Sunday, October 17, 2010

haaiiitt!!! arigato!



semalam pagi, aku dan classmates ada interview session with japanese senior manager di JJ. It's for my last group assignment. Kami pergi berlima and yeah satu kelas ni ada 5 orang je. hehe..



Japanese manager ni dah 8tahun bekerja di malaysia. Kami interview dia untuk tanya tentang isu budaya kerja di Malaysia. How he handle Malaysian workers with different races. Basically tentang itu la..



Dan untungnya kami sebab dia agak peramah dan rancak bercerita walaupun kadang-kadang ambil masa yang lama untuk mencari ayat yang sesuai dalam english. yeah, we all know yang japanese tak berapa sangat nak cakap english. but Mr. Kobi ni tahu cakap english dan malay. tp agaknya sebab segan dengan kami bm dia yang broken tu so he prefer to speak english.


tp dia sangat cumeeelll hokay bila tersasul sesekali cakap jepun.



hahahahaa!!



kawaaiiiiiii!!!



;)


dia kata, sebab utama dia belajar bahasa melayu supaya dpt faham ape staff bawahan cakap esp during meeting ke hape.. ala, senang nak faham kalau diorang ni mengumpat dia la..itu memang dia ngaku bad intention tapi dia sangat concern kalau staff dia mengumpat or mengutuk dia. maksudnya, dia cuba beri yang terbaik la..kalau ada yang tak puas hati dia cuba nak perbaiki.



cuma apa yang aku agak terkejut bila dia kata, di jepun kebanyakan rakyatnya tak tahu tentang Islam dan fikir Islam adalah terrorist. fuh! begitu berkesannya pengaruh barat kat mereka nih. Tapi sebab dia dah lama duduk sini dan dia faham tentang Islam dan sangat hormatinya. contoh terdekat, masa sesi interview tu dia tak hulur tangan pun salam aku dan kawan lain yang beragama Islam. memang bagus betul..



tapi ada juga beberapa isu Islam yang dia tak berapa faham contohnya, kenapa lelaki boleh ada 4 isteri tapi perempuan tak boleh ada 4 suami..



Dia kata, yang paling obvious perempuan work harder than man. sebab tu di company mereka lebih prefer manager perempuan. But only in Malaysia. Di Jepun, mereka kureng cket dengan perempuan yang berpangkat tinggi ni. Sebab bagi mereka, perempuan harus duduk rumah dan jaga keluarga..bukan keluar bekerja..sampaikan satu tahap, isteri di jepun tak suka suami mereka pulang awal kerumah sebab itu menunjukkan suami mereka pemalas!




antara value yang mr kobi rasa sangat penting dan mengubah persepsi dia ialah, malaysian sangat utamakan family. so dia belajar untuk spend more time with family..dan dia sangat selesa kat Malaysia sampaikan tak kesah pun kerja sampai bila-bila. Takde rasa nak balik Jepun pun..




lastly sebelum kami bergambar, aku sempatla tanya dia..ape makanan kegemaran dia kat Malaysia nih..dia kata suka sangat dengan Laksa Penang dan Laksa Johor..dan rendang juga.



hahaha..comel nya dia bila cakap bm. hahahaha



btw, dia ni dah kira berumur..baya my dad kot but he looks so young! anak dia pun dah kahwin tapi dia nampak cam late 30 ja.



lupa pulak nak tanya apa petua dia nampak muda. hahahaha..



banyak perkara yang aku belajar dengan ambik subjek multiculture influences in Malaysia nih. How we look things with different perspectives.. seronok sebab kita belajar benda realiti..bukan teori semata-mata..senang cakap, subjek ni banyak membantu aku memahami kenapa manusia ni kadang-kadang behave macamni or macamtu..


yeah, at some point, belajar ni menyeronokkan!


hehehee





0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails