Thursday, August 4, 2011

@ 33weeks ++


FETAL DEVELOPMENT @ 33 weeks



Your baby now weighs about 4.2 pounds / 2 kilograms and measures approximately 17 inches / 44 centimetres from head to toe. Your baby should already be getting ready for birth by turning upside-down - his head should be pointing down.
Your doctor will be paying careful attention to your baby's position in the coming weeks - some babies do decide to turn back round again.

Your baby's skull is still quite pliable and not completely joined, so he can ease out of the relatively narrow birth canal. But the bones in the rest of his body are hardening. Your baby's skin is also gradually becoming less red and wrinkled.

If you're a first-time mother, your child's head may move into the pelvis this week and press firmly against your cervix. (This happens for about half of all first-time mothers.) If you're a second-time mum, you can expect this to happen a week before labour - and for some this won't happen until the start of labour.

Hoping to manage your labour naturally? Here's all you need to know about natural pain relief. You may notice that your feet and ankles are quite swollen by the end of the day. Water retention, also known as oedema, is often worse in warm weather and late in the day. Surprisingly, keeping hydrated helps reduce water retention. Your body - particularly your kidneys - and your baby need plenty of fluids, so drink up.

If you suddenly feel swollen or puffy in your hands or face, however, call your doctor - it may be a sign of pre-eclampsia. • Note: Experts say every baby develops differently - even in utero. These fetal development pages are designed to give a general idea of how a fetus grows in the womb.


................................................................

memang tetiap minggu, aku akan dapat info tentang fetal development ni tru my email. Segala info yang penting akan diemailkan. Jadi senang untuk aku merujuk.


Semalam routine check up kat klinik kesihatan tg karang. Satu peristiwa yang sangat horror terjadi yang tak mungkin aku lupa seumur hidup. apa yang terjadi tu aku tanak rekod kat sini sebab sebolehnya memang tanak ingat. Tapi sebab check up tu dah buatkan aku batal puasa..balik-balik rumah terus goreng mee..hehe.. My mom sesengih tanya, "ohhh...tak posa ehhh..". Aku explain la yang bukan tanak puasa tapi dah batal sebab check up tadi. Padahal my mom dah kata kalau tak larat tak yah posa. huhuhu... (dalam hati sonok gak dapat makan nih..kihkihkih)


So far, semuanya okay. Nurse bagitahu kepala baby dah kat bawah. Aku pulak yang macam tak percaya and kept asking nurse tu betul ke tak. Nurse kata if betul nak confirm kena scan. Honestly, aku memang nak scan 4D lagi. Tapi jauh betul nak drive ke kl tu. Kat area sini rasanya takde. haih, sedih la bila ingat part macam nih. Semua benda kena buat sendiri.


Then, baby sangat lasak. Maybe sebab puasa, kalau lapar macam petang-petang memang dia akan kuat menendang-nendang. Sesenget perut aku dibuatnya. hehe..Plus time tetengah malam. By the time aku cuba nak lelap, baby akan mula bergerak dan tendang non stop dalam satu jangka masa yang agak lama. Memang menyenakkan perut jugak la.huhuhu...


Jadi, malam memang aku sangat susah nak tido. Pusing kiri tak leh, pusing kanan tak selesa. Telentang lagi la. Camno nih?Rasanya dah lama tak dapat tidur malam yang lena. Especially sejak puasa nih. Dapat lena sejam dua pastu dah kena bangun untuk sahur. Then dapat tidur siang aje la. Tapi kan tak elok tdo siang. My mom pun memang tak kejut dah kalau aku lena tidur siang. Coz i told her memalam memang tak boleh tidur langsung. Aku memang tak mampu nak avoid lagi dari tak tidur siang. huhu..Baby semakin aktif waktu malam, jadi aku kena 'layan' dan 'teman' kan baby 'bermain'... it's a practice for me agaknya. Nanti dia lahir sure makin lasak dan aktif. huhuuuu...


Bab berat, aduhai..timbang kat rumah rasanya naik dalam 1kg aje. Tapi bila ke klinik naik sampai 4kg. aduh aduhhh.. tapi nurse cakap tak leh nak kira sebab bertukar tempat timbang. so memang akan lari. aku duk ingat ayat ni jela nak sedapkan hati. Macamana nak buat? tak makan aku lapar, its not that aku makan sampai 3 pinggan ke hape.. Memang tak banyak pun makan. Cuma kerap. Aku memang kerap lapar. Kalau tak diisi, at least minum susu or makan koko krunch aku akan makin sakit. Muntah-muntah, perut kembung dengan angin, kepala sakit. So nak tanak kena makan.



Hopefully, puasa ni berat tak naik banyak la..huhuhu..risau risau. dah 15kg naik ni tau. still have 7/6 more weeks to go.



Apa pun aku berharap dipermudahkan bersalin nanti..ameen..


Teringin nak bersalin kat hospital lain. Fobia betul dah nak masuk hospital yang sama ni. huhu..Plus nyampah tengok nurse-nurse yang tak best. huhu..Tapi sebab husband's not around, dan siankan parentsku yang akan kelam kabut nanti so beranak jelaaaaa kat spital sini. ;( huhuhuhuuuuuuuuu...


0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails