dulu kan? sempoi je..





pakai pin kat tengah, then simpul depan dengan kerongsang khas. sekarang takde jual kot kerongsang cam cincin tu. masuk tengah-tengah. kadang-kadang xpakai pin kat leher pun..sarung je kerongsang cam cincin besar tu sampai kat leher. ingat tak?




tak pun fesyen ikat tudung kebelakang. klaka je rasa. nak cepat so pakai jelah macamtu.






sekarang dah datang balik fesyen ni kan?pakai tudung nampak leher. tak pun, pakai ikat belakang (mcm turban tu) then tutup leher dengan selendang lain.










pastu masuk universiti pakai tudung bawal. masa tu macam-macam trend tudung bawal ada. tudung siakap je takde. bawal 1 la..bawal 2 la..bawal korea la..bawal kelantan la..bla bla bla..pastu dari bersulam sampai ke berbatu kilau. dari selapis jadi berlapis-lapis batunya. pastu lawan tudung sapa paling nipis kan?paling banyak batu..sebab tudung paling nipis, paling banyak batu dan paling besar sulamannya adalah yang paling MAHAL. hehe..


sulaman tu panggil kerawang la..lupa plak




huhu



macam juma pakai ni kan? sempoi je sebab tak banyak sulaman dan batu.











sekarang dah macam-macam fesyen tudung yang ada. kalau rajin, pakai la belit-belit pusing sana pusing sini.. kalau nak senang dan sempoi, pakai tudung sarung je. Yang berawning la..yang awning separuh la..macam-macam!



suka tengok yuna pakai macamni..









aku suka juga pakai selendang. tapi sejak ada anak ni, kadang-kadang je rajin nak pakai. most of the time, pakai tudung sarung yang takde awning. trend tudung sarung sekarang yang lembut je takde awning..senang takde nak kelepet ke kemek ke..dan jimat masa untuk bersiap! gosok pun tak payah!











cantik wardina dan catriona ross (eh betul ke ejaan camni?) pakai tudung macam ni kan? lagi cantik sebab tutup sampai kedada.



subhanallah..



yang baik jadikan ikutan, yang buruk jauh-jauhkan.


insyaallah (^,^)





p/s: semua gambar diambil dari google.



0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails